Close

Strona 25 z 36 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 360

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Jakie to zastosowania? Serio pytam, ciekawym
    Np. architektura - spotkałem się z opinią jednego niemieckiego szpeca od fotek architektonicznych, że w ofercie Hasela nie ma nic godnego uwagi, bo optyka szerokokątna ma zbyt miękkie rogi i zbyt dużą dystorsję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Dawniej 40MPix MF pod względem detalu i inszych-inszości po prostu rozpieprzał mały obrazek w pył, teraz już nie ma przepaści.
    Tu zdecydowanie zgoda.

Domyślnie

Z opisu wynika, że na D800E używano micro 105 - ostre szkło, ale przymkniete do przysłony ... 16. Tu chyba przegieli - bo tu już szkło wyraźnie obniża loty:
    http://www.optyczne.pl/70.4-Test_obi...87_obrazu.html
    Przy MF dyfrakcja wyjdzie później, tam otwory są większe. Ten test powinien być na przysłonie 8 (ewentualnie 5,6 - ale tu obiektyw od hasela byłby prawie otwarty).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Zdecydowanie przegięli, choć nawet w Haselu f/16 musiało zmiękczyć rysunek. Problem z tego typu testami polega na tym, że wymagają niesamowitej pedanterii i najdrobniejsza bzdura może mieć wpływ na końcowe wnioski.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    W tego typu rozwiązaniach używa się raczej kamer technicznych i HR Digaronów czy APO-Digitarów, a nie nędznych Hasiów
    Optykę tak, ale dupkę niekoniecznie. W fotce lotniczej jeszcze do niedawna Hassel był jedynym sensownym rozwiązaniem gdy trzeba było pogodzić ilość megapikseli, jakość optyki (oczywiście nie "standardowej"), rozmiar, wagę i cenę. Dopiero od niedawna mały obrazek zaczął być porównywalny pod względem ilości megapikseli, ale co z tego, jak i tak wszystko rozbija się o optykę.

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Jakie to zastosowania? Serio pytam, ciekawym
    Do zdjęć ukośnych w naszym kraju używa się praktycznie tylko Hassli i IGI (notabene zbudowanych na podzespołach Hassla). Wszystkie zdjęcia ukośne polskich miast które są dostępne na Google Maps są zrobione tym sprzętem.
    Oprócz tego powszechnie używane są przy zdjęciach pionowych na potrzeby skanowania laserowego - te kilkadziesiąt megapikseli wystarcza do pokolorowania chmury punktów i jest o wiele tańsze w użyciu od wielkiego formatu. Tutaj zaletą są rozmiary Hassla, który mieści się razem ze skanerem do fotoluku, który z gumy nie jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZoomTeam Zobacz posta
    jak jest z zakupem w Polsce?. obecny dystrybutor jest jakby mało konkretny i trudno tak napawdę o czymkolwiek porozmawiać. No chyba że ja mam jakoś taki niefart. Ktoś korzystał z usług polskiego dealera? czy zakup planujecie w Pl czy raczej sprawdzony/polecony dealer np w Niemczech?
    Nie warto kupować, poczytaj komentarze na optycznych: http://www.optyczne.pl/5168-nowo%C5%...html#komentarz
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Poczytałem komentarze na optycznych. Powiem więcej - poświęciłem swój czas i przeczytałem wszystkie dotyczące H5D. Jeżeli tak teraz wygląda uśredniony obraz naszego społeczeństwa to ja nie wiem czy się śmiać, czy płakać. Parę lat temu synonimem tragicznego poziomu był Onet. Okazało się, że optycznym niewiele do tego poziomu brakuje - ot, smutna konkluzja.
    Pinot Noir

aortamag.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Poczytałem komentarze na optycznych. Powiem więcej - poświęciłem swój czas i przeczytałem wszystkie dotyczące H5D. Jeżeli tak teraz wygląda uśredniony obraz naszego społeczeństwa to ja nie wiem czy się śmiać, czy płakać.
    A znasz pojęcie ironii…? Mam wrażenie, że chyba nie…
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Zaskoczę Cię, ale znam. Prezentuje ją na niezłym poziomie choćby Czornyj. Jak dla mnie jest to jakaś straszna dziecinada. Nie mususz się ze mną zgadzać.
    Pinot Noir

aortamag.pl

Strona 25 z 36 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni