To ja prognozuje ze za te 2 lata pojedziesz po to tanie FF nowiutkim Golfem za 12 tys
Wszak juz tyle ich sprzedano + obnizenie kosztow produkcji
Jak narazie te tanie FF zadziwiajaco drozeja
Szukaj
To ja prognozuje ze za te 2 lata pojedziesz po to tanie FF nowiutkim Golfem za 12 tys
Wszak juz tyle ich sprzedano + obnizenie kosztow produkcji
Jak narazie te tanie FF zadziwiajaco drozeja
Road to Manila
Walka cenowa to mżonka, wielcy rozdający nie zrobią sobie krzywdy, jak to mówią "kruk krukowi oka nie wykole". Każda walka cenowa, wcześniej czy później niszczy wszystkie strony ... koncerny i korporacje doskonale o tym wiedzą.
Nie wiem czy mam rację ale body FF tylko drożały od swojej premiery, a nie odwrotnie. Najtańszy był C5D, potem już wszystko było droższe ... D700, C5DII, C5DIII, tak samo będzie z D600, C8 itd.
Tak, ale w elektronice są jednak tendencje malejące, ewentualnie cena utrzymuje się na jednym poziomie ale zmieniają się generacje. Przykładowo kiedyś można było kupić pamięć 8MB powiedzmy za kilkaset zł a teraz za tę samą kwotę kupuje się x razy szybszą pamięć 8GB itd. Może nie walka cenowa, bo firmy mają jeden cel - zarabiać, ale po prostu spadek kosztów dzięki skali, nowym technologiom itp.
Dlatego też nie wydaje mi się nierealnym wariant, że za plastikowego, okrojonego z wielu profesjonalnych funkcji FF zapłacimy w jakieś tam przyszłości (może dwa lata) tyle co obecnie za body typu Nikon D3200-D5100, czyli 2-3 tys. zł.
Odejdę trochę od tematu ale nawiązując do zdjęcia na widok którego Czornyj posikał się ze szczęścia to:
http://www.sonyalpharumors.com/first...-mount-vg-900/
Jeśli będzie kamera FF e-mount (a plotka sr5 więc bardzo prawdopodobna) oznacza to że i pewnie niedługo będzie ff nex aparat
A jeśli chodzi o samą kamerę - filmowanie na ff z voigtlanderem 35/1.2 - to jest toA i pewnie rawa będzie można nią zrobić
![]()
Raczej nie masz racji. Od kiedy pamiętam np. body entry level z kitem kosztowalo około na wejściu 2500-3000zł. Teraz bezlustrowce, w zależności od zaawansowania kosztują: najtańsze około 2000zł, bardziej zaawansowane około 3500-4000zł, modele najwyższe ponad 5000zł (omd, nex-7). DSLRy FF "dla ludu" kosztowały w okolicach 7000-8000zł i dalej tyle będą kosztować.
Co do pamięci, to w 1986/1987 roku mój pierwszy PC miał dysk 10MB i wydawało mi się, że nigdy go nie zapełnię, w zasadzie wszystko co potrzebowałem miałem zapisane na dyskietce 360kB![]()
Tu nie bardzo się zgodzę, bo z dotychczasowych FF to żaden nie był dla ludu - 5D/2/3 Canona, Nikon D700/D800 czy Sony A900, to wszystko są aparaty półprofesjonalne - metalowe, relatywnie ciężkie itp. Pierwszym zapowiedzianym FF dla ludu wydaje się być ten nowy Nikon D600 z ceną startową w okolicy 5-6 tys., a za rok pewnie za 4 tys. w sklepie.
Nie wydaje mi się. Sony twierdzi, że matryca FF nie zmieści się do bagnetu E. Zwróć uwagę, że w kamerze rogi matrycy są przysłonięte. W kamerze prawdopodobnie nie jest to ból, bo proporcje obrazu FullHD to 16:9, a typowe proporcje zdjęć (czyli i matrycy FF) to 3:2. Także do filmowania można te krawędzie uciąć, za to do zdjęć już niekoniecznie.
to be a rock and not to roll
"No, no no - ladne cacko" jak powiedzial klasyk....
Marketingowo rzeczywiscie odwazna proba ze strony Sony. Fuji w sumie sie udalo (choc byli w ciut lepszej pozycji startowej), VW z Phaetonem sie nie udalo (a byli w podobnej pozycji - dobra marka, ale absolutnie nie kojarzaca sie z luksusem i snobizmem).
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ostatnio edytowane przez Zolty ; 11-09-2012 o 20:22
Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.
Skontaktuj się z nami