Close

Strona 23 z 36 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 360

Domyślnie

Jaka jest przewaga takiego h4d-31 nad d800E?

Wg mojej analizy:
    -niskie iso takie same.
    -pixeli wiecej u d800
    -oba nie maja low pass filter
    -DOF porównywalna - (szkla 1.4 vs 2.8 ).
    -DR podejrzewam że może być wiekszy nawet w D800

Jedyna rzecz która daje przwage w studio to flash sync - 1/800(h4d) vs 1/250(d800).

Czy jest coś jeszcze o czym zapomniałem?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-09-2012 o 10:42
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Rozmiar matrycy ~~ odwzorowanie detali i przejścia tonalne...

Nie mogę się zgodzić, że nie widać różnicy między średnim a małym obrazkiem, owszem jest coraz lepiej (na 35mm) ale dalej widać różnice i mimo, że stwierdzenie czy zdjęcie było zrobione małym czy średnim formatem już z wielu przypadkach nie jest możliwe (a kiedyś było) to porównując ten sam obrazek różnica jest zauważalna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Rozmiar matrycy ~~ odwzorowanie detali i przejścia tonalne...

Nie mogę się zgodzić, że nie widać różnicy między średnim a małym obrazkiem, owszem jest coraz lepiej (na 35mm) ale dalej widać różnice i mimo, że stwierdzenie czy zdjęcie było zrobione małym czy średnim formatem już z wielu przypadkach nie jest możliwe (a kiedyś było) to porównując ten sam obrazek różnica jest zauważalna.
    Masz może jakiś przykład który pokazuje ową różnicę?
    Najlepiej jakby to było porównanie d800 vs średni do 40Mpix.
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Ale to jest porównanie 60mpix vs 36mpix .. ja mówie o czymś porównywalnym do 40Mpix. Tym bardziej że to nie jest d800E
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Poza migawką centralną różnice są kosmetyczne (tzn w komforcie użytkowania jest przepaść na korzyść lekkiego, poręcznego i szybkiego jak kobra małego obrazka)

CCD ma ogólnie nieco inne krzywe uczulenia spektralnego niż CMOS, co do zasady trochę mocniej separuje barwy - tj. mówiąc po ludzku jest czulszy na niuanse, acz różnica z CMOSa na CMOS maleje.

Na pewno nie jest to coś, za co klient zapłaci tą subtelną różnicę w koszcie zakupu systemu.

Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Jaka jest przewaga takiego h4d-31 nad d800E?
    -DOF porównywalna - (szkla 1.4 vs 2.8 ).
    Nie wiem jak jest ze szkłami do średniego formatu, ale może być tak że te ze światłem f/2.8 są ostre i kontrastowe już przy pełnym otwarciu, natomiast nikonowskie/canonowskie lustrzankowe przy f/1.4 (zwłaszcza na matrycy typu D800E) stanowczo nie dadzą rady. Owszem, przymknięte np. do f/2.8 są bardzo dobre... ale wtedy nie dadzą takiego rozmycia tła jak średni format przy f/2.8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    Nie wiem jak jest ze szkłami do średniego formatu, ale może być tak że te ze światłem f/2.8 są ostre i kontrastowe już przy pełnym otwarciu....
    Nie, krzywe wyglądaja tak jak zawsze. Jaki bys obiektyw nie wziął to zyska (na ostrości) po przymknięciu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    Nie wiem jak jest ze szkłami do średniego formatu, ale może być tak że te ze światłem f/2.8 są ostre i kontrastowe już przy pełnym otwarciu, natomiast nikonowskie/canonowskie lustrzankowe przy f/1.4 (zwłaszcza na matrycy typu D800E) stanowczo nie dadzą rady. Owszem, przymknięte np. do f/2.8 są bardzo dobre... ale wtedy nie dadzą takiego rozmycia tła jak średni format przy f/2.8.
    To prawda. Ale podejrzewam ze 85/1.4G przymknieta juz do 1.8 - 2.0 jest bardzo ostra (może nie w samych rogach ale te ~70% kadru powonno byc bardzo ostra.

Po przeglądnięciu linków od Jacka stwierdzam że różnice są. Największe w kolorystyce i co mnie zdziwiło DR, w cieniach na korzyść h4d. Ale każdy musi sobie odpowiedzieć czy na tyle duże aby doplacać pare grubych tyś euro.
    pozdrawiam
    Mirek$

Strona 23 z 36 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni