w ACR? o nie, nie lepiej.
Szukaj
OK, to trzy pytania :
1) Czy jesli bede robil zdjecia w aRGB i wolal NEFa w aRGB to czy musze szukac laba ktory obslozy mi ten profil?
2) Czy przejscie z aRGB na sRGB oznacza "zubozenie" zdjecia pod wzgledem informacji o kolorach a zarazem znieksztalcenie rzeczywistosci ( tak to przynajmiej rozumiem)?
3 )Czy jest sens bawic sie w aRGB jesli pozniej konwertujesz jpg na sRGB zeby wywolac go w labie ?
AMI
PS. Chyba ze kazdy lab obsluguje zarowno aRGB jak i sRGB, to nie mam pytan![]()
Ostatnio edytowane przez AMI ; 30-11-2006 o 14:40
D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)
to może najpierw ja jako amator błądzacy w ciemnosci spróbuję odpowiedziec na twoje pytania:
1. Lab raczej ci nie obsłuży aRGB i albo przekonwertuje do sRGB (ale lepiej zrobić to samemu w PSie), albo oleje wręcz załączony przez ciebie profil
2. Teoretycznie oznacza to zubożenie, dla mnie największa zaletą aRGB jest możliwość dokonywania korekt w tej przestrzeni, co pewnie w większości przypadków i tak kończy się konwersją do sRGB. Sytuacje porównalbym mniej wiecej do formatu jpegów i RAWów
3. Według mnie tak, przynajmniej dla zdjęć z tzw. trudnych przypadków (np na fotkach gdzie ważny jest odcień skóry, czy masz dużo czerwieni)
Jeżeli piszę bzdury to prosze o stanowcze sprostowanie.
Nio, to teraz juz wszystko jasne.![]()
Dziekuje
AMI
PS. A czerwienie sa szczegolnie upierdliwe na koncertach. Ehh.![]()
D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)
tak na marginesie polecam sprawdzić mały programik Microsoftu, porządkujący trochę temat profili kolorów. Mi trochę wyjaśnił w głowie i pozwolił porobić porządki w systemie z profilami.
http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en
przy okazji krótki i ciekawy artukuł:
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Profile_ICC
Polecam lekturę: http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html jako suplement zamieszczonych w tym wątku informacji.
-pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Kraftsman ; 19-12-2006 o 14:14
Niestety nie rozumiem idei przestrzeni aRGB, sRGB ...etc.
Z mojej skromnej wiedzy wynika, że cyfrowy obraz można zapisać w postaci 3-wymiarowej macierzy (wymiary [x,y,3] gdzie x i y to szerokość i wysokość obrazu). Każda warstwa tej macierzy składa się z punktów, których wartości opisują natężenie jednej składowej barwy dla każdego piksela. Dane te przechowoywane są klasie uint8 - zakres wartości od 0 do 255. Co pozwala zapisać 256^3=16777216 kolorów ...i tyle!
W takim układzie mam pytanie. Jak to jest z tymi przestrzeniami? Czym one się różnią? To jest jakiś inny format zapisu niż wyżej opisany? Jeśli jest inny, to czym się charakteryzuje?
TJD
Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]
Twoja skromna jak ją nazwałeś wiedza jest jak najbardziej poprawna, ale... przedstawia sytuację idealną.
Urządzenia rzeczywiste nie są w stanie idealnie rejestrować/ odtwarzać przestrzeni RGB. Wynika to z faktu ze każde urządzenie jest zbudowane z różnorodnych elementów o specyficznych charakterystykach. Więcej... nawet różne egzemplarze tych samych przetworników mają różne (choć bardzo zbliżone) charakterystyki.
I tak np. kolor czerwony (255, 0, 0) na jednym monitorze jest wyświetlony poprawnie, a na innym ma np. troszkę żółtego odcienia (czyli lekko pomarańczowy) lub niebieskiego (czyli wpada w magentę). Podobnie z każdym innym urządzeniem i kolorem. sRGB jest próbą "równania w dół", czyli stworzenia systemu który na wszystkich urządzeniach będzie rejestrowany/ odtwarzany w ten sam sposób. I to w skrócie tyle...
W związku z tym "równaniem w dół" gamut sRGB jest bardzo wąski, dużo węższy od np. AdobeRGB - popatrz na poniższą ilustrację
Cała ta "podkowa" lub "podeszwa buta" przedstawia przestrzeń CIE Lab i z niej wycinane są gamuty dla poszczególnych urządzeń.
Pozdrawiam
Erie
Ostatnio edytowane przez Erie ; 19-12-2006 o 15:27
szkoda, że to już nie to samo forum...
Myślę, że jest to za sprawą dominanty (w sRGB) czerwonej.
Robiłem eksperymenty z konwersją sRGB na aRGB i zauważyłem, że aRGB odfiltrowuje czerwień.
Tak naprawdę to przepału jest tak samo na obu fotkach, Subiektywne odczucie mniejszego przepału w sRGB daje obecność zczerwienienia przepału.
Skontaktuj się z nami