Wyślę, gdy osoby, które są na zdjęciach się zgodzą, a do pomocy technicznej wysłałem chyba najcięższy przypadek zdjęcia.
Sprzęt to zadbany A2600+, 1GB ramu, system obecnie to winxp sp3.
Szukaj
Wyślę, gdy osoby, które są na zdjęciach się zgodzą, a do pomocy technicznej wysłałem chyba najcięższy przypadek zdjęcia.
Sprzęt to zadbany A2600+, 1GB ramu, system obecnie to winxp sp3.
D80 | N18-135 | N50/1.8 | SB-600
1 GB RAMu - chyba tu tkwi problem szybkości. Dzisiaj 1 Gb ramu jest w szmatławych komputerkach w MM, to już nie jest żaden cymes. A niestety produkty Adobe są bardzo, ale to bardzo RAMożerne, niestety.
U mnie pod XP LR śmiga, choć widziałem, że na szybszym procku nie śmiga, a frunie!Ale 2 Gb Ramu to chyba podstawa, żeby w ogóle coś zrobić sensownie.
u mnie 4gb i smiga az milo
Miałem Ligtrooma trial na dwóch kompach: domowym i służbowym notebooku. Oba po 2 GB RAM. No domowym śmigał nieźle, na notebooku - leeedwooo chooodziiił. Po dłuższej diagnozie - problemem była fragmentacja plików - miałem tak zapchanego notebooka, że niektóre nefy były w kilkunastu kawałkach...
Natomiast wtrącę jeszcze uwagę do porównania: za cholerę nie potrafię w produktach Adobe uzyskać takiego wyostrzania, jak w NC lub C1... Tak więc do dwóch punktów stiga dorzucę : 3. Bardzo dobre wyostrzanie (IMHO) w NC.
Pozdrawiam, Piotr
U siebie bardzo dbam o brak fragmentacji i wydajne działanie systemu plików. Wyostrzanie? w CNX2 doszedłem do ustawienia, które mnie zadowala przy 1:1 i wydrukach 30x45cm, a po resize do 1280x853 jest nadal ostre i beż żadnych obwódek. LR od razu inaczej traktował detale. Wiadomo, inny algorytm. Natomiast przy domyślnych ustawieniach i wyostrzaniu obrazu do prezentacji na ekranie uzyskałem potworka. Oczywiście może to wynikać z mojego braku poznania LR.
Dla mnie sprawa jest prosta: końcowy efekt w zamyśle autora jest jeden, a narzędzi jest wiele.
D80 | N18-135 | N50/1.8 | SB-600
To chyba kwestia konfiguracji komputera lub jego zamulenia różnymi zbędnościami
U mnie exportuje 15 plików JPG w najwyżej jakości w 55 sekund
Jakie macie podejście do suwka czystość. Korzystacie - na jakiej wartości ? Poza subiektywnie patrząc wyżeraniem półtonów coś wnosi do obrazka ?
Moim zdaniem program genialny dla zarobionego fotografa, a nie maniaka psucia i gmerania w zdjęciu bez końca.
Choć jakości obrazka-kolorków takich jak z C1 nie udaje mi się nim zrobić![]()
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 06-10-2008 o 14:18
Przepraszam za odświeżanie tematu, ale skoro tu jest to o co chciałem zapytać, to nie ma sensu zakładać nowego.
Jak jest z tym odszumianiem w CNX2? Jak je stosować, aby efekty były zadowalające? Ja nie potrafię sobie z tym poradzić i wg. mnie LR robi to lepiej, zwłaszcza, jeżeli była potrzeba wyciągania cieni. Potrzebuję jednak robić to w CNX2, ze względu na wspomniany prawidłowy balans bieli.
D700, ISO 5000, NEF
https://dl.dropbox.com/u/30832071/nikoniarze/cnx2.jpg
exp +0.5, shadows +20, NR (camera settings) intensity 10%, sharpness 7, better quality
https://dl.dropbox.com/u/30832071/nikoniarze/lr4.jpg
exp +0.5, shadows +20, NR luminance 25, color 25, sharpening 25 1.0 25 0
Tak naprawdę na szybkiego wyszło mniej więcej tak, jak przysiądziesz powinno być jeszcze lepiejonly NX\
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Możesz opisać swoją technikę?
Jak przysiądziesz.. W LR to są 3 suwaczki, 5 sekund, bez przysiadania, kombinowania.
Skontaktuj się z nami