Close

Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 205

Wątek: Adobe RGB/sRGB

Domyślnie

Przeczytałem cały wątek, looknąłem na pokazy czornyja i wasze wnioski i czegoś nie rozumiem...

Wywołanie jakiegokolwiek nefa u mnie np. raz w aRGB a dwa w sRGB nie dają takich róźnic by były widoczne gołym okiem. Skąd zatem takie wnioski? Stig pisze żeby trzymać foty w aRGB ale to przecież bez sensu skoro ani monitor ani lab nie dadzą nam tego zobaczyć. Możecie mi to wyjaśnić łopatologicznie? Najlepiej krok po kroku pokażcie róźnicę ale tak bym w nią uwierzył bo przykłady tutaj pokazane są nie do osiągnięcia moim zdaniem...

Nie twierdzę że różnic w profilach nie ma - poprostu nie widzę różnic. Osobie która mi pokaze właściwą drogę wysyłam kasę na browar

Na koniec ostatni wniosek - po kiego grzyba zmieniać ustawienia przestrzeni w body skoro i tak robimy w nefach i zgodnie z opinią można sobie przestrzeń ustawić przy wywoływaniu?

Poniżej ta sama fota bez ingerencji. Pierwsza otwarta w adobe i zapisana po konwersji w srgb a druga otwarta juz w srgb i tak samo zapisana...

Na koniec ta sama fota otwarta w adobe i zapisana do jpg bez zmiany profilu... Tutaj już bladziej jest ale tylko na stronie - przy przeglądaniu na dysku różnic nie ma...

Jedyne różnice jakie zauważyłem to różne wielkości plików wynikowych - o dziwo najwięcej bitów (informacji ?) ma właśnie srgb a najmniej ostatnia bezprofilowa fota...

Jedyne co mi na myśl przychodzi aby teza czornyja nie legła to fakt iż faktycznie może mieć istotne znaczenie ustawienie przestrzeni w body ale tak myśląc okazuje sięże samo otwarcie nie ma już znaczenia jeśli zapisujemy końcowe obrobione zdjęcie w srgb...
    Ostatnio edytowane przez Al Bundy ; 06-05-2007 o 18:14
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Stig pisze żeby trzymać foty w aRGB ale to przecież bez sensu skoro ani monitor ani lab nie dadzą nam tego zobaczyć.
    Al... Tu nie chodzi o to, zeby zobaczyc, ale zeby miec. To jest wieksze spektrum, ktore po prostu jest zapasem w trakcie obrobki.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ale jeśli się nie mylę to po pierwsze primo i tak tego nie zobaczę jeśli nie będę miał monitora wyświetlającego mi adobe a po drugie w labie tak czy siak zjadą mi fotę do srgb a co gorsza oddając fotę albo a dobe albo bez profilu to odbiorę namiastkę barw które widziałem - czyż nie? Mniemam więc że trzymanie zdjęć w adobe może nieść ryzyko że zapominając o konwersji przed oddaniem do druku zmarnujemy sobie robotę

Na koniec żeby zagmatwać i tym którzy już poprzestawiali sobie profile w body żeby nie byli zdziwieni że foty wyglądają jeszzcze gorzej cytat z podanej wyżej przez was strony;

"Można, o ile mamy taką możliwość, zażyczyć sobie, aby aparat podczas zapisu obrazu na karcie pamięci nie ograniczał przestrzeni barwnej do granic profilu sRGB; wystarczy zapisywać zdjęcia w formacie RAW i wywoływać je z odpowiednim ustawieniem profilu docelowego, lub ustawić profil AdobeRGB jako porządany przy zapisywaniu JPGów, ale prędzej czy później, zakładając, że planujemy zrobić odbitkę w labie, będziemy zmuszeni do sporo dalej idącej degradacji opisu zarejestrowanych kolorów, niż ograniczenie wynikające z konwersji przestrzeni barwnej aparatu do języka zrozumiałego dla monitora, czyli sRGB.
    Dla świętego spokoju, żeby nie myśleć o tym za każdym razem, sugerowałbym ustawić przestrzeń sRGB jako właściwą w ustawieniach aparatu. Jeśli sRGB będzie też przestrzenią roboczą naszego programu do obróbki czy podglądu zdjęć, to pliki, które zgramy z karty będziemy mogli bez ryzyka przekłamań natychmiast obejrzeć i ewentualnie poddać dalszej obróbce.
    "
    Ostatnio edytowane przez Al Bundy ; 06-05-2007 o 18:28
    Al "CAPONE" Bundy

Domyślnie

Ja obrabiam nefy w Nikon Capture i tam naprawdę dobrze widać zmianę profilu z aRGB na sRGB.
    Gdy zmieniam z sRGB na aRGB to zdjęcie robi się ciemniejsze, bardziej nasycone i znika taka biała poświata.

Sam już nie wiem, jaki wybrać profil.
    Mam już mętlik

Domyślnie

Mini, wybrać aRGB, obrabiac w aRGB, konwertować do sRGB dla labu
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Dzięki Erie, tak będę robił.
    A już tak poza tematem, to moim zdaniem wszystkie laby, powinny dawać informacje, co i jak.
    Denerwuje mnie jak odbieram odbitkę, a tam zupełnie inaczej (wiem, że monitor też ma znaczenie), ale jakieś info powinno być zamieszczone.

Domyślnie

To bardzo proste, drogi Alfredo. Fotografując w przestrzeni AdobeRGB, której gamut jest znacznie większy niż sRGB, z uwagi na rozpiętość tegoż gamutu otrzymujemy na zdjęciu większe dystanse kolorymetryczne, co nawet po skonwertowaniu do węższej przestrzeni skutkuje uzyskaniem większych kontrastów chromatycznych.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 06-05-2007 o 20:16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    To bardzo proste, drogi Alfredo. Fotografując w przestrzeni AdobeRGB, której gamut jest znacznie większy niż sRGB, z uwagi na rozpiętość tegoż gamutu otrzymujemy na zdjęciu większe dystanse kolorymetryczne, co nawet po skonwertowaniu do węższej przestrzeni skutkuje uzyskaniem większych kontrastów chromatycznych.
    Sam bym tego lepiej nie napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Więc ponownie pytam - pokaż mi te dystanse na zaprezentowanych przeze mnie przykładach. Oczywiście pomińmy ostatnią fotę bez profilu... Dlatego nie rozumiem właśnie Twoich fotek - wyglądają inaczej lub ja coś nie tak zrobiłem...

Biorąc ro jednak na logikę - obraz po konwersji nie będzie w niczym przypominał aRGB właśnie dlatego że kolory które wystają poza gamut sRGB zostaną przekonwertowane (czyli np. mocno zielony już tak mocny nie będzie) - tego nie przeskoczysz. Analogicznie będzie po zapisaniu zdjęcia z profilem laba - takiego zdjecia nie da się już zapisać ponownie i przywrócić mu gamut sRGB mimo że profil da mu się przypisać...
    Ostatnio edytowane przez Al Bundy ; 06-05-2007 o 21:03
    Al "CAPONE" Bundy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    lub ja coś nie tak zrobiłem...
    Czym otwierałeś NEF-a?

Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów