Close

Strona 15 z 15 PierwszyPierwszy ... 5131415
Pokaż wyniki od 141 do 147 z 147

Domyślnie

No tak, ale używając fazowego porównałeś może nie tylko jakość szkła, ale również (a może przede wszystkim) zgranie szkła z puszką - ostrzejsze szkło mogło Ci dać mydlany obraz z racji nie wprowadzonej korekty AF. Cacy jeśli jesteś pewny AF w puszce, ale jeśli masz lekko rozjechany AF to usiłujesz dobrać szkło które też bedzie rozjechane, ale w drugą stronę co w efekcie zniweluje wadę puszkowego AF, ale tylko dla tej konkretnej puszki.
    A tak przy okazji gdzie przymierzałeś szkło - ABFoto, FJ Gdn/Gdy?
    Ostatnio edytowane przez Zolty ; 10-12-2012 o 19:27
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Proszę bardzo. Przed chwilą zrobione (również 3 sztuki - wszystkie w miarę jednakowo) przez LV:

Piszesz, że AF w puszce mogę mieć skopany, a to oznaczałoby, że pozostałe moje dwa szkła też są skopane? Ze wzgledu na tamte szkła wolałbym w puszce nie grzebać. Pozostaje zabawa w mikrokorektę, ale tego już próbowałem z tym szkłem i efekty były mizerne.
    Szkło sklepowe testowałem w Gdańsku w FJ w Galerii Bałtyckiej (bardzo sympatyczna obsługa, szkoda że tam wcześniej nie zaglądałem).

Domyślnie

Wcięło mi gdzieś odpowiedź - w tej sytuacji pozostaje serwis, albo dalsze poszukiwania i sprzedaż "gorszego". Tak przy okazji - ta sklepowa sztuka z FJ całkiem ostra.

Domyślnie

Ten "gorszy" jest na gwarancji (kupiony w sierpniu). Bardziej martwi mnie to, że to już drugi, z jakim się zetknąłem - i jednocześnie drugi skopany. Ta sklepówka też mi się spodobała. Fociłem przy zerowym wyostrzeniu... Niemniej poczekam na testy Sigmy 35-tki. Chyba by mi wystarczyła, jeśli jest tak dobra jak mi się wydaje

Domyślnie

Test już jest, na optycznych, szkło żyleta, choć mega winieta, ale cena zachęca.

Domyślnie

Wracając do sprawy tegoż 24-70. Właśnie wrócił z 3-tygodniowej kalibracji w serwisie Nikona.

Po lewej Nikkor, po prawej plastikowy Tamronek z napedem śrubokrętowym. Trzeba przyznać, że trafiłem chyba na wyjątkowo nieprzeciętną sztukę Tamrona
    PS. Mikrokalibracja w D800 niewiele w tym wypadku daje. Serwis twierdzi, że z obiektywem wszystko jest w porządku.

Jest sens wysyłać do Niemiec szkło na gwarancji?

Domyślnie

Innej alternatywy nie ma - chyba że odsprzedaż ze stratą i polowanie na "ostrą" sztukę w sklepach (o co nie łatwo jak sam sprawdziłeś). Wysyłając do Dusseldorfu kosztowo zamkniesz się pewnie w okolicach 300-400 PLN za transport w obie strony.
    Patrząc na "powtarzalność" Nikonowych szkieł zaczynam się przekonywać do zakupów on-line i odsyłania szkieł w razie jakichkolwiek problemów - koszt wysyłki niższy niż ewentualne pozostanie z trefnym szkłem którego serwis nie jest w stanie/nie chce naprawić.

Strona 15 z 15 PierwszyPierwszy ... 5131415

Uprawnienia umieszczania postów