Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie Dylematy, dylematy...

Uwaga będę marudził - sam nie wiem czego chcę i liczę na Waszą pomoc.

6 tygodni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem D5100+Tamron 17-50 2.8 VC.
    Zacząłem strzelać... dużo (na chwilę obecną licznik pokazuje ~1700 klatek). Ta ilość wynika raczej z faktu, że się uczę i wiele zdjęć później po prostu leci do kosza, ale i tak każdą wolną chwilę wykorzystuję na zdjęcia - głównie portrety.
    W miarę jak się uczę odkrywam kolejne ograniczenia jakie narzuca mi moja pucha... a to nie ma dedykowanych, w pełni funkcjonalnych gripów, a to nie ma mikroregulacji, a to nie da się zdalnie wyzwolić lamby w TTLu, a to to a to tamto... cały czas pojawiają się nowe.
    I tu nachodzi mnie myśl czy nie powinienem pozbyć się swojej pięć-sto póki w miarę nowa i nie przesiąść się na coś wyższego? Tylko na co? D90 - starsza matryca i ogólnie konstrukcja, ale jednak bogactwo możliwości? Czy może D7000 - droższy a w dodatku ludzie narzekają, że olejem pluje, że problemy z AF, etc. a serwis NIKONa jaki jest wszyscy wiedzą i wolałbym uniknąć wysyłania tam czegokolwiek. A może używane D300s?......

No... i tak to wygląda...

Domyślnie

D300s ma taką samą starą matrycę jak D90 i jeżeli nie potrzebujesz szybkiego AF i uszczelnionej puszki, to samo przejście na D90 rozwiąże te problemy, o których piszesz. Musisz pamiętać jednak, że zawsze jest kosz czegoś względem czegoś. Dlatego stracisz po prostu na jakości obrazka. Niestety Nikon nie zrobił jeszcze aparatu super i posiadającego wszystko naj i pewnie nie zrobi, bo jak wypuszcza puchę z super matrycą, to albo chlapie ona olejem albo jest strasznie wykastrowana.

Ps. Ja mam aktualnie D80 czyli starszą puszkę od D90 ale jak tak popatrzę na wszystkie aspekty, to na dzień dzisiejszy nie mam właściwie na co jej wymienić ..... chyba, że na D700 ale to się wiąże z wymianą praktycznie całej szklarni, a takiej kasy nie chcę wydawać. Dlatego zostaję przy D80 dopuki nie padnie całkowicie, a jak padnie, to pewnie wtedy zakupię D90. Wymiana teraz nic by mi nie wniosła.
    Ostatnio edytowane przez puciek ; 08-08-2012 o 09:52

Oszczędny w słowach Awatar Star Dust
    Miasto
    Warrington, UK

Domyślnie

Dino, dziekuje za Twoj post. Ja wczoraj zamowilam D90 po tygodniach wachania sie pomiedzy D90 a D5100 a obiawialam sie tego wszystkiego o czym sam wspomniales Jak dojdzie D90 to napewno sie pochwale :P

Co do jakosci obrazka, pod lupa zdjec nie ogladam takze nie drukuje na formacie A3 i wiekszych a widzialam duza ilosc amatorskich zdjec robionych D90 i D5100 i powiem Ci Bog wie jak wielkich roznic w jakosci nie zauwazylam. Wysokich iso raczej nie bede uzywac a ewentulane szumy to dobre szkole (kotre juz masz) i photoshop zlikwiduje bez problemu.

Dzieki raz jeszcze

Domyślnie

No widzisz... ja się tak wachałem i skusiła mnie ta matryca w D5100... Żaden sprzedawca nie potrafił mi wskazać tych wszystkich różnic między 90 a 5100 :/ Gadali o nowej matrycy, silniku do AF dodatkowych przyciskach na obudowie, etc. ale nikt nie wspomniał o całej reszcie różnic, które teraz wychodzą i zaczynają mnie irytować.
    Chyba puszczę tą 5100 i dołożę do D7000...a może nawet puszczę ją razem ze szkłem i kupię stałkę 50 mm... i tak robię prawie tylko portrety.

Oszczędny w słowach Awatar Star Dust
    Miasto
    Warrington, UK

Domyślnie

mnie kusiala matryca i odchylany wyswietlacz ale ostatecznie wybor padl na D90 ( takze dlatego ze w dobrze mi sie go trzyma choc ciezki z 18-103

D7000 takze mialam na uwadze ale to plucie olejem i chybiony AF, w sklepie nikt mi nie potrafil powiedzeic, czy juz robia bezproblemowe serie czy nie a ostatecznie cena dosc wysoka.

Jako mozesz podzelic sie wrazeniami Twojego Tami 17-50 2.8 VC? D90 kupilam co prawda z 18-103 ale juz rozgladam sie za czyms jasnym i wlasnie taki Tami rozwazam.

Domyślnie

Jeśli chodzi o Tampona to generalnie jest OK, ale trzeba uważać bo zdarzają się egzemplarze z BF/FF, więc trzeba testować przed zakupem. AF raczej trafia chociaż kulturą pracy bardziej przypomina wiertarkę niż obiektyw Obraz mi odpowiada (nie jest to żyleta jak ze stałki, ale daje radę. 2.8 robi swoje i jak ktoś jest przyzwyczajony do 3.5 to pierwsze wrażenie jest na prawdę fantastyczne. Stabilizacja pozwala zrobić fotkę przy 1/15 s, więc jest ok.
    Jeśli szukasz uniwersalnego narzędzia krajobrazowo-portretowego to myślę, że jest to bardzo dobry wybór.

Domyślnie

Dokładnie ten sam dylemat ja chyba postaram się kupić jakiegoś używanego ale już sprawdzonego D7000 bez tych problemów. Bo gdyby nie to to pewnie pokusiłbym się na nówkę.

Domyślnie

Dino poczekaj jeszcze troche, nikt nie wie dokladnie kiedy ale jest bardzo blisko do ukazania sie na rynku nastepcy D300s nowego Nikona D400, nie ma co brac awaryjnej puszki D7000, ta nowa 400 tka ponoc bedzie miala 24 mln pix, ten Twoj Tamronek jest ok ale generalnie starsza wersja bez stabilizacji 17-50 2,8 XR jes o wiele lepsza

Domyślnie

Tak ale chyba cena 400 będzie dosyć wysoka w porównaniu do reszty

Domyślnie

Dino1984, jak sam powiedziałeś interesuje Cię głównie portret, używasz lampy/lamp błyskowych więc raczej nie używasz wysokiego ISO. Jeżeli do tego robisz zdjęcia w NEF to moim skromnym zdaniem nie ma co patrzeć na możliwości matrycy. D90 rozwiąże Twoje problemy, o których wspomniałeś w pierwszym poście.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów