Close

Strona 38 z 57 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    a ja od zakupu mam na ekranie ten oryginalny ochraniacz na ekranie, ten plastikowy. i się nie martwię o wyświetlacz. jeszcze ani razu mi się nie odpiął, przyzwyczaiłem się i mi on nie przeszkadza. a szkoda by było ekran porysować (to nie gorilla glass jak w telefonach, mam i polecam), lub co gorsze stłuc.
    Może się pod niego dostać piasek który z biegiem czasu zostawi po sobie ładne kropki w wyświetlaczu. Przynajmniej tak było z moim.

Domyślnie

cenna uwaga, zwrócę na to uwagę, dzięki ERRO !
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Mam ptanie, przewertowalem chyba wszystko na forum odnosnie d5100 i d90. Blizej mi obecnie przy decyzji do d90, ale mam jeszcze pare pytan.

W temacie, czesto ze nie warto doplacac do d5100 lepiej miec tanszego d90, jednak bylo to rok temu, a patrzac na obecne ceny wychodzi zupelnie odwrotnie, to do d90 trzeba obecnei doplacic. Czy przy takiej postaci rzeczy, nadal d90 prezentuje sie tak dobrze wzgledem tanszego juz d5100?

Druga sprawa jestem narazie zielony jesli chodzi o obiektywy.
    Czy do uniwersalnego pstrykania rodzinnych okolicznosci i dorastajacego niemowlaka lepszy bedzie kit 18-105 VR, czy lepiej kupic samo body i inny obiektyw? Maksymalnie moge wydac 4tys. Body na allegro chodzi po 2,5k. czyli na reszte pozostaje 1,5k (ale w tym musze kupic karty pamieci i torbe).

czesto chwalicie obiektyw Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX jest on troche tanszy od wymienionego wyzej kita, ale powiem szczerze, ze nie wiem, czy moze ten obiektyw jest do jakis konkretnych zastosowan?

Bede wdzieczny za rozjasnienie mi troche sprawy z obiektywami i polecenie ewentualnie cos z Waszej strony.

P.S. W wielu watkach naczytalem sie o malo przyjemnych komentarzach, wiec jesli ktos ma zamir tylko zjechac moj post to prosze sobie darowac. Cala swoja wiedze i opinie czerpie tylko z poteznego archiwum tego forum, przygode z lustrznaka chce wlasnie zaczac i potrzebuje jeszcze odpowiedzi na pare podstawowych pytan, zeby podjac decyzje. Bo jednak to sa duze pieniadze i od tak raz podjetej decyzji nie bede mogl zmienic. Z gory dziekuje za pomoc, pewnie nie pierwszy raz, jak sie zacznie przygoda z fotografowaniem.

Domyślnie

Jako użytkownik D5100 powiem Ci, że puszka na pewno warta jest wydanych na nią pieniędzy. Wszystko zależy od tego czego od aparatu oczekujesz. Tak jak już się pewnie sporo naczytałeś, wielu ludzi polecało/poleca D90 z racji jego ergonomii i ustawienia w hierarchii Nikona jednak wyżej niż d5100 (m.in. przez to, że ma lepszy wizjer, drugi ekranik, śrubokręt). Trzeba jednak sobie zadać pytanie czy z tych rzeczy będę korzystał jako zupełnie początkujący "operator lustrzanki", czy przypadkiem nie będę wolał odchylanego ekraniku, gotowych efektów z puszki, lepszego nagrywania filmów oraz może przede wszystkim czy nie przekona mnie jednak nowsza i lepsza matryca, a może to jednak mniejsze wymiary d5100 będą dla Ciebie zaletą?

Ja np. stałem przed takim samym dylematem, ale pół roku temu, wybrałem d5100 z racji właśnie tych w/w powodów, d90 wydawał mi się już starszą konstrukcją (choć bardzo, bardzo dobrą) oraz jednym z powodów była moja żona, która również użytkuje ten aparat - dlatego miałbym raczej bardziej "rodzinny" niż z funkcjami "pro". Po tym pół roku powiem Ci, że nawet często żałowałem, że nie wziąłem d90 (głównie z racji drugiego ekraniku, wizjera i ergonomii), ale teraz już tego nie zmienię. Dokupiłem jednak wczoraj do d5100 gripa i zabawkowy wygląd tego aparatu odszedł w zapomnienie

D90 rzeczywiście teraz jest bardzo drogi, wg mnie zbyt drogi jak na swój wiek, dlatego chyba szukałbym czegoś używanego z d90. Z drugiej strony patrząc na obecne ceny d5100 jest to bardzo kusząca propozycja... na Twoim miejscu, jeśli obstawiasz tylko nówki, brałbym d5100 a resztę wyłożył na optykę.

Swojego d5100 kupiłem właśnie z 18-105 i jak dla mnie, zupełnego amatora, obiektyw jest świetny. Chociaż czasami brakuje tej "jasności" stałek i dlatego jako drugi mój obiektyw na pewno będzie to 35tka lub 50tka. I znowu, jeśli zamierzasz fotografować jakieś wycieczki, krajobrazy, czasami jakieś portrety czy "urodziny cioci" 18-105 nada się do tego wszystkiego. Z kolei jak wziąłbyś tylko tego 35mm to jesteś od razu skazany na tylko jedną ogniskową, może ludzie go wykorzystują zarówno do portretów ludzi jak i do krajobrazów, ale jednak "zoom" czasami się również przydaje... Według mnie dobrze jest mieć kita 18-105 do takich wyjazdów na wycieczki czy fotografowania "na imprezach", ale jako drugi - 35mm do ładniejszych zdjęć właśnie dziecka i fotografowania w ciemniejszych miejscach typu kościół lub jakieś zamknięte sale.

Aha i w tym miejscu przypomniało mi się jeszcze jedno, dzięki matrycy d5100 mogę spokojnie operować ISO (do wyższych wartości) w ciemnych pomieszczeniach i oczywiście nie używać lampy, zdjęcia wychodzą naturalne, ładne, a gdybym jeszcze miał jasną stałkę to chyba nic więcej do szczęścia by mi nie trzeba było Nie wiem jak dobrze radzi sobie w takich warunkach d90... pewnie również nie można narzekać, aczkolwiek wydaje mi się, że w tym akurat wypadku widać wyższość matrycy d5100 nad d90.

Ja to jestem zupełny amator więc być może moje rady dla innych nie będą zbyt trafne ale tyle ile potrafiłem to wyjaśniłem. Jakby co to pytaj

A na koniec przykładowe ceny (d5100):
    1. aparat d5100 z 18-105 - 2880zł
    2. obiektyw AF-S DX 35mm f/1.8G Nikkor - 789zł
    3. torba (zależy jaką chcesz) - np. ok. 200zł
    4. karta 16GB SDHC - 100zł
    5. grip - 120zł

Razem: 4089zł i wg mnie masz świetny zestaw. Za taki sam z d90 musiałbyś dać jednak więcej...
    Ostatnio edytowane przez sunnyluk ; 18-05-2012 o 07:39
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

w FJ po tym jak Sony wywalilo tam swoje ogromne stoiska mozna sie wielu innowacyjnych rzeczy dowiedziec o fotografii .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiek87 Zobacz posta
    w FJ po tym jak Sony wywalilo tam swoje ogromne stoiska mozna sie wielu innowacyjnych rzeczy dowiedziec o fotografii .
    Hmm jakich ciekawych rzeczy się dowiedziałeś? aha a ceny podałem korzystając z obecnie najtańszego zestawu d5100 z 18-105 (wg ceneo) w agito :P i nie, nie jestem i nie chcę pracować w FJ :P
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

Wspomniane obiektywy N18-105 i 35mm f/1,8 to dobry zestaw do obu rozważanych przez Ciebie obiektywów. Bez zomma standardowego, przy podanym przez Ciebie budżecie, mzd sie nie obejdzie. Obiektyw 35 mm pzowoliłby na uzyskanie mniejszej GO. Mógłbys też rozważyć jeden z obiektywów 50mm f/1,8. Sa relatywnie niedrogie a na matrycy DX dają prawie portretowy kąt widzenia i mniejszą od 35mm GO.

Miesiąc temu przesiadłem się z D90 na d5100. Dla moich zastosowań (zdjęcia rodzinne, a częściej architektura) ta zmiana wyszła na dobre. W mojej opinii (wynika to też przede wszystkim z przeprowadzonych testów) przy ISO 100 d5100 zauważalnie lepiej radzi sobie z przenoszeniem głębokich cieni i mocnych świateł.

Domyślnie

Ja bym bral na poczatek T17-50 2.8 !!! Jasno, szeroko i nawet portrecik w miare dobry mozna zrobic. N18-105 jest dobry lecz ciemny. Na spacerek w sloneczny dzien bardzo dobre rozwiazanie, ale juz na focenie w domu swiatla nie wystarcza. Bedziesz potrzebowal lampy blyskowej co niesie ze soba kolejny wydatek. Przy tamronie obejdzie sie bez lampy, zdjecia duzo ladniejsze z zassanego swiatla. ISO podbija u mnie w domowych warunkach do wartosci 800set, co na tych matrycach nie sprawia zadnych problemow!

Ja zaczynalem takze z N18-105, szybko doszla do tego lampa, gdyz swiatla ciagle brakowalo. Szybko stwierdzilem ze foty z zassanego swiatla sa duzo lepsze i zakupilem N35 1.8. No ale 35mm w domowych warunkach to troche ciasno. W najlepszym przypaddku dwie osoby siedzace przy stole... I tak zakupilem T17-50 2.8. Szkielko uniwersalne i jasne. Swiatla starcza na domowe imprezy i szeroko takze jest. Jak dla mnie to najlepsze szklo do tej pory. Jak bym mial jeszcze raz zaczynac, zakupil bym puche i do tego T17-50 2.8.
    Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1

Domyślnie

@boryxs co do body - kup tańsze - którego byś nie wybrał (D90/5100) aparatu będziesz zadowolony. Natomiast 35 1,8 to fotografowania niemowlaka będzie ok - nie miałem T17-50 2,8 ale też można się nad tym zastanowić.
    totalna amatorka

Domyślnie

Ja również polecam N35/1.8G. I nie warto kupować teraz używki.... Cena nowego w AB Foto (Poznań) to 720zł wczoraj! Byłem tydzień temu i był za 740. I jak bym miał dać 600 -700 zł za dwuletni obiektyw to chyba warto dołożyć to kilkadziesiąt złotych i cieszyć sie z nowego szkiełka

Strona 38 z 57 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów