Close

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yuras Zobacz posta
    ..zamienników jest naprawdę tysiące, bo Polska to dobry rynek - biedny rynek. Najwyraźniej jednak bardziej potrzebujesz A3 niż jakości. Myślę, że póki sam się nie przekonasz, nie uwierzysz.. ...a gdy pozapychasz głowicę odwrotu już nie będzie, bo serwis odrzuci roszczenia gwarancyjne.
    No dobrze - ale ja nie mam na mysli tanich i kiepskich zamienników

Może ma ktos doświadczenie np z tuszami Lysona'? Na sieci znalazłem dobre opinie - ale wolę zawsze spytac jak to wyglada w praktyce.

Koljene pytanko - uzywa ktos napełnialnych wielokrotnie kartidzy?

Oszczędny w słowach Awatar Domiks
    Miasto
    Kraków/N.Sacz/Rzeszów

Domyślnie

Czornyj za przeproszeniem R800 widzialem/drukowalem różnic moje amatorskie, nieuzbrojone oko nie dostrzeglo na wydrukach przy zastosowaniu tego samego papieru, hmm ja sie moge mylic, jestem amatorem, lecz dla mnie roznica ceny jest nie warta zeby placic za epsona, jesli dostajesz taka sama jakosc za 4 razy mniej. Nie wnikam już czy moje obserwacje były mylne/błedne, ale doswiadczenie nauczyło mnie, że nie zawsze cena idzie w parze z jakoscia.
    Aby zobaczyć podpis naciśnij klawisz [F13]

Domyślnie

Skoro nie widzisz różnicy, to nie widzę problemu

Mnie również doświadczenie nauczyło, że nie zawsze cena idzie w parze z jakością - ale w tym sensie, że czasem coś drogiego może okazać się dziadostwem. Natomiast żeby coś taniego było lepsze niż drogie - oooo, to już rzadziej
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 20-03-2007 o 14:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eeY6thai Zobacz posta
    Witam,

tez przymierzam się do kupna R1800 i mam pytanie - jakich atramentów uzywacie?

Jak wygląda ich wydajność w praktyce?

Co sądzicie o systemie typu CIS, czy specjalnych kardrzidzach wielokrotnie napełnialnych samemu?
    No właśnie to tez może być ciekawa opcja, czyli CIS. Ja znalazłem taki system z pierwszej półki tutaj permajet.com i wiem że jakość jest taka sama jak na oryginalnych tuszach zaś cena 1 ml wynosi ok 1,5 zł zaś przy wkładach oryginalnych jest to ok 4,5. Róznica bardzo duża. Pozostaje tylko problem kupna cełego systemu ....cena ok 1800 zł w pojemnikach po 125 ml.

Może są tańsze systemy CIS o zbliżonej jakości.

Co do Lysona to ja niestety słyszałem słabe opinie... to podobne jednak nie to. Inna sprawa że te opinie dotyczyły drukarek R2400 i wyzsze modele. Na temat 1800 nie mam żadnych opinii.

Domyślnie

No nie lubie sam sobie odpowiadac - ale sądze, że warto podzielić się doświadczeniem z drukowania na R1800 i zastępczych atramentach.

Uwaga będzie długo!

Więc tak - zdecydowałem się kupić R1800 ponieważ:
    - bardzo dobre wsparcie pod Linux'em (i innymi systemami poprzez gutenprint (dawny gimp print) i cups.
    - drukuje na płytkach CD (dla mnie bardzo wazne)
    - drukuje w formacie A3 (a nawet A3+) i do tego drukuje z roli (dla mnie ważne)
    - dostępnośc tanich atramentów
    Drukowanie zdjęć jest dla mnie funkcjnalnością drugorzędną. (Co nie znaczy, że mało ważną ).

To tak, celem wprowadzenia - dlaczego akurat ta drukarka.

Ponieważ oryginalne atramanety są dla mnie w eksploatacji zbyt drogie (czytaj wyżej - nie używam tej drukarki głównie do drukowania fotografii) rozpoznałem temat obnizenia kosztów atramentu.

Sytuacja wygląda następująco:
    1. Alternatywne kardridze - ceny przystepne - ale jakość się zbytnio wacha pomiedzy seriami/producentami, różnie z dostepnością (ćwiczone na starszym epsonie - chce mieć bardziej stałe wyniki drukowania)

2. Systemy typu CIS/CFS - czyli stałe zasilanie z butelek stojących poza drukarką
    - to podstawowe co się słyszy gdziekolwiek się nie dzwoni/pyta
    - sprzedawcy tych rozwiązań zachwalaja same zalety - odnosze wrażenie, że w Polsce ludzie kupują takie systemy do drukarek bardzo tanich aby drukowac na tym ilości usługowe
    - systemy te mają poważne wady dla mojego typu uzywania drukarki, czyli:
    - drukowanie sporadyczne (czyli np. drukarka stoi z 1-2 tyg. nie używana, później duzo drukowania i postój)
    - częste przenoszenie/przestawianie drukarki (przy CIS/CFS juz widzę jak podczas przestawiania butelka z atramentem ląduje na podłodze, czy też ciagle czyszczenie głowic aby nie było bąbelĸów powietrza), czy nawet "optymalizację" ustawienie drukarki wprowadzone przez płeć piękną i np. ustawienie tuszy powyżej (po nocy cały atramanet w drukarce), czy poniżej (po nocy piekne zapowietrzenie)
    UWAGA - nie używałem CFS/CIS - znam tylko z opinii - które tu powtarzam - CIF/CFS podobno bardzo dobrze sprawdza się dla:
    - dużej i częstej ilości druku
    - brak przestawiania/przenoszenie drukarki

3. Napełnialne kardridże - tutaj padł mój wybór i zaraz opiszę go dokładniej. Dla mnie takie rozwiązania ma same zalety - nie przejmuje się zapowietrzeniami, przenoszeniem itd. Wada - mała pojemność - tak jak oryginalne (no może troche więcej ).

Napełnialne kardridze - tutaj jest tego kilka rodzajów. Ja kupiłem system tak zwany 2p. Czyli posiadający dwa otwory - jeden do napełniania, drugi do odpowietrzania. (jedyny jaki mi sie udało namierzyc w Polsce na FVAT).
    Maja one chipy samoresetujące (po osiągnięciu poziomu około 20% reset do ok. 90%).

Oczywiście nie ma nigdzie specjalnych instrukcji odnosnie obsługi tego - tak jak nie ma informacji o produktach Epsona (zadanie domowe - dowiedzieć się co to jest C12C824372 - występuje w opcjahc do drukarki R1800 na stronie Epson Polska. A nastepnie szczególy techniczne odnosnie tego print-serwera

Obsługa napełnialnych kardrzidzy 2p.

Pierwsze napełnianie (suchego kardridza). Wyjmujemy korek od napełniania, naciagamy do strzykawki około 10ml tuszu. Strzykawka do dziurki - naciągnąć powietrza z cardridza i wpuścić atrament (ma sam wcieknąć w wyniku stworzonego przez nas podciśnienia). Wyciągnąć koreczek z odpowietrzania i założyć do napełniania. Zainstalować kardrzidz w drukarce.

UWAGA - nie czyścimy teraz głowic - chyba, że mamy atrament o innym składzie niż poprzednio zainstalowany. Zostawiamy drukarkę na noc. Rano drukujemy sobie testowe kolorki i sprawdzamy czy głowica jest cała przetkana.
    Nie czyścić głowic!!!! Ja o tym nie wiedziałem i spuściłem ponad 150ml tuszu w drukarce - podczas czyszczenia napełnialnych kardrzidzy idzie znacznie więcej atramantu niz dla oryginalnych tuszy.

Kolejne napełnianie - w drukarce
    Strzykawka do tuszu - naciagnąć tuszu. Na drukarce wcisnać przycisk wymiany kardridzy. Wyciagnąć zatyczke od napełniania, Włozyc strzykawkę, dolać tuszu aż zobaczymy atrament w otworze od odpowietrzania. Nie zaciagac nadmiaru atramanetu bo trzeba będzie drukarce pozwolic odpocząć w nocy. Założć korek od napełniania.

Podczas pracy (i postoju) drukarki korek od odpowietrzania jest cały czas wyjęty.

Reasumując - pierwsze napełnienie troche trudne - kolejne wykonujemy w drukarce są bardzo proste.
    Nie czyścimy głowicy - bo zużywa się za duzo atramentu - zostawiamy na noc i drukujemy paski testowe w okreslonym kolorze.

Sprawuje sie rewelacyjnie - po tym jak juz doszedłem jak napełniać i jak użytkowac.

Podobno przy druku A3 (taka opinię znalzłem w sieci) może być problem z takimi kardridźami - ze względu na większy ruch niz przy A4. Nie stwierdziłem spadku jakosci - ale nie drukowałem specjalnie zbyt duzo zdjęć.
    Druk na rolce 30cm szer. rysunków i tesktów wychodzi bez skaz.
    Brak zatykania dysz. (Na oryginalnych tuszach się zdarzało )

Obecnie jestem na etapie doboru papieru do druku fotografii. A to jest trudne - szukam papieru w rolce (szer. 30-33cm). Koszt papieru w przeliczeniu na pow. A4 chcę aby był ok 1zł. Na dodatek nie chcę kupować od razu całej rolki do testów - tylko najchetniej kilka kartek A4.

Podejrzewam, że jest więcej osób, które mają podobne wymagania do drukarki jak ja, (kilka/kilkanascie zdjęć na miesiąć), a 90% wydruków tzw. biurowych. Polecam spróbować - nie kazdy drukuje tyle aby potrzebował systemów typu CIS (z ich wadami).
    Koszt inwestycji w kasetki napełnialne jest mniejszy niż w CIS, atramenty można używac te same

Jak mi ktoś poleci miejsce (w Polsce) gdzie mają niedrogi, dobry papier foto w rolach 30-33cm szer i dostępne próbki abym mógł sobie zrobic własne profile (uzycie skanera Epson'a + Wolf Faust targets), to chętnie opsize rezultaty.
    Ostatnio edytowane przez eeY6thai ; 01-05-2007 o 00:20

Domyślnie

Czornyj, czy z Twojej drukarki uzyskujesz lepsze foty, niż np od Ostrowskiego?
    www.mojefoty.com
    Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
    Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadki Zobacz posta
    Czornyj, czy z Twojej drukarki uzyskujesz lepsze foty, niż np od Ostrowskiego?
    Hmmm, nie wiem, ale:
    1) Zrób odbitkę u Ostrowskiego
    2) Przynieś ten sam plik do mnie z rzeczoną odbitką
    3) Rzucimy to na papierek i zobaczymy

Domyślnie

Witam,
    Ja chcialem przy okazji zapytac - na ile wydruków (np zdjec) wystarczy tak w praktyce zestaw zasobnikow. Wiem ze sa dane producenta, te 5% pokrycia i te sprawy, mialem juz 3 drukarki atramentowe (Lexmark, HP, Epson) i nigdy mi sie nie sprawdzalo (teraz mam laser HP i tez mi sie nie zgadza - toner powinien sie skonczyc poltorej ryzy temu ).
    Zbyt duzo zdjec nie wywoluje wiec nie wiem do konca czy to by mialo sens kupowac drukarke, pewnie na niej nie zaoszczedze w porownaniu z fotolabem. Kuszace sa mozliwosci uzyskania wiekszych wydrukow, drukowanie na roli, choc jak ostatnio znalazlem taka w sklepie to mnie cena przerazila .
    dzieki
    pozdrawiam
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

Domyślnie

Koszty są horrendalne, a to co podaje producent trzeba podzielić min. przez 4. A nie daj Boziu - jak przytkają się głowice, wtedy przy czyszczeniu ta szmata żłopie atrament jak kompocik!
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 02-05-2007 o 18:54

Domyślnie

Mam prośbę do użytkowników Epsona R800, kto wydrukuje mi 3 zdj.z przesłanych przeze mnie plików w formacie A4 Oczywiście pokryję koszty eksploatacyjne oraz związane z wysyłką.

I mam pytanie czy jakość druku różni się w stosunku do modelu 1400 ??

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów