Close

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 139

Wątek: D5100 vs D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    A gdzie różnica w fotografii owadów, skoro masz tę samą odległość ostrzenia, hę?
    Wybacz nie zamierzam Ci tego udowadniać ale zachęcam do eksperymentu przejdź się na prawdę na łowy rano i weź szkło 60 i 90 i zrób jakiejś ruchliwej zwierzynie najlepiej tym latającym pozdrawiam

Kolegom bardzo dziękuję za dyskusje niestety trzeba kończyć Autorowi życze samych dobrych kadrów , no i oczywiście przyjścia i pochwalenia się kadrami bo puszka jak puszka to tylko "rejstrator" a moim zdaniem wygoda ma znaczenie a szkło przecież daje obraz temu rejstratorowi ...l może w nie warto zainwestować i pomyslec ????? , miłego wieczoru Panie i Paanowie pozdrawiam
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Star Dust Zobacz posta
    kolega niech pojdzie do sklepu, wezmie d90 i d5100 w lapki i albo poczuje to cos do apartu albo nie
    Tutaj się podpisuję obiema łapkami, jak pucha siądzie w łapie to już się z nią ze sklepu wychodzi, tego nie zmieni nic.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Oszczędny w słowach Awatar Star Dust
    Miasto
    Warrington, UK

Domyślnie

LordRazmes zgadzam sie z Toba w 100%, body wazne ale obiektywy wazniejsze

Domyślnie

Najważniejsze obiektywy. A ten wątek wałkowany już był do tego stopnia, że się chłopaki na forum prawie na noże pozabijali
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arwic Zobacz posta
    powiem Ci że niema lepszego momentu , niż ten kiedy czujesz że aparat jest przedłużeniem ręki.
    ja Ci powiem, że jest wiele lepszych momentów...

Cytat Zamieszczone przez arwic Zobacz posta
    Wiec po porównaniu technicznych możliwości, po prostu idź do sklepu i weź w dłoń oba, wyboru dokonasz sam.
    to jest dobra rada przy zakupie "trzymadła", dla niektórych ważniejsza jest jakość zdjęć niż "leżenie w łapie"

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    Wybacz nie zamierzam Ci tego udowadniać ale zachęcam do eksperymentu przejdź się na prawdę na łowy rano i weź szkło 60 i 90 i zrób jakiejś ruchliwej zwierzynie najlepiej tym latającym pozdrawiam

Kolegom bardzo dziękuję za dyskusje niestety trzeba kończyć Autorowi życze samych dobrych kadrów , no i oczywiście przyjścia i pochwalenia się kadrami bo puszka jak puszka to tylko "rejstrator" a moim zdaniem wygoda ma znaczenie a szkło przecież daje obraz temu rejstratorowi ...l może w nie warto zainwestować i pomyslec ????? , miłego wieczoru Panie i Paanowie pozdrawiam
    Tak się składa, że robię cały ten sezon T60 i jakoś nie mam większych problemów. Na dodatek nie robię zdjęć rano, tylko od godziny 17 (przeważnie).

Cytat Zamieszczone przez Star Dust Zobacz posta
    Matryca w d5100 jest nowsza i ciut lepsza ale d90 plus jasny obiektyw i roznice w zdjeciach 2 puszek niewidoczne. Ogaladalam amatorskie jpg prosto z obu body i jak dla mnie mega roznic nie bylo.

Gorny wyswietlacz jest byl i bedzie plusem dla kazdego aparatu. Kto tego nie zaznal nie zrozumie.

Wszyscy tak sie podniecaja wysoki iso ale czy kazdy foci po ciemku Nie kazdy szumow z lupa szuka :P

kolega niech pojdzie do sklepu, wezmie d90 i d5100 w lapki i albo poczuje to cos do apartu albo nie
    Jasne szkło nie zawsze wystarcza w przypadku D90. Druga sprawa, że nie zawsze możesz otworzyć szkło (vide makro).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skarcity Zobacz posta

to jest dobra rada przy zakupie "trzymadła", dla niektórych ważniejsza jest jakość zdjęć niż "leżenie w łapie"

pozdrawiam
    Poważnie?, kurcze w życiu bym na to nie wpadł , ale widzisz człowiek całe życie się uczy a i tak głupim umiera.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Zanim kupiłem D80 miałem wcześniej D40x i D60 - oba robiły dużo lepsze zdjęcia w JPG. Szumy na ISO 1600 były naprawdę niewielkie i niewiele większe od D90. Obrazek - cudnie wypudrowany ale .... wszystko to można osiągnąć w obróbce RAW, którymi te aparatu już się nie różniły. Po prostu seria Dxx miała inny algorytm obróbki JPG. Jak ktoś nie chce się bawić w obrabianie zdjęć na kompie, to lepiej niech kupi D5100. Ta puszka wypluwa świetne JPG'i Ale ja wolę ergonomię i wszystkie zalety jakie daje korpus D80/D90, bo z RAW można wyciągnąć naprawdę wiele, a wysokiego ISO często nie używam. Wolę lampę i ISO 100 na D80 niż wysokie IDO 1600 na D5100 i brak lampy.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    Lord, byłem dziś z 60tką na łowach rano, w południe i wieczorem. O dziwo nic nie uciekło(przynajmniej nie od razu) a zdjęcia robiłem ważkom i motylom(efekt pracy pewnie niedługo zamieszczę na forum). Umbra pisze o tym, że np przy skali 1:1 przednia soczewka t60tki z racji tego że obiektyw nie zmienia swojej długości podczas ostrzenia jest w takiej samej odległości od obiektu jak najdalej wysunięta część T90tki(ta z kolei się wydłuża, a przednia soczewka jest schowana w głębi nazwijmy to tubusu) także cała przewaga wynikająca z dłuższej ogniskowej zostaje zniwelowana przed różnice w budowie obu obiektywów. Efekt tego taki że jak obiekt płochliwy i będzie uciekał przed T60tką to wyjątku dla T90 nie zrobi i również weźmie odnóża za pas. A jak się ma to wszystko do tematu, ano nijak.

P.s Dziwny argument z tymi rannymi łowami, wtedy akurat nicponie śpią lub gdzieś się czają w bezruchu bo są skostniałe, można focić bez problemu nawet 40tką. Pozdrawiam i przepraszam za oftopa.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 23-08-2012 o 20:56

Oszczędny w słowach Awatar Star Dust
    Miasto
    Warrington, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skarcity Zobacz posta

pozdrawiam
    kolega chyba nie wyczul metafory Ja do mojego D90 poczulam to COS. Wzielma w lapki i widzilam, ze moim przedziale cenowym niczym innym focic nie chce.

Lezenie w lapkach jest wazne, bo jak nie bedzie Ci wygodnie nie bedziesz mial checi by wziasc apart i isc przed siebie robic zdjecia. Mowa tu o hobbystach a nie profesjonalistach gdzie liczy sie tylko jakos ponad wszystko

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów