Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: D80 vs. C 400D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Liczba zalet i wad jest zależna od tego, co wymaga użytkownik. Według mnie D80 to bardzo dobra puszka dla amatora (zaryzykuję stwierdzenie, że jedna z najlepszych obecnie na rynku).
    ale piszemy o Polsce czy o normalnym świecie ))

No widzisz. Dla Ciebie najlepszy, ale ja powiem z perspektywy człowieka, który przez pół roku ostro katował D80 - wg mnie puszka o rozmiarach mniejszych niż d50/d80 jest dyskwalifikowana na starcie. Poza tym image processing i inne cechy mogą być z grupy tzw. urban legends. Trudno mi wierzyć w jakiekolwiek testy, gdyż wiele rzeczy wychodzu tak na prawdę w praktyce i przy robieniu normalnych zdjęć.
    dpreview opóźnia recenzję d40x bo sami nie wierzą w to co widzą, d40x znacznie lepiej przetwarza obraz w zakresie wysokich czułości i nie tylko niż D80; analogicznego uprgrade'u firmware dla D80 nie będzie; ja nie zwykłem sponsorować niedopracownych produktów

Sorry, ale D80 jest daleki od średniego. Tą puszką możesz zrobić fotki, których nie odróżnisz od zdjęć z korpusu profi - kwestia umiejętności. Jeżeli piszesz, że d40s + 18-200vr Tobie wystarczy, to pogratulować, że znalazłeś dla siebie sprzęt. Powiem Ci tylko, że masz niewygórowane (jak dla mnie) wymagania. Jakbym miał mieć taki zestaw, to zapłakałbym się, że nie mogę podpiąć 50/1.8 i zrobić ładnej, plastycznej fotki z małą GO. Nie po to kupuję lustro, aby sprowadzać je do roli małpki
    ja potrzebuję sprzętu dla lepszych fotek niż kompakty, na World Press Photo naprawdę się nie wybieram

Jak to 30D ? Przed chwilą pisałeś o D40x. Czy klient wie o co pyta ?
    i to bardzo precyzyjnie, trzeba się trochę nagimnastykować umysłowo )
    piszę o, w moim pojęciu, optymalnym wyborze gdy jesteśmy nieograniczeni budżetowo (oczywiście jednak na poziomie średnim).
    ponieważ budżetowo jesteśmy ograniczeni wybór jak powyżej

ps. według dobrze poinformowanych źródeł D90 będzie bez śrubokrętu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta

ooo....
    a jakie to źródło?
    Jakie jeszcze cechy będzie miał ten aparat?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

(...)

I bedzie firmowo wyposazony w mloteczek, ktorym bedzie mozna tluc szkla przygodnie napotkanym canonierom.

Domyślnie

dpreview opóźnia recenzję d40x bo sami nie wierzą w to co widzą, d40x znacznie lepiej przetwarza obraz w zakresie wysokich czułości i nie tylko niż D80; analogicznego uprgrade'u firmware dla D80 nie będzie; ja nie zwykłem sponsorować niedopracownych produktów
    Mozna wiedziec skad masz takie informacje? LOL

Domyślnie

Prosimy o to źródło.

Co do ewentualnego D60 to zgoda. Z marketingowego punktu widzenia byłby to dla Nikona strzał w nogę.
    Pozdrawiam
    Marcin

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Domyślnie

ale jaja! od proszę popatrzeć od czego zaczęła się dyskusja, a na czym się kończy! Znzczy się mamy wróżkę na forum. Tylko że ta wróżka nie zauważyła że jednak D 80 to nie jest konkurencja dla 400D. To jednak aparaty z innej bajki, tzn półki. D80 to jednak półeczka wyżej. Tylko w Polsce mamy chyba takie bezpośrednie odniesienie do prokuktów konkuren

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wielebny0 Zobacz posta
    Tylko że ta wróżka nie zauważyła że jednak D 80 to nie jest konkurencja dla 400D.
    faktycznie nie jest, ale głównie dzięki obiektywom kupowanym w zestawie.
    gdyby canon sprzedawał 400d ze szkłem porównywalnym jakościowo z kitem 18-70 nikona to obawiam się, że osoby wchodzące w system (nawet o naprawdę dużych łapskach) miałyby trudny orzech do zgryzienia....
    ...a teraz jest tak, że z 400d dostajesz słoik po musztardzie, albo dopłacasz do tamrona nie mając pewności czy za parę lat nie trzeba będzie kupić kolejnego obiektywu bo tamron odmówi poprawnej współpracy z kolejną puszką canona....

Domyślnie

tak czytam wasza dyskusje i szukam odpowiedzi na pytanie ktore mnie nurtuje od paru dni: mam do wydania na aparat 3000zl i tu mam dylemat: d70s czy 400d? bo w tej cenie mam to do wyboru...

Domyślnie

Są tutaj wg mnie dwie rady:
    - pomacaj solidnie sprzęt i oceń, który Ci bardziej leży,
    - spróbuj ocenić, który system bardziej Ci odpowiada - gdzie kupisz taniej lub lepiej obiektyw, gdzie w przyszłości będziesz mógł lepiej rozbudować szklarnię, itp. Generalnie spójrz na to co możesz teraz mieć i na to, co chciałbyś mieć w przyszłości. I nie łudź się, że skończy się na kupnie puszki - drugie tyle (albo dwa razy tyle) szybko wydaje się na obiektywy A później okazuje się, że to właśnie obiektywy są ważne, nie puszka. Dlatego patrz całościowo na system, nie poprzez pryzmat aparatu.

Domyślnie

zdecydowanie lepiej w dloni lezy mi nikon i stad moj dylemat; gdyby nie to pewnie mial bym juz w domu 400d; nei wiem tez jak mam podejsc do fakt ze d70s jest juz dosyc starym aparatem; nie wiem czy warto jeszcze w taki sprzet inwestowac;

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów