Close

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 147

Domyślnie Nikkor 24-70 - MEGA dylemat

Cześć,
    wiem, wiem, wiem - było wałkowane chyba trylion razy ale mam poważny problem.

Po wielu przygodach z rożnymi szkłami , itd, itp. wychodzi na to, że takie szkło (24-70) jest mi bardzo potrzebne.
    Potrzebuję naprawdę dobrej jakości i taką z pewnością zapewnia Nikkor. Tu chyba nikt nie będzie zaprzeczał. Temat wyższości nad stałkami pomijam bo jest też kilka postów w tej sprawie, każdy może poczytać. Tak czy inaczej optycznie to szkło bi mi leżało na 100we.

Cena - no nie będę ukrywał, że wolałbym zapłacić połowę tego ale jakoś to przeżyję...

I w sumie wszystko ładnie, pięknie ale pojawia się temat "delikatności" tego sprzętu pod kątem mechanicznym.
    Ilość postów, ludzi i przypadków związanych z usterkami tego sprzętu jest "dość" obszerna.
    To popychacz przysłony, to zacinający się pierścień zooma, to gumy (w sumie w porównaniu z dwoma poprzednimi pikuś).
    Jak to jest? Naprawdę ten sprzęt tak ma?! Jest aż tak delikatny?!
    Przecież to reporterski TOP TOPów w Nikonie.
    Płacąc obecnie 6k za nówkę (co zgodzicie się nie jest mała kwota) należy się spodziewać i wręcz wymagać naprawdę porządnego produktu.
    I o ile optycznie rzeczywiście takim jest to mechanicznie już chyba nie.
    Dodatkowo tylko rok gwarancji..... Tamron na swoje daje już 5 lat a sigma 3.....

Kurcze - napiszcie coś bo kasa w łapie, ogólnie jestem prawie zdecydowany a jedyną rzeczą, ktora mnie powstrzymuje jest sprawa awaryjności.... Jak kupię i po kilku mieś, a co gorsza po roku i kilku mieś mi coś padnie w tym szkle to chyba dostanę zawału, wylewu albo ktoś dostanie w pysk Wszystkich trzech wolałbym uniknąć

P.S. jak się mają ew. koszty naprawy tego cuda (popychacze, pierścień i jeszcze co tam się może zepsuć) ?

Z góry dziękuję za informacje i przepraszam za kolejny post

Pozdr.
    Michał
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Zawsze możesz kupić np. w Euro i wziąść dodatkową rozszerzona gwarancję na 5 lat, która obejmuje również naprawę szkód wyrzadzonych przez użytkownika. Nie wiem jak to jest rozpatrywane w razie awarii, ale wydaje się całkiem sensowne. Ja wziąłem sobie ten pakiet na lampę teraz.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Oszczędny w słowach Awatar a_iverson
    Miasto
    Wadowice/Sunds-DK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badol Zobacz posta
    Jak to jest? Naprawdę ten sprzęt tak ma?! Jest aż tak delikatny?!
    Wg mnie wszystko zależy od dystrybucji.... mój jest kupiony w Danii i po kilku upadkach wszystko śmiga bez problemu.
    Raz upadł i pękł filtr UV a przednia soczewka i "mechanika" dalej chodzą jak w nowym
    Jedyna wada to odklejona guma zooma po 4 miesiącach użytkowania, ale to wynik pracy w deszczu i wysokich temperaturach.
    Osobiście polecam zakup w Skandynawii (Dania, Norwegia) za ok 1000koron (560zł) można wykupić ubezpieczenie na 3 lat. Ubezpieczenie na sprzęt RTV jest tu bardzo popularne i przydatne. Jak szkło padnie a gwarancja tego nie obejmie to dostajesz od ubezpieczyciela co najmniej ten sam model lub wyższy.
    D3s, D700 + Nikon MB-D10 /Nikkor 14-24mm f2.8G ED, Nikkor 24-70 f2.8G ED, Nikkor 85mm F1.4D, Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM / SB-900 + SB-910

Domyślnie

Jakbym miał całe życie przed sobą to, co większość tych nikkorów, zepsułbym się na pewno, a przynajmniej porzygał...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a_iverson Zobacz posta
    Wg mnie wszystko zależy od dystrybucji....
    Sugerujesz, że sprzedawane w PL są gorsze jakościowo? Ciekawe. Mało realne dla mnie ale możliwe.
    Co do ubezpieczenia - ok, zawsze można pomyśleć o takim ubezpieczeniu ale dla mnie w tym przypadku dość kuriozalne.
    Nie wiem jak to dokładnie działa bo to chyba nie jest gwarancja tylko ubezpieczenie. Kiedyś widziałem jakiś formularz i punktów, które dawały możliwość niewypłacenia kasy było więcej od całej reszty więc.....
    Nie wspomnę już o kasie, W Euro to chyba ok. 15% czyli 6666pln + 999 = 7665 pln czyli robi się już naprawdę drogo - przynajmniej dla mnie

Dlaczego np. taki Tamron na swojego plastikowego 24-70 daje 5 lat gwarancji a Nikon na swojego "asa" tylko rok?!
    Nawet Sigma w standardzie daje 3 z możliwością dokupienia następnych dwóch.

echhhhhh - mam mega dylemat z tym szkłem.
    Jedni piszą, że od lat nic się nie dzieje, inni, że już X razy zaliczył serwis.....
    o optyce właściwie wszyscy wypowiadają się bdb. więc tu problemu nie ma.

Domyślnie

o optyce właściwie wszyscy wypowiadają się bdb. więc tu problemu nie ma.
    Jest odczuwalnie słabszy na długim końcu.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jest odczuwalnie słabszy na długim końcu.
    Chyba jak każdy zoom w tym zakresie? Tak czy inaczej jest pewnością jednym z najlepszych optycznie zoomów tego typu i dlatego jestem nim tak zainteresowany.

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Ja zrezygnowalem z zakupu i bez znaczenia czy to mial by byc nowy czy uzywany. wystarczy porozmawiac z odpowiednim (zyczliwym) sprzedawca w sklepie / serwisie a co dopiero gdy sie zaglebisz w swiatowe fora internetowe... Lubie solidne rzeczy .
    Ostatnio edytowane przez Motorniczy ; 12-07-2012 o 19:31

Domyślnie

Chyba jak każdy zoom w tym zakresie? Tak czy inaczej jest pewnością jednym z najlepszych optycznie zoomów tego typu i dlatego jestem nim tak zainteresowany.
    No różnie bywa. Odpowiednik canonowski jest moim zdaniem słabszy na szerokim, a przede wszystkim ma tam kłopoty z trafianiem. Kiepsko już pamiętam jak było z moimi Tamronami przed tym jak mi się rozjustowały na amen, ale chyba też na tele były lepsze (przez pierwszy miesiąc )

Oszczędny w słowach Awatar a_iverson
    Miasto
    Wadowice/Sunds-DK

Domyślnie

Nie wiem jak to dokładnie działa bo to chyba nie jest gwarancja tylko ubezpieczenie. ...

Dlaczego np. taki Tamron na swojego plastikowego 24-70 daje 5 lat gwarancji a Nikon na swojego "asa" tylko rok?!
    Nawet Sigma w standardzie daje 3 z możliwością dokupienia następnych dwóch...
    Działa to tak, że dostajesz nowy sprzęt, bez zbędnych pytań i formalności. Odnosisz uszkodzony do sklepu - lub odsyłasz - jeżeli nie da się naprawić do do 7 dni masz nowy sprzęt.

Co do gwarancji Nikkora to chyba tak jak z Porsche i Kia.... rok i siedem lat
    D3s, D700 + Nikon MB-D10 /Nikkor 14-24mm f2.8G ED, Nikkor 24-70 f2.8G ED, Nikkor 85mm F1.4D, Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM / SB-900 + SB-910

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów