Close

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 147

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ja na to szkło nie narzekam.. Robi swoje kolejny już rok (3-4?) a jedyne co to gumy dwa razy zmieniane były. Z ciekawości porownałem z nówką sztuką kumpla czy może mojemu po latach "ostrości brakować zaczyna" i ku mojemu zdziwieniu na 70mm wydawał się delikatnie nawet ostrzejszy niż ten nowy. A reszta to miód. Jedyna wada to wymiary i waga..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badol Zobacz posta
    ...I w sumie wszystko ładnie, pięknie ale pojawia się temat "delikatności" tego sprzętu pod kątem mechanicznym.
    Ilość postów, ludzi i przypadków związanych z usterkami tego sprzętu jest "dość" obszerna.
    To popychacz przysłony, to zacinający się pierścień zooma, to gumy (w sumie w porównaniu z dwoma poprzednimi pikuś).
    Jak to jest? Naprawdę ten sprzęt tak ma?! Jest aż tak delikatny?!
    Przecież to reporterski TOP TOPów w Nikonie.
    Płacąc obecnie 6k za nówkę (co zgodzicie się nie jest mała kwota) należy się spodziewać i wręcz wymagać naprawdę porządnego produktu.
    I o ile optycznie rzeczywiście takim jest to mechanicznie już chyba nie.
    Dodatkowo tylko rok gwarancji..... Tamron na swoje daje już 5 lat a sigma 3.....

Kurcze - napiszcie coś bo kasa w łapie, ogólnie jestem prawie zdecydowany a jedyną rzeczą, ktora mnie powstrzymuje jest sprawa awaryjności.... Jak kupię i po kilku mieś, a co gorsza po roku i kilku mieś mi coś padnie w tym szkle to chyba dostanę zawału, wylewu albo ktoś dostanie w pysk Wszystkich trzech wolałbym uniknąć

...
    Na co Ci przytaczanie Tamrona lub Sigmy ?
    Przecież jesteś zdecydowany !

Znam też przypadek obiektywu z wieczną gwarancją - ale to tak jak Tamron i Sigma --> jako przykład do pogadania a nie stosowania.

Ja mam swój kupiony u Sławka razem z D700 - jak tylko nastały (cena kompletu była 10.500zł) - do tej pory działa jak nówka. Nie piszę tu dlatego, że "jednemu działa a innemu nawala". Piszę dlatego, że uważam iż: Ten obiektyw należy obowiązkowo kupić ale jako woła roboczego w połączeniu z ciężkimi warunkami - trzeba też mieć ten.

Natomiast N24-70 traktować trzeba trochę niejako 'ostatnią deskę ratunkową' w przypadku, gdy niczym już zastąpić go się nie da.

Ja mam tylko jego - brak zastępcy - więc mam utrudnione życie ( w większości ten obiektyw podróżuje na plecach a ja na rowerze ) -- ale jak widać da się bezawaryjnie przez tę parę lat użytkować ze skutkiem pozytywnym. No, ba ! Jak ktoś nie może obchodzić się z nim odpowiednio delikatnie, to niech szuka zastępcy a jego zostawia na 'specjalne okazje'.

Jestem pewien, że wśród takich użytkowników jak ja - można rzec, że jest to bezawaryjny obiektyw !

Dobre rzeczy należy szanować ! Mężowie coś o tym wiedzą...
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Tylko jeden na pięciu kotleciarzy nie ma w arsenale tego obiektywu.
    Każdy kotleciarz jest pięć razy głośniejszy na otwartych forach internetowych od innych użytkowników, a krzywda jego Wielką zawsze jest.
    W porównaniu z kosztem jego zakupu po odliczeniu niemieckiej dotacji każdy koszt naprawy tego szkła jest ekstremalnie wysoki.
    Nic dziwnego że legendy głoszą, że to 100 razy bardziej awaryjne szkło od każdego innego...
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 12-07-2012 o 21:08

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Ja swój kupiłem 2 m-ce temu. Zoom już zaczyna przycinać na szerokim. Tak od 35 do 24.
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hamarama Zobacz posta
    Ja swój kupiłem 2 m-ce temu. Zoom już zaczyna przycinać na szerokim. Tak od 35 do 24.

Czyli używaj N28-70/2.8 --- sprawdzi się w Twoich warunkach.

Domyślnie

Ja swoje kupiłem w kwietniu zeszłego roku. Naczytałem się o różnych przygodach i mój wniosek jest prosty - konstrukcja z wysuwanym tak znacznie tubusem MUSI być chroniona przy codziennym użytkowaniu = nie zdejmuję tulipana. Okupione jest to wiekszym gabarytem i wagą ale jak do tej pory nie mam żadnych problemów mechanicznych. Gumy się trzymają acz poooowolutku zaczynają puchnąć.
    BSL i DSLR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziever Zobacz posta
    ...wniosek jest prosty - konstrukcja z wysuwanym tak znacznie tubusem MUSI być chroniona przy codziennym użytkowaniu = nie zdejmuję tulipana. ....
    Ba ! Po to go dali ! Tym bardzie, że zakładanie i zdejmowanie jest banalnie proste !

Ja niedpouszczam nawet myśli, że tym obiektywm mógłbym nawet delikatnie stuknąć...

Pzdr.

Domyślnie

W nikonie często gęsto można spotkać, niezależnie od poziomu cenowego, projektowe niedoróby które trudno określić inaczej niż żenujące. Począwszy od ciągnącej się już wiekami reakcji kleju z taśm dwustronnych z g...nym pvc oklein, przez beznadziejnie zaprojektowane zatrzaski w puszkach analogowych po płytkę w topowym zoomie przykręconej jedną śrubką w takim miejscu, że dystansu od ruchomej części obudowy nie ma wcale. Nasz klient nasz paaaan...

Inna sprawa, że nie jestem w stanie wskazać brandu, w którym takiej kupy nie spotkasz

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    W nikonie często gęsto można spotkać, niezależnie od poziomu cenowego, projektowe niedoróby które trudno określić inaczej niż żenujące. Począwszy od ciągnącej się już wiekami reakcji kleju z taśm dwustronnych z g...nym pvc oklein, przez beznadziejnie zaprojektowane zatrzaski w puszkach analogowych po płytkę w topowym zoomie przykręconej jedną śrubką w takim miejscu, że dystansu od ruchomej części obudowy nie ma wcale. Nasz klient nasz paaaan...

Inna sprawa, że nie jestem w stanie wskazać brandu, w którym takiej kupy nie spotkasz

Co racja, to racja.

Domyślnie

Co do pukania to nie to chyba jest przyczyną padania tych szkieł. Ja nie "pukam" , a coś się zaciera i tak. Po prostu coś tam nie tak skonstruowali jak trzeba i jednym to wyjdzie wcześniej innym później. Co nie oznacza, że to złe szkło. Ja odkąd kupiłem zacząłem skupiać się w końcu na emocjach. Poza imprezami tego szkła nie lubię ze względu na gabaryty. Na imprezie jednak jest nieocenione.

Doradzając zakup tego szkła powiedziałbym tak: Kup jak masz 14000zł lub nadal dwie nerki. Jak ci padnie kupisz sobie drugie
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów