Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Już była o tym mowa - Nikon NIKOMU nie udostępnia kod NEFów. Czyli jedyne poprawne wywołanie - tylko w NXie. Co do interface'u - na początku obcowania z programem tez narzekałem, nawet tu na forum... teraz bardzo lubię ten program - na pewno wart jest opanowania. (Na Photoshope działam od wersji 2.5)
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Domyślnie

Lightroom ma bardzo rozbudowany 'dodging and burning' - narzędzie w swojej wymowie dość podobne do u-pointów. Czasem niektóre rzeczy robi się lepiej w LR, czasem w CNX. Nierzadko (ludzie) zaczynam w CNX a kończę w LR. Mnie jest wygodnie, ale ja nie obrabiam tysięcy zdjęć tygodniowo...
    Ja mam taki podział: Ludzie - CNX, cała reszta - Lightroom. Bardzo trudno jest osiągnąć w Lightroomie takie kolory skóry jak w CNX (przynajmniej mnie). LR jest też świetny jako katalog (system tagowania zdjęć jest wręcz boski). Oba programy całkiem nieźle się uzupełniają. Przy ich umiarkowanej cenie - warto mieć oba.

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    wydaje mi się, że Lightroom nie ma u-pointów
    Dwójka ma coś podobnego w działaniu, ale skończył mi się trial, a jeszcze nie kupiłem, więc nie pokażę screena - ale można sobie pewnie zobaczyć na adobe.com.

Jest to mianowicie pędzel, którym można malować efektami (jasność, kontrast, nasycenie, i parę innych rzeczy). Jest wybór, czy pędzel działa jak pędzel (okrągła plama), czy na fragmentach o podobnych parametrach (np. niebieska apaszka na szyi - można kliknąć na apaszkę i zmieniać tylko jej kolory/kontrasty, saturacje, itp, nie ruszając szyi).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Dwójka ma coś podobnego w działaniu, ale skończył mi się trial, a jeszcze nie kupiłem, więc nie pokażę screena - ale można sobie pewnie zobaczyć na adobe.com.

Jest to mianowicie pędzel, którym można malować efektami (jasność, kontrast, nasycenie, i parę innych rzeczy). Jest wybór, czy pędzel działa jak pędzel (okrągła plama), czy na fragmentach o podobnych parametrach (np. niebieska apaszka na szyi - można kliknąć na apaszkę i zmieniać tylko jej kolory/kontrasty, saturacje, itp, nie ruszając szyi).
    to cos jest tylko podobne do u-pointów, ale jest przecież NIK Viveza do PSa i Lightrooma, czyli normalne u-pointy
    szkoda, że to już nie to samo forum...

bombel
    Gość

Domyślnie

Nawet nie wiedziałem... Widziałem przez moment stronę NIK, ale nigdzie nie piszą, że to jest do Lightrooma; wszędzie tylk piszą o PSie...

Ale nie to mnie martwi. Wiecie o czymś, co prostuje beczki i ewentualnie walące się do tyłu fasady pod Lightrooma? Moim marzeniem było, żeby LR2 zawiarał coś do prostowania architektury, ale mnie zawiedli...

Domyślnie

Spróbowałem LR i po godzinie pracy jestem bardzo nim zawiedziony. Jest bardzo powolny - nawet wolniejszy niż CNX2, bo suwaki aż się zacinają i sam program też w kilku momentach. Piszecie, że brush podobny do u-pointów istnieje. Może za krótko tego szukałem, ale widziałem tylko brush taki zwykly, nie działający na elementy o daje strukturze. Zapis plików - tragedia. Wyeksportowanie 8 miniaturek zajęło ponad 10 minut. w CNX2 trwa to niedłużej. Retusz skóry: jestem zawiedziony. Jest bardzo wolne usuwanie wszelkich wad skóry. W PS jest to dobrze zrobione, a w CNX2 zabugowane (choć rezultaty nadzwyczaj dobre jak na automat). Nie wiem, czy w LR da się włączyć generacje szumu jak w CNX2 oraz jakiś blur. Wszystko w dane miejsce obieralne za pomocą u-pointów, a najlepiej brushem (w CNX2 jest). Pobawiłem się vibrance: często mi brakowało modyfikacji krzywej nasycenia koloru i tu się to ciekawie sprawdza. Wszelka korekta naświetlenia zdjęcia jest wolna w LR i zajmuje to trochę czasu, bo suwaki się tną i trzeba czekać nieco na efekt. Dla mnie nie ma żadnego przyspieszenia w porównaniu do CNX2. W LR widzę bardzo dużo globalnych korekt jasności i koloru. Moduł eksportu jest w LR bardzo ładnie zrobiony, choć nie jest idealny.

W CNX2 mam już wyrobiony system pracy ze zdjęciami. Podobno można dodawać różne moduły z funkcjami. Może znajdę coś od vibrance i w sumie będę bardziej niż zadowolony. Gdyby tylko Nikon w końcu opracował poprawkę do mojego błędu, ale trochę już im to czasu zajmuje, choć się starają
    D80 | N18-135 | N50/1.8 | SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Corvus5 Zobacz posta
    W CNX2 mam już wyrobiony system pracy ze zdjęciami. Podobno można dodawać różne moduły z funkcjami. Może znajdę coś od vibrance i w sumie będę bardziej niż zadowolony. Gdyby tylko Nikon w końcu opracował poprawkę do mojego błędu, ale trochę już im to czasu zajmuje, choć się starają
    a jaki to błąd?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    a jaki to błąd?
    W skrócie: mój CNX2 potrafi edytować rawy, które potem przy otwieraniu na obojętnie której maszynie tworzą plik tymczasowy wielkości kilku GB. Sprawdzone też na specjalnej dla CNX2 wirtualnej maszynie oraz na innym komputerze. Pomoc techniczna też ma ten problem z moimi zdjęciami. No i ja sam, bo niektórych nie mogę teraz ponownie otworzyć. Problem potrafię odtworzyć na swojej maszynie, a dotyczy przede wszystkim narzędzia retuszu.
    D80 | N18-135 | N50/1.8 | SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Corvus5 Zobacz posta
    W skrócie: mój CNX2 potrafi edytować rawy, które potem przy otwieraniu na obojętnie której maszynie tworzą plik tymczasowy wielkości kilku GB. Sprawdzone też na specjalnej dla CNX2 wirtualnej maszynie oraz na innym komputerze. Pomoc techniczna też ma ten problem z moimi zdjęciami. No i ja sam, bo niektórych nie mogę teraz ponownie otworzyć. Problem potrafię odtworzyć na swojej maszynie, a dotyczy przede wszystkim narzędzia retuszu.
    a wyślij mi proszę takiego RAWa

Domyślnie

co do szybkosci LR to jestem zdwiony postem Corvus5 bo u mnie wszystko dzialo bardzo szybko i nic sie nie zacina, eksportowanie i importowanie tez jest bardzo szybkie
    moze to wina sprzetu, ze u Ciebie tak wolno to dziala?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów