Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Domyślnie

Rzeczywiście LR ma pewne problemy z uzyskaniem odpowiednich kolorów sam z siebie. Między innymi przez ograniczony zakres suwaków. Można sobie z tym poradzić, choć wymaga to trochę więcej kombinowania (i może wiedzy jak to uzyskać). Ale przyznam, że odszumianie ma w wersji 3 i 4 całkiem niezłe. Ale wcale nie jestem przekonany, bazując na powyższym przykładzie, że lepsze. Można uzyskać mocniejsze odszumianie. Ale kosztem detali. Więc jeżeli jest to możliwe w NX2, to nie podejrzewam ogromnych różnic. Poniżej mój przykład odszumiania oraz wywołania całej klatki w LR 3. Kolory nie są cudowne, ale już całkiem przyzwoite i można przynajmniej porównać wyniki. Na powiększeniu się różnią, ale obróbkę robiłem pod kątem wyglądu całej klatki, stąd zaniedbanie drobnych przejść (no może nie takich drobnych).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olsza Zobacz posta
    Możesz opisać swoją technikę?

Jak przysiądziesz.. W LR to są 3 suwaczki, 5 sekund, bez przysiadania, kombinowania.
    mogę

* można wyjść od usunięcia hotów, btw sporo masz tam tych białych punktcików, albo w postaci darka i akcji z Auto Retouch Brush lub Image Dust Off Tool tego drugiego nie jestem pewien

* następnie Noise Removal w zakładce camera settings bardzo słabo ustawiać albo off - później będzie dlaczego pracujemy na 100% powiększeniu

* teraz najważniejsze w nowym kroku wybierasz Noise Removal od razu co się rzuca w oczy to nowa opcja "opacity" . Działamy na Luminance i Chrominance, sharpness na 0 - później będziesz z tym walczył

* teraz jest Unsharp Mask wyjściowo moża ustawić Amount: 5% Radius: 20% Threshold: 10 (ja mam akcje dla różnych ISO)

*na sam koniec można dodać trochę “Add Grain/Noise" aby nie było jak dupcia niemowlaka

* doradzam też poczytać o różnicach między Color Control Points a Selection Control Points.

Efekt końcowy powinien być o niebo lepszy niż ciapa z lr (nie wszyscy muszą się z tym zgadzać )

Stepsy z color efect pomijam bo nie każdy to ma, chyba jakoś tam udało mi się wyjaśnić co i jak

Jeżeli chodzi o szum i kolor to w c1 można uzyskać miłe efekty.
    Ostatnio edytowane przez hostman22 ; 20-07-2012 o 17:45
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

@hostman22
    dziękuję za rady, spróbowałem, jest lepiej, zdecydowanie

Co do darka, to przy naświetlaniu 30 sekundowym i ISO 6400, to hot/bad pixeli jest od groma. Trochę się przeraziłem. Da się coś z tym zrobić, czy raczej się nie przejmować, bo na normalnym zdjęciu, w normalnych odbitkowych, internetowych rozmiarach tego nie widać? Chcąc wystemplować w miarę wszystko, pod koniec pracy, CNX zjadał 5 z 6 GB RAMu i nie dało się zbytnio pracować. Podobnie po załadowaniu tego na zdjęcie.

@mOSad
    podoba mi się efekt uzyskany przez Ciebie. Mogę prosić o podpowiedzi i rady z Twojej strony?

Pozdrawiam

Domyślnie

Ponieważ suwaczki LR mają swoje ograniczenia, to malowałem zdjęcie pędzlem o barwie mniej więcej pomarańczowej, czy mocno żółtej, anulując w ten sposób dominanty barwne z niebieskich odcieni. To gwóźdź programu, bo trochę więcej z obrazkiem się bawiłem w celach eksperymentalnych. Jednak pozostałe rzeczy to typowy asortyment środków w postaci suwaków HSL chociazby. Mogę zerknąć na dokładne czynności lub podesłać po prostu plik XMP jak dostanę na PW adres mejlowy.

Co do odszumiania, to wiadomo - kwestia wyboru ustawienia suwaczków.

Domyślnie

Miałem Lr2 od czasów Olympusa E-3. Wtedy lepiej sprawował się Capture One, ale niestety był drogi. Lr3 i 4 wołałem RAWy (DNG) z Pentaxa K-5 i jeśli chodzi o balans, kolory wszystko było poprawnie, nawet przekłamania kolorów z filtrów szarych korygował jakoś sensownie. Użytkowanie Lr4 z D700 to dla mnie mordęga. Pomogło ściągniecie profili camera calibration dedykowanych pod D700. Porównując jpegi i tiffy wolę kolory z CNX. Praca na jednym zdjęciu jest też szybsza niż w Lr. Gorzej, gdy do obrobienia jest 50-100 zdjęc, tutaj interfejs NXa trochę kuleje.
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

ale w NX, też można 'ładować" zbiorcze zmiany do tylu zdjęć do ilu chcesz , to że w lr i C1 jest inaczej pomyślane to inna sprawa
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Doszedłem wkońcu i do tego, instrukcja pomimo, że w EN jest bardzo przystępnie napisana. W sumie w NX jest inny "workflow".

Przykład wołania w:
    ACR 7.1 - profil D700 Standard (domyślny Adobe nie nadaje się do niczego)
    http://img819.imageshack.us/img819/6...c1353acr71.jpg

NX2
    http://img502.imageshack.us/img502/2413/dsc1353nx2.jpg

wg. mnie ogólnie przyjemniejszy jest ten z NX2.
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

A jeszcze. Jak sobie radzicie z wyciąganiem detali z cieni lub świateł? Tutaj również uważam, że LR robi to zdecydowanie lepiej. W CNX wychodzi mi jakaś papka

Domyślnie

Warto kupować NX'a mając na wyposażeniu lightrooma ? który z resztą już jest w miarę dobrze opanowany...

Mam znajomego z D700 i ostatnio podczas "piwnej" rozmowy strasznie sobie przechwalał ten program, twierdząc że bez tego ani rusz z Nikonem
    Miałem triala, ale nie zdążyłem się nim nacieszyć z braku czasu na eksperymentowanie. Może ktoś napiszę co zyskam kupując ten program i czy warto przeskoczyć na niego z lightrooma. Lubie w lightroomie katalogowanie zdjęć, i obrabianie dużej ilości fot. np. poprzez kopiowanie presetów/suwaczków na kolejne zdjęcia - jak to jest z obrabianiem masowej ilości zdjęć w NX ?!

Domyślnie

Ja osobiście bardzo lubię CNX'a i jakoś nie mogę "zmusić" się do przejścia na LR.
    Jednak do masowej obróbki zdjęć to chyba Lightroom jest wygodniejszy.
    Jest w CNX'ie możliwość kopiowania ustawień na kolejne zdjęcia, jednak w LR wydaje mi się to bardziej.... intuicyjne.
    Dla mnie podstawowa zaleta CNX'a jest taka, że zczytuje wszystko tak jest ustawione w aparacie, nie "uśredniając" niektórych parametrów.

Ale czy mając LR warto "uczyć się" (użyłem cudzysłów, gdyż tu nie ma się czego uczyć, bardziej chodzi o przyzwyczajenia) się CNX'a, to nie wiem.
    LR jest na pewno bardziej uniwersalny, daje ogólnie większe możliwości (chociażby te wszystkie presety).

Musisz sam spróbować, jak Ci będzie pasował, dużo ludzi kiedyś narzekało na wolną pracę, ale to naprawiono od któreś wersji.
    Ja przy CNX'ie zostanę póki mogę.... jak długo.... nie wiadomo (no bo jest już darmowa beta CNX-D czy jakoś tak).

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów