Close

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 139

Wątek: D5100 vs D90

Domyślnie

Co kupić... poczekaj do połowy września. Na targach Photokina ma się pojawić jedna lub dwie nowe lustrzanki Nikona. Mogą trochę namieszać w cenach.

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Kupuj d5100, kita do tego, zbieraj na szkla fajne i jasne.
    Tak, np. 50/1.8 albo 85/1.8, będziesz mógł ich sobie poużywać i poostrzyć ręcznie patrząc przez plastikowy wizjer. Powodzenia.

Domyślnie

50 1,8 AF-S jest, ale cenowo ma się średnio do starszego brata, ba nawet 1.4 można mieć "zmotoryzowane", za oczywiście odpowiednią opłatą. To jest kolejny aspekt, cześć użytkowników twierdzi, że śrubokręt to niepotrzebny już nikomu archaizm. Po zakupie korpusu bez silnika, prawda okazuje się trochę inna.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arwic Zobacz posta
    50 1,8 AF-S jest
    Ja wiem, że jest. Podałem dwa przykłady, bo to jedne z najfajniejszych i najczęściej używanych stałek.
    Mam resztę wymieniać? Choćby starsze nikonowskie 80-200 można do takiego D90 podłączyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Pokazujcie nam te zdjecia, na wspomnianym iso 1600,
    ktore tak akceptujecie. Bez fotoszopa. Z exifem.
    Tak jak sie nalezy...
    Bedzie mozna podjac dyskusje.
    OK., w takim razie ja wstawię zdjęcie z D90 + N 70-300 VR (z zeszłego roku-obecnie mam D300 i N AF300 f/4). NEF "wywołany" w LR (bez żadnej obróbki), nie ostrzone, nie odszumiene (zjechałem suwakiem na "0"), ISO 2000, f/5.6, 1/200s (EXIF zachowany). Dodam tylko, że fotka jest lekko cropowana, ale przy odszumieniu na wartości 15-20% prezentuje się całkiem przyzwoicie.

Plik w rozdzielczości 3645x1430

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Wszystko zależy od tego, jakich kto chce używać obiektywów.
    Jeżeli fotografujesz amatorsko i nie masz z tego zysku, to zawsze bierzesz pod uwagę, współczynnik jakości do ceny. Wiec mogę sobie sprawić AF_S 1.8 G, za ok 700 - 800zł, ale równie dobrze mam możliwość korzystać z wszystkich funkcjonalność 1.8 D za 400 lub nawet troszkę mniej. Zawsze to 3 stówy w kieszeni. Szukasz jasnego zamiennika 17-55, masz 2 wersje Tamiego i 2 starsze Sigmy.
    Ostatnio edytowane przez arwic ; 24-08-2012 o 15:16
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

no tak
    podanie przykladu szkiel ze swiatlem 1.8 lub 1.4 nie jest dobrym
    ... przykladem jesli chodzi o d90.
    Modul aytofokusa nie dziala jak nalezy.
    Zarowno w d90 jak i d5100.
    A kalibracja nic nie da, bo kalibruja do wzorca f2,8.
    Wie chyba o tym kazdy swiadomy user d90...

Mowiac o jasnych fajnych szklach na mysli mialem N17-55.
    W tandemie z oboma tymi puszkami bedzie smigac,
    a wlasciciel bedzie mial ciagle banana na gebie.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 24-08-2012 o 16:44
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    . nie robi RAW-ów ..
    Wyczytałeś co chciałeś wyczytać. Zdanie moshicy można też inaczej interpretować - np, że można w D90 korzystając z RAW osiągnąć przez własny postprocess więcej niż oferują to inżynierowie przy jpgu z puszki D90.

Mniejsza z tym, obraziłeś go, po czym przeedytowałes wpis, po czym w kolejnym poście napisałeś o głupocie, niby nie kierując tego personalnie, ale tak naprawdę wiadomo do kogo to było skierowane. Były raporty od 3 osób, więc sprawa niewłaściwego zachowania się jest ewidentna. A w twoim przypadku to recydywa, więc proszę o uważanie na to co piszesz. Kolejna dotkliwsza kara to już czasowy ban.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

"Zdanie moshicy można też inaczej interpretować - np, że można w D90 korzystając z RAW osiągnąć przez własny postprocess więcej niż oferują to inżynierowie przy jpgu z puszki D90."

To właśnie w mojej sentencji było zawarte, co zresztą do kolegi arwic na PM zostało wcześniej napisane, a sam może jeśli zechce to potwierdzić.
    Mniejsza z tym, dziękując Moderatorowi za osądzenie wpisu, nie liczę już na przeprosiny od użytkownika UMBRO, jeśli takowy by się wpis znalazł nei podważy to końcowo jego kultury osobistej, którą na forum każdy stara sietrzymać niezależnie od sporów i osobistych emocji !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LuK86 Zobacz posta
    Do tej pory używałem dosyć ograniczonego kompaktu i zenita 122
    Wydaje mi się, że po przesiadce z Zenita i tak będzie dużo frajdy. Różnica jednak jest porażająca. Podobnie jak u Ciebie, moja przygoda z fotografią ograniczała się do Zenita ET. Wprawdzie czasem mogłem korzystać z Nikona F65, ale dopiero teraz mogę na spokojnie uczyć się warsztatu fotografii na własnym, już cyfrowym sprzęcie. Podejrzewam, że niezależnie od tego, który korpus wybierzesz, każdy będzie dobry do dalszej nauki. Ja przynajmniej tak traktowałem wybór D90. W Zenicie mogłem zmienić przysłonę i czas. Ewentualnie przygotować wcześniej kliszę o odpowiedniej czułości. I w sumie tyle. Tutaj, w Nikonie, już sama instrukcja obsługi potrafi przytłoczyć. Nie mam takiej wiedzy jak większość doświadczonych forumowiczów, ale moja rada jest taka - przy pierwszej lustrzance cyfrowej chyba nie warto aż tak bardzo przejmować się parametrami.

Cytat Zamieszczone przez d90
    Mowiac o jasnych fajnych szklach na mysli mialem N17-55.

W tandemie z oboma tymi puszkami bedzie smigac,
    a wlasciciel bedzie mial ciagle banana na gebie.
    Tylko ciekawe czy Luk86 zamierza tego typu szkło zakupić. Nawet używane kosztuje więcej niż D5100 czy D90. A ten zakup już i tak pewnie obciąży kieszeń kolegi. Poza tym przy dobrym świetle z 50/1.8D AF z D90 nie działa najgorzej.
    Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów