Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Domyślnie

artman, wybacz proszę, ale jeżeli uważasz, że pomiędzy D200 (CCD), a D90/D300 (CMOS) nie ma różnicy jakościowej na wysokim ISO to zastanawiam się jak doszedłeś do tego wniosku .
    Miałem D80, mam D300 i jakość zdjęć na wysokim ISO to jak dla mnie przepaść . W D80 maksymalne używałem ISO 800/1000, a z D300 pstrykam na ISO 1600, a czasami nawet na ISO 3200

Domyślnie

Będąc przez rok w Pentaxie, często irytowało mnie, że na pytania "..co kupić?", w każdej sytuacji proponowano zakup D90. Nawet jeśli ktoś chciał usilnie zmienić Nikona na Pentaxa. Ton tych odpowiedzi był z lekka prześmiewczy, tym bardziej, że zakup tego aparatu proponowano w każdej sytuacji jako remedium na wszelkie fotograficzne bolączki. Nie popieram tego typu konwersacji, ale teraz trochę patrzę na to inaczej, sporo w tym wszystkim było racji.
    Miałem jeszcze rok temu D90, uważam, że to bardzo udane body. Sprzedałem i zmieniłem na Pentaxa tylko dlatego, że wystraszyłem się wątkiem o D7000. Potem zrozumiałem, że w każdym systemie nie ma aparatu idealnego, że użytkownicy niezadowoleni potrafią wykazać się olbrzymią determinacją w publikowaniu swoich rozterek, do tego stopnia, że Ci drudzy pośpiesznie wycofują się z takich polemik i dalej robią swoje.
    Wiem, że D7000 nie jest idealny, trafiają się sztuki z wadą, ale jaki to jest odsetek - nikt mi nie odpowiedział.
    Ktoś kiedyś powiedział, że nie ma ludzi całkiem zdrowych, są tylko źle przebadani. D7000 jest przebadany dokładnie przez Fatmana i jemu podobnych zaawansowanych użytkowników poza krajem.
    Moją puszkę kupiłem używaną z przebiegiem 5800, dołożyłem od 1 lipca 1500 i na razie jest wszystko OK.
    Wątku o D7000 nie czytam, tak jak i nie czytam encyklopedii zdrowia

Trzymając się tematu wątku - odpowiem. Kup D90 będziesz zadowolony i piszę to poważnie. Skoro sam nie potrafisz podjąć decyzji tzn. że jeszcze nie pora na D7000. Nie traktuj tego jako przytyk do Twojej osoby - po prostu tak myślę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ark Zobacz posta
    artman, wybacz proszę, ale jeżeli uważasz, że pomiędzy D200 (CCD), a D90/D300 (CMOS) nie ma różnicy jakościowej na wysokim ISO to zastanawiam się jak doszedłeś do tego wniosku .
    Miałem D80, mam D300 i jakość zdjęć na wysokim ISO to jak dla mnie przepaść . W D80 maksymalne używałem ISO 800/1000, a z D300 pstrykam na ISO 1600, a czasami nawet na ISO 3200

Tyle, że d200 ma ISO zgodne ze wzorcem (100 to 100, 800 to 800), a d90 iso 1600 to tak naprawdę iso 1250 itd... Po prostu jest zawyżone d90 miałem przez dwa miesiące równocześnie z d200 i zrobiłem porównanie, bo zaciekawiły mnie właśnie opinie na forum i testach o zawyżonym iso w d90.... i nie mówię, że nie ma różnicy. Różnica jest, ale nie aż tak znacząca jak w przypadku d5100.
    Ostatnio edytowane przez artman ; 09-08-2012 o 23:08

Domyślnie

.
    Ostatnio edytowane przez artman ; 09-08-2012 o 23:07 Powód: kopiowanie postu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dino1984 Zobacz posta
    Tak. Spróbuj zrobić zdjęcie w pełnym słońcu, błyskając lampą przy pełnej dziurze (np. 1.4) i czasie 1/125 s...
    Może się nie znam, ale wydaje mi się, że otrzymasz radosną białą plamę.
    ... chyba jednak sie nie znasz ... ale pewnie nie musisz.... tak jak nie musisz udzielac bezsensownych rad innym ...

sorki
    to nic osobistego
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

@D90 Dobrze, to proszę - oświeć mnie.
    Chętnie poznam Twój sposób na zrobienie portretu w plenerze w piękny słoneczny dzień, doświetlając sobie zewnętrzną lampą.

Zawsze jestem otwarty na naukę.
    Ostatnio edytowane przez Dino1984 ; 10-08-2012 o 08:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dino1984 Zobacz posta
    @D90 Dobrze, to proszę - oświeć mnie.
    Chętnie poznam Twój sposób na zrobienie portretu w plenerze w piękny słoneczny dzień, doświetlając sobie zewnętrzną lampą.

Zawsze jestem otwarty na naukę.
    Filtrem to załatwisz. Niemniej i tak uważam że jak ktoś lubi wiedzieć co pstryka i lubi mieć nad tym kontrolę a jeszcze nie daj Bóg jak lubi poeksperymentować to "kastraty" brakiem niektórych "buzerów" mogą nieco frustrować.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów