Close

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 139

Wątek: D5100 vs D90

Domyślnie

Ale dyskusja, ci co pisza że ergonomia nieważna i górny lcd, drugie pokrętło, no cóż widać siedzą w temacie od niedawna, zamienili kompakty na serię Dxxxx i jedyny argument to wypluwana jakość jpg prosto z puszki. Wygoda i głupota zarazem kosztuje, skoro negują postprocesing z RAWA.... no takie pokolenie teraz fotografów mamy ;-( nic tylko płakać, jak wyjdzie kolejny z serii Dxxxx to ich poprzednik już pewnie zaćmy na matrycy dostał i nei nadaje siedo robienia zdjęć. Jałowa gadka, przerobił co niektórych marketing....
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-08-2012 o 14:25 Powód: pis. (Ci----->ci)
    Nikon i podróże ...

Oszczędny w słowach Awatar Star Dust
    Miasto
    Warrington, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Ale dyskusja, Ci co pisza że ergonomia nieważna i górny lcd, drugie pokrętło, no cóż widać siedzą w temacie od niedawna, zamienili kompakty na serię Dxxxx i jedyny argument to wypluwana jakość jpg prosto z puszki. Wygoda i głupota zarazem kosztuje, skoro negują postprocesing z RAWA.... no takie pokolenie teraz fotografów mamy ;-( nic tylko płakać, jak wyjdzie kolejny z serii Dxxxx to ich poprzednik już pewnie zaćmy na matrycy dostał i nei nadaje siedo robienia zdjęć. Jałowa gadka, przerobił co niektórych marketing....
    cos w tym samym stylu mialam napisac.

Przykro patrzec, ze sa tacy, ktorzy fotografia nazywaja jpg prosto z puszki ok jpg prosto z puszki lepsza malpka tez da rade zrobic... ale teraz taka moda by miec lustrzanke az sie dziwie, ze nikt D3200 koledze nie poleca, w koncu 24 mega piksele.....

Domyślnie

Głupia sprawa, bo z RAW'a z D5100 można wycisnąć wiele więcej niż z D90... Kółko i wyświetlacz? , niestety coś za coś, jakość albo ergonomia.

Domyślnie

to tylko Ci co mają d5100 robią w jpg? przecież użytkownicy d90 robią tylko w RAWach
    przed d200 miałem d3000, d100 i poźniej d90 (bardzo krótko) nie potrzebowałem wysokiego iso, za to bardzo podobaly mi się kolory z d3000 więc wróciłem do CCD i zakupiłem dwa lata temu d200. Mam go do teraz, od jakegoś czasu mam również d5100. Wg mnie super puszka. Kupiłem ją wiedząc o jej słabościach. Matryca mozliwościami zmiata d90... ma iso 100 i do tego niezawyżone wysokie iso. A waga i rozmiar? Nieraz nie chcę mi się dźwigać d200 z gripem więc biorę d5100 z 35/1.8 i się nie przejmuje gdybym miał mieć jedno body - miałbym dylemat d5100 czy d90, jednak w moim przypadku wybór był prosty, i wygrał d5100
    D700+MB-10___d600____d3s___F14/2.8____S20/1.8____S35/1.4A___50/1.8___S85/1.4hsm___C85/1.5___T55-200____

Domyślnie

wiesz dla wygody i ciężaru biorę Panasa FZ38, jpg w sumei mnie zadowala, ale jak jadę gdzieś na wyprawę foto w różne kraje i robię w RAWach to jak dla mnie seria Dxxxx nawet odpada, powód już chyba znasz, nie będę się powtarzał. Nawet D200 wówczas będzie górą nad D5100, dla wielu to nadal nei jest oczywiste a szkoda...
    Nikon i podróże ...

Oszczędny w słowach Awatar Star Dust
    Miasto
    Warrington, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artman Zobacz posta
    to tylko Ci co mają d5100 robią w jpg? przecież użytkownicy d90 robią tylko w RAWach
    oj za slowko nie lap... tak uogolnilam gdzy kolega wczesniej rozpisywal jakie to super jpg d5100 wypluwa :P

a trend na swiecie jest, lustro w modzie. Im wiecej bajerow, megapikseli, ruchomych wyswietlaczy itp tym bardziej zajefajny aparat, ot takie pokolenie na auto jpg wali a pozniej na forach peany pieja jaki to ma cud aparat

i zeby nie bylo. D5100 jest dobrym aparatem owszem, polacam jako przejscie z kompaktu dla mniej wymagajacych

sam Nikon w hierarchii umiejscowil D5100 pod D90 :P

Domyślnie

zawsze w ogólnym podsumowaniu seria Dxx wyżej stoi niż Dxxxx, bo na całokształt między innymi brana jest pod uwagę ergonomia, szybkość, uszczelnienia, jedynie D7000 można rzec jest zagrożeniem dla D90, bo D5100 na pewno nie jest. Sama wielkość aparatu dyskwalifikuje go na dłuższą metę w zastosowaniach dla wielu użytkowników, a jakość obrazka to nie jest jedyne kryterium które zaważa na całości !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Ale żeście nastukali tych postów

Ja mam D90. Nie korzystałem z D5100, ale miałem w ręce D5000. Przyznam się, że ja jestem ułomny - nie potrafię robić zdjęć, kiedy nie mam drugiego wyświetlacza, pokrętła i przycisków funkcyjnych na wierzchu :/ Jednak nawet nie to jest najważniejsze, tak jak i nie śrubokręt, w dobie wielości jasnych stałek serii "G". Najważniejsze dla mnie, że D90 ma obsługę CLS z poziomu lampy wbudowanej. Kupując aparat nie wiedziałem tego (ta funkcja jest w testach zwykle pomijana, a i producent się nadmiernie tym nie chwali), jednak odkąd dowiedziałem się, że zakupioną z aparatem SB-900 mogę wyzwalić, gdy ta nie jest w sankach - to cały czas w duchu chwalę dzień, w którym zdecydowałem się kupić D90, bo to otworzyło przede mną nowy dział fotografii i zapewniło wiele dobrej zabawy i dobrych klatek.
    D90 + 18-105mm + 50mm 1.4D + 35 mm 1.8G + SB-900 + SB-700 + YN460II

Domyślnie

o rety
    wywale swoje analogi, bo nie maja pokretel,no i iso zmienic sie nie da...
    a jeden nawet wizjera nie ma i trzeba patrzec z gory.
    Wywale tez d700 bo z gripem wazy tyle ze rece bola.
    Wywale przy okazji d5100 oraz d40x bo tez stare nieergonimiczne etc

Kupie za to d90 z 18-105 i dolacze do grona golasow

Poszaleliscie z ta ergonomia ?
    Ps.
    Pokazujcie nam te zdjecia, na wspomnianym iso 1600,
    ktore tak akceptujecie. Bez fotoszopa. Z exifem.
    Tak jak sie nalezy...
    Bedzie mozna podjac dyskusje.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 24-08-2012 o 01:30
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

"dla niektórych ważniejsza jest jakość zdjęć niż "leżenie w łapie""

To niech je sobie wyrenderują. Zero kosztów zakupu aparatu,
    a taki n.p. Blender nic nie kosztuje i dźwigać nie trzeba.

"wystarczy zobaczyc nawet tu na forum, co ludzie robia starymi, zupelnie nie-emergomicznymi puszkami."

A jeżeli puszka będzie stara i ergonomiczna?
    Wpisz w Google: "husaria w galopie", to D80 z Heliosem.
    Abyś nie musiał długo szukać - klikasz na pierwszy wynik.
    Zobacz, czy brakuje inwencji i czy ergonomia dała radę bez matrycy z D5100...
    Wiem co ludzie tutaj robią i czym.
    Jeżeli kupię kolejny aparat, to będzie on z tej samej półki,
    czyli z linii D70 - D7000.

"Nie twierdze ze zdjecie robi fotograf, bo zrobic zdjecia bez aparatu sie nie da..."

Ja uważam przeciwnie. Zdjęcie robi "fotograf". Aparatem.
    Bez matrycy było to możliwe od dawna. Bez fotografa i optyki nadal się nie da.
    Ergonomia temu w żaden sposób nie szkodzi.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów