Szukaj
Nikon D60 + N18-55 + N50/2 AI + N70-300 VR
Moja galeria
Pewnie przy wielu zdjęciach zastąpi mi PS
Nikon D90 i D80 | 50mm 1,8D AF | N 18-105 VR | S 18-200 | T 70-300 Macro | SB600
A usuwanie/dodawanie winiety będzie? Tego mi chyba najbardziej brakuje kiedy robię coś obiektywem, którego profil jest zawarty w camera raw gdzie mogę jednym kliknięciem go skorygować, a po przetworzeniu takiego rawa w sns muszę trochę kombinować ze skorygowaniem wad obiektywu.
Przecież już jest?
Pebalu czekamy niecierpliwie, bardzo cieszą mnie nowe wieści. Próbowałeś ruszyć temat OpenCL? Nie narzekam, bo przy moim procesorze HDR tworzy się 30 sekund, ale czemu miałby się nie robić w 3
Aaa jeszcze jedno pytanie, Pebalu, czy jesteś w stanie zaimplementować maski oparte o gradient? W wielu przypadkach pomogłoby to znacznie bardziej niż mazanie pędzelkiem![]()
Ostatnio edytowane przez Psychotrop ; 05-09-2012 o 11:30
duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1
Zastanawiałem się ostatnio nad wsparciem GPU i szukałem możliwych rozwiązań. Testowałem trochę kodu i doszedłem do wniosku, że chyba skorzystam z rozwiązania Microsoftu w postaci C++ AMP. Jest to nowa technologia, która wykorzystuje biblioteki DirectX do obliczeń. Zaletę ma taką, że łatwo się z niej korzysta i nie wymaga instalacji dodatkowych sterowników w systemie.
Prawdę powiedziawszy ja częściej korzystam z narzędzia wypełnienia aniżeli pędzla, bo nie trzeba mazać
Jaki typ gradientu masz na myśli?
Nie moja sprawa w sumie, ale jestem ciekaw, może odpowieszCzy wystarczy dodać do kodu odpowiednie znaczniki przed funkcjami, żeby system wiedział, że ma je liczyć na GPU?
Taki jak w ACR czy Capture NX. Czyli trzy punkty / linie - początek gradientu, koniec gradientu i jego rozłożenie wewnątrz. Wydaje mi się, że to dosyć proste w implementacji![]()
duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1
Aż tak prosto nie ma, ale jest prościej aniżeli w OpenCL. Tutaj możesz poczytać o C++ AMP i zobaczyć przykłady użycia.
Ok, dodam gradienty w wersji 2.0.
Krzysztof W.
D500, D300S, F8, S10-20, S18-35, N16-80, T45, S50-150 OS, N200-400 VR, SB600, SB800 i jeszcze parę innych zabawek...
nick-on.photler.com
Skontaktuj się z nami