Close

Strona 108 z 292 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158208 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 071 do 1 080 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Według mnie na początek wystarczy. Tzn wiadomo, że możesz kupić coś jaśniejszego. Coś w stylu Tamrona, Sigmy 17-50 2.8. Ale ja na Twoim miejscu bym się wstrzymał.
    Porobisz trochę fotek, zobaczysz jakie ogniskowe wykorzystujesz, może uznasz za lepszą pracę ze stałką. I wtedy zamienisz/dokupisz stałkę do konkretnego zastosowania bądź zainwestujesz w lepszego zooma.
    Może też okazać się, że poczujesz potrzebę na coś dłuższego i zainteresujesz się zakupem jakiegoś tele?
    Ostatnio edytowane przez dax1990 ; 20-11-2012 o 00:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dario34 Zobacz posta
    dzięki bardzo za podpowiedż wstrzymam się z 55-200. więc zostanie pare groszy to może coś lepszego od --- Nikona AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR , czy na początek jest wystarczający??
    18-105 na początek wystarczy.
    Co do 55-200 VR - wstrzymaj się nie bezterminowo, owile lepszy jest 55-300, co prawda wolniejszy AF, ale obiektyw o wiele lepszy optycznie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Co do nagrywania filmów - jak lubisz ręczne ostrzenie to Nikon D5100 lub nowy D5200 - uchylny ekran jest bardzo przydatny przy filmach. AF w Nikonach przy nagrywaniu filmów sprawdza się tylko do mało dynamicznych scen.

Natomiast, jak nie chcesz się bawić w ręczne ostrzenie to z lustrzanek zostają Tobie Sony SLT - tam w czasie nagrywania AF również korzysta z detekcji fazy, a nie kontrastu.
    Wyświetlacz obracany przydał by się ale może go nie być, fimy będą nagrywane sporadycznie a Sony odpada. To jak Nikonem nagrywa się filmy przy zmianie fotografowanego obiektu aparat sam go nie wyostrzy?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-11-2012 o 12:43 Powód: nie tapamy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maj0nez Zobacz posta
    Witam
    Na wstępie od 5lat jestem szczęśliwym posiadaczem Olympusa E510 mam kilka słoików, do niego używam tylko trybu M.
    Teraz przyszedł czas na zmiany jako, że firma Olympus nie ma nic ciekawego w ofercie muszę zmienić stajnię.
    I przychodzę do was po poradę co wybrać zależy mi, żeby nagrywał ładnie filmy Full HD mam dzieci mi to potrzebne myślę na D7000 ??
    Jako że kuzyn ma Nikona to miał bym się z kim wymienić słoikami, z czasem jak wyprzedam graty z olympusa to będę chciał jakieś jasne szkło i do tego lampę systemową.
    Pozdrawiam
    a ile chcesz na to wszystko przeznaczyć może będzie łatwiej ?????
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Teraz chcę kupić samo body obiektyw bym miał od szwagra chyba 18-55 później jak bym posprzedawał graty z oliego to coś bym szukał, obiektywy to tylko jasne bo bardzo lubię światło zastane.
    Kwota to tak na D5100 miał bym gotówkę a D7100 wzią bym część na raty.

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2

Domyślnie

Już doczytałem że 5100 nie ma wbudowanego silnika i odpada.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-11-2012 o 12:44 Powód: nie tapamy.

Domyślnie

czyli manewr marny
    hmmmm nie upieraj się na d7000 bo pochłonie twój budżet który jest dość marny niestety a na krocie ze sprzedaży olympusa nie licz ponad to podpinając kit do d7000 to marnotrawstwo nigdy nie rozwiniesz możliwości a zanim skompletujesz szklarnie to wymienisz body i przygoda z d7000 sie skończy , lepiej coś starszego i tu

35 f1,8g+85f1,8g i masz portret + standard
    podpowiedziałbym 17-55 niestety przekroczy budżet (używka ok 3k)
    widoki używka sigma 10-20 zmienne światło koniecznie )
    makro +portret tamron 90 ( to szkło nadaje się do tego i do tego oczywiście używka wszystko

śrubokręt no cóż to juz nie jest wyznacznik i raczej sie tym nie kieruj bo nakupisz szkieł i może się okazać ,że w przyszłości będziesz stratny bo nikon wykastruje body w twoim zasięgu finansowym i zostaniesz ze szkłami i MF w rękach

Moim zdaniem kup coś starszego i kompletuj szklarnie i dopiero wtedy puszkę , można 6 miesięczne kupic z przebiegiem max 10k za niecałe 2k
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Mam tego Olympusa 5lat i wcale bym go nie zmieniał bo jest dla mnie wystarczający zapięte mam 14-54 2.8-3.5 super obiektyw.
    Ma ten aparat jedną wadę straszne szumy i wykorzystywane maksymalne to ISO100 czyli zrobienie zdjęcia w przyciemnionym pokoju jest strasznie ciężko nawet przy 1/15
    Przy zmianie aparatu biorę pod uwagę te co mają możliwość nagrania filmów mam dwójkę dzieci i to się przydało by czasem do nagrania filmiku ew. z jakieś imprezy motoryzacyjnej.
    Szklarni nie będę budował w Nikonie jakiejś mocnej bo jak będę mógł wykorzystać ISO800 to mi wystarczy Tamron 17-50 2.8 dokupił bym Nikkora 35 1.8 i jakąś lampę systemową np SB600.
    Używanej puszki nie chcę bo to wiadomo gdzie kto to pchał, słoiki jeszcze by uszły.
    Pozdrawiam i proszę o dalsze porady.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maj0nez Zobacz posta
    Wyświetlacz obracany przydał by się ale może go nie być, fimy będą nagrywane sporadycznie a Sony odpada. To jak Nikonem nagrywa się filmy przy zmianie fotografowanego obiektu aparat sam go nie wyostrzy?

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2
    Wyostrzy. Ale:
    1) AF działa w detekcji kontrastu, więc ostrzy "polując" na ostrość - czyli przejeżdża kilka razy przez i za, aż określi w którym miejscu zatrzymać obiektyw - przy dynamicznych scenach, zapomnij że trafi, nawet na bardzo szybkim szkle.

2) Nie ma śledzenia punktu - no może jest, ale jak aparat jest postawiony na statywie, inaczej szybko się zgubi

3) ostrzenie ciągłe - powoduje, że aparat średnio co sekundę/dwie lub jak pomyśli, że stacił ostrość poluje na ostrość - czyli znowu latanie w przód i tył...

Ogólnie takie działanie AF nadaje się tylko do ostrzenia dla statycznych scen. W momencie gdy chcesz nagrywać dzieci - czyli bardzo ruchliwe i wszędzie ich pełno - całe nagranie będziesz miał nie ostre, albo podciągniesz tak przesłonę, żeby wszystko mieć w GO... czyli szeroki kąt i tylko bardzo słoneczne dni.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Z tym fimowaniem bym sobie poradził, ale co radzicie co z tym fantem zrobić.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-11-2012 o 12:43 Powód: nie tapamy.

Strona 108 z 292 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158208 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów