No to roznica w cenie 85-tki miedzy wersjami z i bez G jest dosyc spora... Poza wlasnym af, czy jeszcze sie roznia w praktyce ?
Szukaj
No to roznica w cenie 85-tki miedzy wersjami z i bez G jest dosyc spora... Poza wlasnym af, czy jeszcze sie roznia w praktyce ?
Witam,
Do N7K fotografia ślubna:
1.Nikon 85mm f1.8
2.Tamron 70-200 f2.8 (czy jest szansa w kościele coś zrobić przy f2.? Czy jest sens?
I jeszcze jedno:
1. Nikon 35mm f1.8G
2. Sigma 20mm f1.8
Proszę o poradę
A ja też zapytam, bo potrzebuję rady. Planuję zakup swojego pierwszego aparatu i zastanawiam się co wybrać, kompakt czy lustrzankę? Jestem amatorką, ale zależy mi na dobrej jakości zdjęć bo fotografia zawsze mnie pasjonowała. Cykałam trochę zdjęć cyfrowym kompaktem PAsanonica Lumix, ale jakość zdjęć była totalnie do bani...
Tak się zastanawiam czy nie przerzucić się na lustrzankę z jakimś podstawowym obiektywem, bardzo chciałam zakupić Nikona bo słyszałąm wiele pozytywnych opinii. Przepraszam za podpinanie się pod temat, ale nie chcę zaśmiecać forum podobnym tematemProszę o radę bo wydaję mi się, że tutaj znawcy coś mi podpowiedzą
![]()
josephebeloki z f/2.8 nie jest źle. Ale wszystko zależy od kościoła, pory roku, godziny itp. Ostatnio po koleżeńsku znajomemu robiłem zdjęcia na (manualnym) 180 mm, f/4, 1/200s, ISO 3200 (na D700). Lato, popołudnie, jasny kościół, białe ściany, spore okna, nowa konstrukcja. Przy małej ciemnej świeczkowej czy kandelabrowej atmosferze, to i f/1.4 się przydaje. Zatem recepty jednej brak. Z tym, że przy tele bez stabilizacji ryzykowne jest schodzenie do 1/60 s, która generalnie wystarcza przy statycznych ujęciach ludzi. Używając Tamrona 70-200 czasy potrzebne na nieporuszenie obiektywem to 1/200 s minimum, a najlepiej 1/250-1/320 s. To oznacza dość wysokie ISO momentami. Ktoś tam na youtube sugerował, że tym obiektywem akurat można ciut wydłużyć czas - można spróbować poeksperymentować jak jest czas. Można też częściej użyć serii - to większa szansa na trafienie nieporuszonego kadru, z odpowiednią miną. Ale trochę przeszkadza w kościele.
Marien zobacz sobie stronę http://pl.pixel-peeper.com/ (Nikon: http://pl.pixel-peeper.com/cameras/nikon/). Wybierz model aparatu, który cię interesuje. I oglądaj zdjęcia. Jeżeli zadowoli cię jakość (często można znaleźć w większych rozdzielczościach), pokop głębiej o danym modelu, podpytaj sprzedawcy w sklepie i kupuj.Jeżeli lustrzanka to Nikon jest niezłym wyborem. Jeżeli kompakt, to raczej Canon, Panasonic (ale to cena dyktuje jakość najczęściej) i wybrane pojedyncze modele innych firm. Przy większej kasie wchodzą w grę bezlusterkowce (http://pl.pixel-peeper.com/mirrorless/) będące ciekawym połączeniem małych gabarytów i przyzwoitej jakości.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 12-09-2012 o 00:19
To np coś takiego będzie dobrym wyborem dla początkującego?
Nikon D5100 + AF-S DX 18-105mm
Będzie. Albo nie będzie. Trudno odpowiedzieć na tak ogólnikowe pytanie. Ale generalnie to bardzo fajny sprzęcik umożliwiający poznanie świata fotografii i wykonanie świetnych jakościowo zdjęć. Po nim zorientujesz się czy coś więcej trzeba. To jednak może zabrać nawet kilka lat. Świat lustrzanek różni się trochę od świata kompaktów. Tu zaczyna brakować *obiektywów* kolejnych, a niekoniecznie lepszej matrycy.
Na start dla amatora chyba jedna z lepszych propozycji. Większość potem dokupuje jeszcze obiektyw 35/1.8 do różnorakich zastosowań. Portretowcy mogą się rozglądać za 85/1.8 AF-S. Ale to już w dalszej kolejności wszystko. Ci od architektury i baaardzo szerokich pejzaży zerkną ku Sigmie 10-20, w jednej z wersji, lub Tokinie 11-16. Jest jeszcze wiele innych obiektywów, dobieranych pod konkretne zastosowania. Ale 18-105 pomoże określić potrzeby.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 12-09-2012 o 02:11
Dla amatora, który zaczyna i chce się uczyć są dwa wybory:
Kastrat D5100 + AF-S DX 18-105mm
D90 + AF-S DX 18-105mm
Osobiście stawiam na ten drugi zestaw, zwłaszcza, że w FJ ma obecnie dobrą cenę (2888 )
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Skontaktuj się z nami