Dzięki mini21. Dziś miałem okazje dłużej pobawić się CNX i jednak zostanę przy ligtroomi'e![]()
Szukaj
Dzięki mini21. Dziś miałem okazje dłużej pobawić się CNX i jednak zostanę przy ligtroomi'e![]()
CNX 2 jest dedykowany do plików nikonowskich i obrobione na nim RAW-y znacznie przewyższają jakością NEF-y obrabiane na czymś innym. Może nie dołożyłem wystarczającej staranności, by opanować w pełni LR i CameraRAW, ale nigdy nie powróciłbym do nich, wiedząc, co mogę wyciągnąć za pomocą CNX2. Nawiasem mówiąc, wyciąganie cieni warto przeprowadzać na dwa razy (albo nawet na trzy). Wtedy efekt jest zdecydowanie lepszy niż w przypadku jednego radykalnego "suwnięcia". Do tego należy pamietać o odzyskaniu koloru w rozjaśnianej partii cienia. Może zapominając o tym, dochodzi sie do złych wyników....?
Tak właśnie powstają mity, bo to jest po prostu zdanie jakiegoś użytkownika, któremu wydaje się, że to prawda objawiona.
U mnie akurat NEFy obrobione LRem mają znacznie wyższą jakość niż te obrobione CNXem (jeśli w ogóle można używać tak nieostrych sformułowań jak jakość RAWów), ale wcale nei chcę wmawiać innym, że to jest jedyna możliwość i kto ma inne zwyczaje, ten błądzi.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Sadzę, że to kwestia gustu, umiejętności i przyzwyczajeń.
Jeden lub to, drugi tamto.
Nie wiem, o jakiej "jakości" mowa, bo w zasadzie (tak mi się wydaje) z obu programów powinno się udać otrzymać identyczne pliki, tyle, że rożnym nakładem pracy.
Jest to dla mnie taka spór na zasadzie wyższości masła nad margaryną - jedni lubią to, drudzy tamto i ich nie przekonasz (no, może w przypadku LR - masła dostajemy jeszcze dodatkowy drewniany nożyk w postaci presetów).
I tu właśnie nie masz racji, jako że wcale niepoślednia grupa osób, zajmująca się fotografowaniem, ma dość poważne problemy z poprawną oceną wywoływanych obrazków, dlatego wywoływacz, który ma tę przypadłość, że poprawnie odczytuje ustawienia z puszki, musi brać pierwszeństwo, przed innymi programami do wołania negatywów, które tego udogodnienia nie posiadają, i gdzie trzeba wykazać się kreatywnością, by efekty były zbliżone do tych, które można uzyskać za pomocą cnx-a.
Medice, cura te ipsum.
Przewyższają jedynie w następujących kwestiach:
– koloru, znacznie szersze możliwości dekodowania balansu bieli, dobra „separacja” barw, fenomenalne odwzorowanie odcienie skóry,
– prawidłowego traktowania cieni kolorem (zgodna z fizyką „desaturacja”),
– korekcji lokalnej (genialne, niezastąpione u-pointy).
Poza powyższymi niestety ACR/LR, bije go na łopatki. Korekcja ekspozycji, wyciąganie cieni, gaszenie świateł, odszumianie – tu, z ciężkim bólem (bo uwielbiam NX2) muszę przyznać, że soft Adobe (innych nie tykam) daje znacznie lepsze rezultaty.
Odzyskanie koloru z cienia? W cieniach nie ma koloru. Kolor powstaje dzięki światłu (podstawy fizyki) i im ciemniejsze obszary, tym mniej koloru. Tak właśnie prawidłowo dekoduje obraz NX2, za to każdy inny soft uniwersalny zachowuje się w tej kwestii, jakby oczywistości natury nie istniały.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Powiedzcie mi Panowie czemu ten sam RAW otworzony w Capture NX jest idealnie czysty, odpowiednio nasycony kolorem itd. a już w LR obrazek jest taki ... "przymulony" kolorystycznie i kontrastowo? A najgorsze jest to, że w LR traci całkowicie na ostrości. Czy może trzeba jakoś odpowiednio skonfigurować LR? Zassałem też inne triale jak DxO Optics i Corel After Shot i w nich jest podobnie jak w Lightroom.
Może i po iluś tam ruchach suwakami uzyskam podobny efekt, ale w Capture NX jedno, dwa kliknięcia, zapisuję do jpg i tyle mojej pracy.
D7000 + N18-200 VR + N50 1,8 + Tamron 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC +SB-600
Tak jest, bo tylko soft Nikona odczytuje ustawienia Picture Control, czyli wprowadza już jakieś ustawienia wywołania.
Wszystkie inne softy odczytują tylko czyste dane RAW. Wywołanie musisz zrobić samemu. Wystarczy stworzyć sobie presety i też będzie jedno czy 2 kliknięcia.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Nie dlatego NX2 w ten sposób dekoduje kolory w cieniach. Gdyby chodziło tylko o to, że w głębokich cieniach nasycenie jest mniejsze, to powinno się ono znacząco zwiększyć po rozjaśnieniu cieni, a tak nie jest. NX2 dekoduje obszar w głębokich cieniach przyjmując, że różnice w kanałach RGB są szumem a nie informacją o kolorze. W ten sposób redukuje szum kosztem koloru. To się bardzo dobrze sprawdza do czasu, aż nie zajdzie potrzeba znaczącego wyciągnięcia obrazu z cienia.
Skontaktuj się z nami