Close

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 139

Wątek: D5100 vs D90

Domyślnie

Coż. Jedni wola corke, a inni matke.
    Po co zaraz sobie ublizac? Mam d90 z tym gornym wyswietlaczem, ktorego nie uzywam, bo mam podglad w wizjerze i to jest TO.
    Ja fotografuje tez kompaktem i komorka zony. Jestem bardzo zadowolony z rezultatow, bo w wielu przypadkach liczy sie 'CO', a nie 'JAK'.

Domyślnie

Naprawdę wielkie dzięki za takie zaangażowanie w mój temat. Dzięki za opisanie swoich odczuć co do tych body i pomimo różnych opinii rozjaśniają trochę temat komuś kto nie używał tych aparatów. Spróbuję się teraz jakoś odnieść do tego co mi tu napisaliście. Ciągle nie wiem co w 100% mam wybrać ale to co tu przeczytałem mocno zbliżyło mnie do wyboru D90. Do tej pory używałem dosyć ograniczonego kompaktu i zenita 122 więc ustawienia manualne nie są mi obce jeżeli chodzi o zenita bo w kompakcie tylko ISO i ekspozycje mogę zmienić. Jak już pisałem byłem w sklepie i miałem oba korpusy w ręku pierwsze D5100 i trzymając go miałem wrażenie że spust powinni umieścić na środku na górze tego uchwytu a nie z przodu no jest taki plastikowy. Potem wziąłem D90 i od razu pewnie ułożył mi się w dłoni i robił wrażenie dosyć solidnej konstrukcji. Więc jakby to miało wpłynąć na mój wybór to zdecydowanie D90. ISO jakie mnie interesuje to nie więcej jak 1600 i zdjęcia oczywiście w RAWach bo przecież po to kupuję lustro żeby mieć wpływ na moje zdjęcia od początku do końca a nie po to żeby aparat obrabiał mi zdjęcia. Teraz muszę porównać zdjęcia z obu tych modeli i jak D5100 aż tak bardzo nie odstaje biorę D90.
    O co chodzi dokładniej z tym Errr w D90 po podłączeniu 18-105 bo ja właśnie na start to ten obiektyw chciałem kupić?
    Ostatnio edytowane przez LuK86 ; 24-08-2012 o 09:50

Domyślnie

Luk86, jak już kupisz to podziel się wrażeniami. W moim przypadku o kupnie również zaważył fakt robienia w RAW i pewny dobry uchwyt, skoro miałem z nim biegać cały dzień w różnym klimacie....
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Uściślę, dwa modele które powstały w różnym czasie, gdzie D90 pozycjonowany był wyżej od D5100 (ergonomia i inne duperele). Wiadomo, że co nowsze to technologicznie lepsze, ale nie pod względem ergonomii, gdzie dla serii Dxxxx nie brano tego pod uwagę...bo to inna półka klienta...tyle razy pisano od zarania forum o tym...
    takie porównia już były w czasach korpusów Dxx z serią Dx, jakieś 8 lat temu....żadnych wniosków z tego nie wyciągacie tylko kierujecie się tabelami i możliwościami matrycy, skupcie się na całokształcie...

Święte słowa, myśle że tym postem powinni zamknąć wszystkie durne dyskusje na podobny temat. To jakby postawić D2H w porównaniu z d40x i też znajdą sie gimbusy ze swoimi argumentami. Każdy z aparatów ma swoją grupe odbiorców, ja osobiście zawsze miałem aparaty z górnym ekranikiem (30D, D70s, D90), gdzieś przypadkiem udało mi się pare razy popstrykać D40, ale gdy zapiąłem manualne szkło to o ''komfortowym'' robieniu zdjęć można było zapomnieć.
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

"O co chodzi dokładniej z tym Errr w D90 po podłączeniu 18-105 bo ja właśnie na start to ten obiektyw chciałem kupić?"

Zdaje się, że błąd w komunikacji z obiektywem. Najczęściej chodzi o styki,
    ponieważ mogą być czymś zakonserwowane lub posiadać nalot tlenków i.t.p. substancji.
    Zjawisko może występować n.p. przy permanentnym zawilgoceniu.

"Coż. Jedni wola corke, a inni matke."

Jeżeli córka niepełnoletnia, to zdecydowanie matkę.
    Lepsza ergonomia, a matryca spokojnie da radę
    Ostatnio edytowane przez Seeker ; 24-08-2012 o 10:12
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

zawsze w ogólnym podsumowaniu seria Dxx wyżej stoi niż Dxxxx, bo na całokształt między innymi brana jest pod uwagę ergonomia, szybkość, uszczelnienia, jedynie D7000 można rzec jest zagrożeniem dla D90, bo D5100 na pewno nie jest. Sama wielkość aparatu dyskwalifikuje go na dłuższą metę w zastosowaniach dla wielu użytkowników, a jakość obrazka to nie jest jedyne kryterium które zaważa na całości !
    D7000 to wyższy model niż D90. D7000 bliżej jest D300 niż D90. W zasadzie nie ma elementu, który nie byłby lepszy niż w D90. Serie D3xxx/D5xxx/D7xxx to nowe nazewnictwo i nowy podział rynku. W zasadzie można bezpośrednio porównywać tylko D3xxx z modelami D40/D60. Reszta to inne klasy aparatów. D7000 był oczekiwany jako następca D90, ale nie jest jego następcą.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

masz rację wer, nie jest następcą D7000 dla D90, ale jego kontynuacją... jakoś tak. Chyba właśnie górne lcd, organoleptycznie to potwierdza...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

jezeli zdcydujesz sie na d90 i 18-105, nie przejmuj sie tym eerrrrrr....
    Obiektyw raz na pare miesiecy lapal ten blad, ale wystarczylo lekko poruszyc i bylo dobrze.
    Tak bylo u mnie. To dobry zestaw. Na pewno bedziesz zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 24-08-2012 o 11:43
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Ale dyskusja, Ci co pisza że ergonomia nieważna i górny lcd, drugie pokrętło, no cóż widać siedzą w temacie od niedawna, zamienili kompakty na serię Dxxxx i jedyny argument to wypluwana jakość jpg prosto z puszki. Wygoda i głupota zarazem kosztuje, skoro negują postprocesing z RAWA.... no takie pokolenie teraz fotografów mamy ;-( nic tylko płakać, jak wyjdzie kolejny z serii Dxxxx to ich poprzednik już pewnie zaćmy na matrycy dostał i nei nadaje siedo robienia zdjęć. Jałowa gadka, przerobił co niektórych marketing....
    No tak, dwa lata to niedługo, a Dxxxx oczywiście RAW-ów nie robi.

Cytat Zamieszczone przez roge Zobacz posta
    Głupia sprawa, bo z RAW'a z D5100 można wycisnąć wiele więcej niż z D90... Kółko i wyświetlacz? , niestety coś za coś, jakość albo ergonomia.
    Zgadza się. Do tego teraz chyba D3200 jest nawet lepsze (przynajmniej zdaniem ZAWODOWEGO fotografa, Jakuba Kaźmierczyka).
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 24-08-2012 o 13:27

Domyślnie

Naprawdę wielkie dzięki za takie zaangażowanie w mój temat. Dzięki za opisanie swoich odczuć co do tych body i pomimo różnych opinii rozjaśniają trochę temat komuś kto nie używał tych aparatów. Spróbuję się teraz jakoś odnieść do tego co mi tu napisaliście. Ciągle nie wiem co w 100% mam wybrać ale to co tu przeczytałem mocno zbliżyło mnie do wyboru D90.
    Sprawa jest bardzo prosta.

Chcesz górnego wyświetlacza, szkieł z silnikiem, CLS-u - bierzesz D90.
    Chcesz lepszej jakości zdjęcia, lepszej rozpiętości tonalnej, krótszych czasów, wysokiego iso - bierzesz D3200, D5100.

Niektórzy nie mogą tego pojąć, bo są za głupi. Niestety. To nie pierwszy i nie ostatni taki temat, w którym sekta D90 pisze, że D5100 to zabawka, a nie aparat i nie robi RAW-ów (naprawdę trzeba być debilem, żeby coś takiego napisać).

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów