Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    do studia ( wystarcza az za bardzo ) 1/125
    Jak mu zbyt dlugo to niech szuka d40. Pod tym wzgledem jest nie do pobicia.

@dino1984
    Ja bym ci nie pozwolil zrobic tych 50. fot, bo kazdy chce miec nowy aparat, a taki juz nie jest calkiem nowy (wielu sie o to oburza po zakupie, ze ich 'nowka sztuka' ma jakis przebieg po wyjeciu z pudla). Nie dziw sie wiec.
    Jesli sie boisz, kup uzywany bez tej wady.
    A moze chcesz zamienic swojego d5100 za moj d90?
    Ostatnio edytowane przez pioter m ; 09-08-2012 o 11:28

Domyślnie

A czemu Ty chciałbyś zamienić d90 na d5100?

Domyślnie

Matryca,ekranik,mniejszy

Oszczędny w słowach Awatar Star Dust
    Miasto
    Warrington, UK

Domyślnie

Nikon nie robi idealnej puszki za rozsadna cene. Nie kazdego stac na FF a d7000 / d300s to dla przecietnego zjadacza chleba - pasjonaty jest drogawo. A i tak tez nie idalnie bo jak nie pluje olejem tak matryca stara jak w D90

d5100 jest dobra puszka ale jak dla mnie wybrakowana. Wole starsza matryce i lepsze szkla + photoshop (kazdy i tak poprawia foty) niz brak wielu waznych udogodnien.

Dla kazdego Nikon ma cos do zaoferowania wiec wystarszy dobrze przemyslec do czego aparat bedzie potrzebny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dino1984 Zobacz posta
    Ale w plener już nie.
    a w plenerze swiatlo swieci jakos inaczej ?
    Nie bardzo wiem o co tu chodzi. Ja daje rade i lubie analogami robic sesje.
    Jezeli nie matryca jest wazna, to polecam iphona i do tego cs-a.
    Z fotografia nie bedzie mialo to nic wspolnego, ale bedzie duzo taniej.
    W innym wypadku zacznijcie zbierac, nic ponizej d700 Was nie zadowoli.

A wspomniany tu juz d40 to super aparat. Pare dni temu uzupelnialem nim sesje. Dziala i wymiata.

@Star dust
    nie kazdy poprawia foty w cs
    ale kazdy powiniem zmierzyc swiatlo zanim wcisnie migawke
    wtedy bedzie cacyki od razu
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 09-08-2012 o 13:14
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Miasto
    Warrington, UK

Domyślnie

Jezeli nie matryca jest wazna, to polecam iphona i do tego cs-a.
    Z fotografia nie bedzie mialo to nic wspolnego, ale bedzie duzo taniej.

@Star dust
    nie kazdy poprawia foty w cs
    ale kazdy powiniem zmierzyc swiatlo zanim wcisnie migawke
    wtedy bedzie cacyki od razu
    no nie popadajmy w skranoscji, matryca jest wazna oczywiscie ale roznica miedzy D90 a D5100 nie jest az tak ogromna jak miedzy iphone a D700

uzylam photoshopa jako ogolnienia bo kazdy jakos fotki poprawia czy to rozajsni czy to wyostrzy

Domyślnie

mialem dlugo d90, kozystam teraz na jego miejscu z d5100. Roznica jest duza. Bardzo duza...
    Ps
    Gdy obawiam sie o jakosc zdjec, gdy zalezy mi jakos szczegolnie, uzywam d700 i 50mm f1,4 lub po prostu analoga. Ale mam wiele zdjec zrobionych d5100, ktore z d90 by nie powstaly...
    ... pamietajmy jednak o szklach... bez nich nic sie nie dzieje...
    Pzdr
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 09-08-2012 o 13:36
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Miasto
    Warrington, UK

Domyślnie

wierze Ci na slowo, ze roznice widzisz golym okiem. Ja nie robie pro zdjec ot lubie sie pobawic i posiadac ladne zdjecia w domowym albumie.

na Nikona D90 przesiadlam sie z Pentaxa K-R. gdzie niby matryca taka sama ale nowsza konstrukcja i szumy na wysokich ISO mialo nie byc i wogole K-R miala byc lepsza od D90. na moje oko nie jest, roznica pomiedzy dwoma apratami jak ziemia i niego. A o D5100 czytalam na forum przeanalizowalam plusy i minusy widzialam setki amatorskich zdjec na necie, wymacalam w sklepie i tak tez padlo na D90.

Mam go dopiero od wczoraj ale zadowolona jest. Pewnie tez nie predko wymienie na nowy

Domyślnie

od dłuższego czasu użytkuje d200 (wcześniej miałem d3000 i d100) z różnymi szkłami. Do niedawna nie brakowało mi w nim niczego, jednak ostatnio często używam wysokiego iso i postanowiłem kupić drugie body. Wybierałem między d90, d300 i d5100. D7000 odrzuciłem już na starcie. Wiedząc o słabościach lustrzanek nikona takich jak d3000 czy d5100 postanowiłem kupić jednak d5100. Był to wybór świadomy, d90 i d300 różnicy skoku w z możliwością matrycy w porównaniu do d200 by nie zrobiły. D300 to świetne body, d90 również jest dobry. Ale Na miejscu autora wątku jeżeli chce zmieniać body to kupiłbym d200 lub s5 pro, (ewentualnie d80), ale tylko wtedy jeśli będzie używał go głównie w plenerze.
    D700+MB-10___d600____d3s___F14/2.8____S20/1.8____S35/1.4A___50/1.8___S85/1.4hsm___C85/1.5___T55-200____

Domyślnie

a w plenerze swiatlo swieci jakos inaczej ?
    Tak. Spróbuj zrobić zdjęcie w pełnym słońcu, błyskając lampą przy pełnej dziurze (np. 1.4) i czasie 1/125 s...
    Może się nie znam, ale wydaje mi się, że otrzymasz radosną białą plamę.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów