Close

Strona 48 z 292 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Witam

to mój pierwszy post na forum....chciałabym prosić o pomoc- co kupić? do tej pory zdjecia robiłam zwykłą cyfrówką Fuji, chciałabym nauczyć się czegoś wiecej niż tylko robienia fotek na auto. Fotografuję wszystko po trochu.
    do wydania mam 3 tys zł.

Domyślnie

uzywka czy nowka?
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Proponuje uzywke, bo jak juz się nauczysz to będziesz sobie pluć w brode że wydałaś 3 tysie i czegoś ci brakuje
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Domyślnie

znam to...

na start moze d90 + 18-70/105
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

dziekuje za odpowiedzi....chce kupic nowy aparat..w miare dobry jak na tę kasę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tess Zobacz posta
    dobry nowy aparat to może i kupisz ale co z obiektywem, bez niego aparat nie będzie robił zdjęć ?!

Domyślnie

Ja-NOS

nie łap mnie za słówk przecież za 3 tyś można kupić aparat który robi dobre zdjęcia?
    nie jestem maniaczka ani sprzętów ani fotografii, nie zmieniam aparatów co 2 lata...( narazie )

wracając do wątku.....czy ktos mi pomoże?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tess Zobacz posta
    hmm... za 3000zl teoretycznie mozna by kupic d90+18-55 ale to troche dziwny wybor. Bardzo przyzwoita puszka jak na poczatek i najbardziej podstawowy obiektyw. Oczywiscie musisz jeszcze kupic jakas karte ( chociaz zapewne jakas posiadasz) torbe / plecak i inne akcesoria. To tez kosztuje i moze sie okazac ze zamiast 3000zl zostaje Ci 2600. To tez musisz przemyslec. a tak szczerze mowiac zastanow sie nad uzywanym sprzetem. Na gieldzie forumowej mozna cos ciekawego znalezc. Tak samo na allegro tylko wtedy dobrze umowic sie na odbior osobisty zeby sobie troche pomacac i poogladac. Kolejne pytanie czy bedziesz w przyszlosci chciala kupic jakis inny obiektyw? Moze stalke 50 1.8?Wtedy potrzebujesz body ze śrubokrętem aby sam ostrzyl. W przypadku d5000/d3100 musialabys ostrzyc recznie co na poczatku wcale nie jest latwe. Ja 3 miesiace temu staelm przed identycznym wyborem i za 2650 kupilem d90 +18-105 +32GB (uzywane) i to samo Ci polecam. Nie boj sie uzywanego sprzetu oczywscie z przyzwoitym przebiegiem. Pozdrawiam

Domyślnie

Nie łapie za słówka tylko piszę ci jak jest, każdym aparatem zrobisz "dobre" zdjęcie, czy to będzie D50, D70 (używane) za 500-700 zł czy D3100 (nowe) za 1800, ale gdy na D70s zapniesz np. 35 1.8 a na D3100 18-55VR to jak myślisz gdzie będą te fajne zdjęcia z lustrzanki których tyle się naoglądałaś w sieci?
    Próbuje ci powiedzieć że sens kupowania nowej lustrzanki z takim budżetem według mnie mija sie z celem, dziś po ponad roku przygody z lustrzanką mając taki budżet zakupił bym D90 + sigme 17-70 2.8-4 lub tamron 17-50 2.8.

pisząc że nie jesteś maniaczką sprzętową widać że bardzo mało wiesz o samych lustrzankach nikona, dla ciebie w tej chwili aparat to aparat, nie wiesz jaką mają ergonomie z jakimi ISO działają , czy przyda ci się górny wyświetlacz ile czasu na jakim body wymaga zmiana ISO czy przesłony lub czasu, to wszystko są ważne rzeczy na jakie powinno się zwracać uwagę a tym bardziej skoro chcesz coś kupić na więcej niż 2 lata.

Także mój typ to używane D90 + T17-55 2.8, tu od razu będziesz mieć szkołę jak fotografować z małą lub dużą głębia ostrości, nie będziesz też mieć problemu z fotografowaniem imprezek domowych przy słabym oświetleniu be lampy bo i szkło jasne plus możliwość stosowania wysokich ISO a do tego książka "Czas Naświetlania Bez Tajemnic" Masz piękny komplet za 3 tysiące.

P.S.
    Sam kupiłem w wakacje używane D90 z 18-105 i jestem zadowolony a przygode zaczynałem od używanego D70S i używanego 18-70

Domyślnie

Wszystkim szukającym "czegoś więcej" polecam zainteresowanie się sprzętem od... obiektywów, a nie od aparatu. Czyli należy dobrać korpus do planowanych obiektywów, bo to one zadecydują o jakości i wykonaniu zdjęć. Różnica między aktualnymi korpusami polega na różnicach w ergonomii, a nie na różnicach w jakości zdjęć. Oczywiście dochodzą takie rzeczy jak wolniejszy, mniej dokładny autofokus, mniejszy wizjer, mniej punktów AF, mniejsza, lżejsza konstrukcja. Ale to są rzeczy do przeskoczenia. Natomiast ograniczeń optyki nie przeskoczycie kupując lepszy aparat.
    A zatem najpierw należy zdecydować jaki obiektyw - czy stałoogniskowy, czy może dwie takie stałki - na przykład 35 i 50 mm na początek. Czy może jedna stałka i jeden zoom. Czy tylko zoom. A jeżeli tak, to w jakim zakresie? O jakiej jasności? Czy kupować do tego lampę? Na początku ciężko zrozumieć różnicę w jasności obiektywów, co ona daje. Trochę podpowiem...

By w normalny dzień domu zrobić zdjęcie bez lampy błyskowej spokojnej osobie, użyjemy zwykle czasu 1/60s - 1/125s. Jeżeli założymy, że nasz aparat ma sensowne używalne ISO 1600 (a tak będzie dla aktualnych aparatów z matrycą DX) wtedy jasność obiektywu jaki musimy użyć, wyjdzie nam mniej więcej 1.4-2.8. W dzień. Jasny. Czyli jeżeli ktoś myśli o fotografii dziecka lub zwierzaka w domu, w ruchu - gdy czas należy skrócić często do 1/250s, okaże się, że nie da się takiego zdjęcia wykonać bez lampy błyskowej. Nawet stateczne portrety wykonamy na granicy możliwości obiektywu o jasności f/1.4 czy f/2.8. A zatem kupno amatorskiego zooma do takiego celu nie ma żadnego sensu, jeżeli nie uwzględnimy od razu kosztu lampy błyskowej (wbudowana się nie nada do większości zastosowań).

Jeżeli myślimy o najtańszych obiektywach, to należy rozważyć zakup droższego modelu lustrzanki. Posiadającej wbudowany silniczek. Tanie obiektywy nie maja napędu i taki zakup pozwoli zarówno na lepszą ergonomię, jak i w rezultacie zestaw wyniesie nas taniej.

Jeżeli myślimy o fotografii poruszających się obiektów, to należy rozważyć w jakich warunkach je będziemy fotografować i znów dobrać wpierw odpowiedni obiektyw. Tutaj korpus też będzie miał spore znaczenie niestety, więc polecałbym dokładnie określić własne potrzeby i je wyartykułować czy to na forum, czy w sklepie itd.

Jeżeli myślimy o fotografii makro oraz fotografii przyrodniczej, to należy się zastanowić, czy jest to pasja, czy doraźne fotki. Pasja oznacza wstawanie przed świtem, leżenie w trawie po kilka godzin, kalosze, deszcze, rosę, zimno itd. Oraz cierpliwość. Jeżeli to brzmi zbyt nieprzyjemnie - lepiej zapomnieć o brnięciu w temat, gdyż nakłady finansowe potrafią tu być dość znaczne. Chociaż przy sporej wiedzy, można uniknąć kosztów, samemu konstruując pewne instrumenty.

Jeżeli myślimy o fotografii samolotów, dzieci, przedmiotów, podróżniczej, krajobrazowej, sportowej, reporterskiej - za każdym razem mamy inne obiektywy. I okaże się, że po wyborze odpowiedniego instrumentu, brak nam po prostu pieniędzy na bardziej zaawansowany aparat. A kupno lepszego aparatu i gorszego obiektywu zemści się bardzo szybko.

Strona 48 z 292 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów