Szukaj
Z opisu wynika, że na D800E używano micro 105 - ostre szkło, ale przymkniete do przysłony ... 16. Tu chyba przegieli - bo tu już szkło wyraźnie obniża loty:
http://www.optyczne.pl/70.4-Test_obi...87_obrazu.html
Przy MF dyfrakcja wyjdzie później, tam otwory są większe. Ten test powinien być na przysłonie 8 (ewentualnie 5,6 - ale tu obiektyw od hasela byłby prawie otwarty).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Zdecydowanie przegięli, choć nawet w Haselu f/16 musiało zmiękczyć rysunek. Problem z tego typu testami polega na tym, że wymagają niesamowitej pedanterii i najdrobniejsza bzdura może mieć wpływ na końcowe wnioski.
Optykę tak, ale dupkę niekoniecznie. W fotce lotniczej jeszcze do niedawna Hassel był jedynym sensownym rozwiązaniem gdy trzeba było pogodzić ilość megapikseli, jakość optyki (oczywiście nie "standardowej"), rozmiar, wagę i cenę. Dopiero od niedawna mały obrazek zaczął być porównywalny pod względem ilości megapikseli, ale co z tego, jak i tak wszystko rozbija się o optykę.
Do zdjęć ukośnych w naszym kraju używa się praktycznie tylko Hassli i IGI (notabene zbudowanych na podzespołach Hassla). Wszystkie zdjęcia ukośne polskich miast które są dostępne na Google Maps są zrobione tym sprzętem.
Oprócz tego powszechnie używane są przy zdjęciach pionowych na potrzeby skanowania laserowego - te kilkadziesiąt megapikseli wystarcza do pokolorowania chmury punktów i jest o wiele tańsze w użyciu od wielkiego formatu. Tutaj zaletą są rozmiary Hassla, który mieści się razem ze skanerem do fotoluku, który z gumy nie jest.
Nie warto kupować, poczytaj komentarze na optycznych: http://www.optyczne.pl/5168-nowo%C5%...html#komentarz![]()
to be a rock and not to roll
Poczytałem komentarze na optycznych. Powiem więcej - poświęciłem swój czas i przeczytałem wszystkie dotyczące H5D. Jeżeli tak teraz wygląda uśredniony obraz naszego społeczeństwa to ja nie wiem czy się śmiać, czy płakać. Parę lat temu synonimem tragicznego poziomu był Onet. Okazało się, że optycznym niewiele do tego poziomu brakuje - ot, smutna konkluzja.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Zaskoczę Cię, ale znam. Prezentuje ją na niezłym poziomie choćby Czornyj. Jak dla mnie jest to jakaś straszna dziecinada. Nie mususz się ze mną zgadzać.
Skontaktuj się z nami