Close

Strona 66 z 2397 PierwszyPierwszy ... 16566465666768761161665661066 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    A jakie sa najlepsze? i czy jedna przejsciowka moze sie roznic, ze nie bedzie dobrze dzialac od drugiej? Czy bez znaczenia?
    Mogą być lepiej gorzej wykonane, zależy czy byli akurat najedzeni jak ją toczyli...

Są trzy rodzaje przejściówek:

1. Bez popychacza. Obiektyw powinien mieć pierścień przysłon, inaczej go nie domkniesz.
    2. Z popychaczem. Działają również kastraty bez pierścienia (G), przysłonę domykasz pierścieniem przejściówki.
    3. Wersja 1. lub 2. z mocowaniem statywowym do przejściówki. Bardzo przydatne z większymi szkłami.

Pytanie jest proste - czy masz co przypiąć atrakcyjnego do tej przejściówki? Inaczej szkoda się w tym babrać. Jest kupa fajnych szkieł, jednak mało tanich i dobrych ma wydrukowany Nikon na obudowie.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

W stopce to mam co widać. Pytanie czego użyć aby podpiąć choć jedno ustrojstwo
    Księżak

D3s Nikkor 50/1.4, 24-70/2.8, 200 2.0 VR sabinka 900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KSIĘŻAK Zobacz posta
    W stopce to mam co widać. Pytanie czego użyć aby podpiąć choć jedno ustrojstwo
    Takiego jak mój, G + mocowanie statywowe czyli najdroższa wersja.

Ale przemyśl sprawę, bo to nie wydają mi się dobre obiektywy do katowania ich z nexem poza oczywiście, eksperymentami Za duże, za ciemne, tracące dużo bez VR itp. Nie wiem jaką masz 50-tkę, 50/1.4 AF-s daje miły obrazek, tylko mało precyzyjny ma pierścień ostrzenia i beczułkowaty, niewygodny kształt. Jeżeli masz śrubokrętową, może to tyłka nie urywać (mam, ale jakoś nie podłączałem do tej pory).

Z mojego doświadczenia świetnymi szkłami do przejściówki są 85/1.8 (oczywiście stare, śrubokrętowe) czy 180/2.8. Z szerszych szkieł, 35/2 to niestety przeciętność optyczna (która kłuje na gęstym cropie), z 35/1.8 jest znacznie lepiej ale za to mniej komfortowe ostrzenie. Fora pieją nad AiS 28/2 - podobno genialny w roli standardu do nexa.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 04-06-2012 o 15:25

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

hmm..
    3. Wersja 1. lub 2. z mocowaniem statywowym do przejsciówki. Bardzo przydatne z wiekszymi szklami.
    Czyli cos takiego: http://www.fatuarte.es/tienda/produc...id_product=225 ? sorry ze nie po polsku, ale widac na obrazku dokladnie jak to wyglada..

Pytanie jest proste - czy masz co przypiac atrakcyjnego do tej przejsciówki? Inaczej szkoda sie w tym babrac.
    Na razie nie wiem czy chce sie w to bawic, z ciekawosci zobaczyc jak dziala np. stalka Nikona 35mm 1.8? Czy nie ma sensu?
    No bo jak bym chciala przypiac 18-105, albo 70-300VR, to raczej porazka, poza tym nie po to kupuje Nex-a, ale z ciekawosci dla zabawy, gdzies kiedys na chwile? Bo uzywac raczej tego nie bede.. a skoro sie da, to wiadomo w ramach eksperymentow :]

Domyślnie

hmm..

Czyli cos takiego: http://www.fatuarte.es/tienda/produc...id_product=225 ? sorry ze nie po polsku, ale widac na obrazku dokladnie jak to wyglada..
    Tak, to to.

Na razie nie wiem czy chce sie w to bawic, z ciekawosci zobaczyc jak dziala np. stalka Nikona 35mm 1.8? Czy nie ma sensu?
    Można, tyle że nie wiem czy na dłuższą metę ma to sens. Może w filmowaniu to tak, jak już masz tego 35/1.8. Ale na pewno gdybyś go nie miała, nie polecałbym kupowania tego obiektywu, w momencie gdy na rynku jest kupa fajniejszych ofert - kiedyś za psie pieniądze, teraz nexiarze potwornie ten rynek zepsuli

Domyślnie

Można, tyle że nie wiem czy na dłuższą metę ma to sens.
    No wlasnie, raczej mysle, ze to tylko zabawa na chwile, bo ostrzenie calkowicie manualne, jakos mnie nie kreci, a mam to szkielko 35mm i jest bardzo fajne, wiec dlaczego by nie sprobowac.. aha no to zapisze sobie ten link, jakby mnie wzielo na eksperymenty to kupie dokladnie ten model.

Domyślnie

wiec tak, zamowilam 5N ze szkielkiem 16mm i 18-55mm, uznalam ze sprzet za szybko sie starzeje by doplacac 400 euro do -7 i jezeli nie bede zadowolona, to za jakis czas sobie sprzedam, ale mysle, ze jako d90 mnie zadawala, to ten Nex, tez bedzie ok. Tyle w tym temacie.

Gratulacje, ja bylem dzisiaj pomacac roznosci, glownie z mysla kupna 5N + 16mm, 18-55mm i moze 50mm, sprawdzalem wczesniej ceny on-line a w sklepie okazalo sie, ze 7-ka + 18-55 kosztuje mniej czyli 917 funtow - narazie sie wstrzymalem.
    NEX- 5R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Są trzy rodzaje przejściówek:

1. Bez popychacza. Obiektyw powinien mieć pierścień przysłon, inaczej go nie domkniesz.
    2. Z popychaczem. Działają również kastraty bez pierścienia (G), przysłonę domykasz pierścieniem przejściówki.
    3. Wersja 1. lub 2. z mocowaniem statywowym do przejściówki. Bardzo przydatne z większymi szkłami.
    mam wersje nr 2 wraz z mocowaniem statywowym.
    Mocowanie samo w sobie sie przydaje, przetestowalem razem z Nikkorem 180mm.
    Co do popychacza to tak jak pisalem wczesniej. Moj ma stosunkowo maly skok, wiec nie jest za dokladny.
    Nie mniej dziala jak potrzeba, a potrzeba jest czesta.

Nie podzielam zdania ze nie warto kupowac adaptera. Warto i to bardzo. Mam do Nikkorow i do Minolty MD i uwazam, ze dzieki wlasnie manualnym obiektywom NEX dostaje kopa, zwlaszcza ze wszystko widac od razu na LCD.

Adapter do Nikkora kupilem w Chinach, do Minolty do ebay-u. Wyszlo przynajmniej 50% taniej niz na aledrogo.

Paradoksalnie do filmowania bardziej sluzy mi kitowy obiektyw, ze wzgledu na ciagly pomiar ostrosci.
    Bez jakiegos steadicama wszelkie regulacje ostroscia na obiektywie przenoszone sa na obraz w postaci drgan.
    Nikon D*** vs. Sony NEX **

Domyślnie

Jak mniej niz zestaw 5N, to bym wziela -7, to nad czym sie zastanawiasz? U mnie byla roznica 400 euro, ale bez 16mm, sam kit, a 5N wypada minimalnie lepiej gdy jest np. zmierzch, ma ciut mniejsze szumy, ale w sumie nie chodzi o to.. za rok i tak wyjda inne, lepsze.. wiec jak poprawia -7, to wtedy bez zastanowienia mozna bylo brac, teraz w tej cenie, to dziekuje.. :]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marioo Zobacz posta
    Nie podzielam zdania ze nie warto kupowac adaptera. Warto i to bardzo. Mam do Nikkorow i do Minolty MD i uwazam, ze dzieki wlasnie manualnym obiektywom NEX dostaje kopa, zwlaszcza ze wszystko widac od razu na LCD.
    Nie pisałem że nie warto kupować adaptera jako takiego, napisałem że nie warto kupować adaptera nikonowskiego, jeżeli nie ma się fajnych nikonowskich szkieł do podpięcia. Tych ostatnich naprawdę wartych grzechu jest mało i są relatywnie drogie.

Strona 66 z 2397 PierwszyPierwszy ... 16566465666768761161665661066 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów