Close

Strona 39 z 57 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artman Zobacz posta
    Ja również polecam N35/1.8G. I nie warto kupować teraz używki.... Cena nowego w AB Foto (Poznań) to 720zł wczoraj! Byłem tydzień temu i był za 740. I jak bym miał dać 600 -700 zł za dwuletni obiektyw to chyba warto dołożyć to kilkadziesiąt złotych i cieszyć sie z nowego szkiełka
    Mam to szkło, tak bardzo chwalone na forum, trzeba jednak wspomnieć że z takimi korpusami jak D90/D5000 i pewnie D5100 jest bardzo kapryśne w trudnych warunkach oświetleniowych, AF nie zawsze trafia tam gdzie chcemy.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Mam to szkło, tak bardzo chwalone na forum, trzeba jednak wspomnieć że z takimi korpusami jak D90/D5000 i pewnie D5100 jest bardzo kapryśne w trudnych warunkach oświetleniowych, AF nie zawsze trafia tam gdzie chcemy.
    No wlasnie, ale czy to wina body, bo czytalem, ze to szklo czesto ma taka wade. Wiadomo zawsze mozna oddac na gwarancje (bodajze jest 5lat gwarancji, jesli dobrze z aukcji pamietam), ale boje sie, ze jesli szklo bedzie wadliwe to sie nie zorietuje myslac, ze poprostu jeszcze nie mam wiedzy i takie zdjecia mi slabe wychodza.

Cobyscie bardziej polecali biorac pod uwage, ze do body bede mial 1 szklo
    Nikor 35 1,8
    Czy Tamron 17-50 2,8

Troche czytalem opinii, ale nie za wiele one mi jeszcze mowia. Przy N35 chyba z zoomu zbytnio nie pokorzystam, a Tamron nadaje sie rowniez do zooma, z tego co czytalem (chyba, ze to o cos innego chodzilo).

Aparat jak pisalem bede glownie uzywac do fotografowania rodzinnych wypadow na spacery, wakacje, duzo pstrykania w pomieszczeniu (bez flasha). Glownie fotografowanie ludzi, czasem psa

Ale tez czasem do pracy musze zrobic fotografie siedziby klienta, budynek z zewnatrz, instalacje i za miesiac bede chcial zrobic fotorelacje z festiwalu muzycznego. Takze, ktory obiektyw domtych celow bedzie najlepszy?

Do tej pory do takich pracowych rzeczy uzywalem kompakta sony hx1, ktory oczywiscie do tych zastosowan wystarczal, ale jesli juz kupie lustrzanke, to chcialbym rowniez moc jej uzywac do takich prac.

Wiem, ze Tamron jest praktycznie 2 razy drozszy od Nikora, ale tyle maksymalnie moge dac za obiektyw. A moze jeszcze jakis inny w tej cenie (do 1400). W gre wchodza tylko nowe produkty, jako ze faktury wrzucam w koszta.

Ewentualnie jeszcze myslalem nad rozwiazaniem kit 18-105vr + N35 1.8, ale czy w ogole kit jest potrzebny? W takim przypadku?

Edit: a moze jeszcze inne rozwiazania tanszy obiektyw N35 1.8 a do tego filtry? Bardzo lubie soczyste kolory, czasem sa takie relacje ze slubow, wszystko wyglada tak bajkowo. Nie wiem, czy to kwestia ustawien, czy to kwestia filtrow?

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=207742

Przykladowo daje link do zdjec, ktora kolorystyczne i technicznie mi sie podobaja. Nie wiem czy do uzyskania podobnych efektow potrzeba odpowiednich filtrow, czy zupelnie innego sprzetu? Bo moze to jest poza zasiegiem d90+ te obiektywy?

Oczywiscie o umiejetnosciach wiem, nie oczekuje, ze kupie sprzet a zdjecia beda same sie robic ale trzeba miec cel do ktorego sie dazy i ksztalci i zastanawiam sie, czy na wyzej opisywanym sprzecie mozna dojsc do miejsca, w ktorym mozna robic zdjecia na takim poziomie?
    Ostatnio edytowane przez Boryxs ; 18-05-2012 o 23:02

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boryxs Zobacz posta
    Bardzo lubie soczyste kolory, czasem sa takie relacje ze slubow, wszystko wyglada tak bajkowo. Nie wiem, czy to kwestia ustawien, czy to kwestia filtrow?

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=207742

Przykladowo daje link do zdjec, ktora kolorystyczne i technicznie mi sie podobaja. Nie wiem czy do uzyskania podobnych efektow potrzeba odpowiednich filtrow, czy zupelnie innego sprzetu? Bo moze to jest poza zasiegiem d90+ te obiektywy?
    Przecież te zdjęcia to Photoshop w najczystszej formie.....

Domyślnie

Zdjecia zapodane wyzej to zapewnie robione pucha FX (pelna klatka) oraz jakies szklo szerokokatne... Do takich fotek trzeba miec odpowiedni budzet za ktory kupisz odpowiedni sprzet, duze doswiadczenie, oraz znajomosc obrobki zdjec!

Podobne wyniki. (moze nie takie dobre) otrzymasz takze pucha d5100 razem z obiektywem szerokokatnym. Ja bym polecil sigme 10-20.

Lustrzanka to przedewszystkim OBIEKTYWY. Do kazdego zadania jest odpowiednie szklo. Jak chcesz robic zdjecia na takim poziomie, musisz zainwestowac w pozadne szkla!

Dobra rada: Kup T17-50 2.8. Pocykaj pare miechow, potem sam bedziesz wiedzial co lubisz fotografowac.
    Mozeb szerokie kadry, moze bedziesz wolal robic portrety ??? Moze jakies macro ???

Wtedy zakupisz do tego zadania odpowiednie szklo.
    Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedzi o zdjecia.

Teraz mam zagwostke, ciagle nie moge sie zdecydowac, co wybrac. Budzet mam 4tys. Rozwazam nastepujace opcje:

Body:
    Nikon D5100 (ok. 2100zl)
    Nikon D90 (ok. 2500zl)

Obiektywy:
    Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8 G (700zł)
    Tamron AF17-50mm F/2.8 (1400zł)

W przypadku Body to jeszcze zrobie tak, jak niektorzy polecaja, ze pojade do sklepu i zobacze, ktory mi lepiej lerzy, bo jako puszki to obydwie jak czytam maja tyle samo za, jak i przeciw, takze nikt znaczaco nie wygrywa miedzy soba.

Natomiast co do obiektywu to chcialbym dostac wiecej opinie, moze jeszcze jakies inne szkla? Zostaje mi na to 1400zl, czy jesli kupie, ktores z powyzszych, to wtedy jest kit np 18-15vr staje sie zbedny? prosze o rady dotyczace szkiel, co radzicie?

I jeszcze pytanie, czy w Warszawie polecacie jakies miejsce, gdzie moge kupic calosc i mi na miejscu, mogliby sprawdzic kilka szkiel, ktore najlepiej ostrzą? Czytalem opinie powyzszych i zarowno Tamron, jak i ten Nikkor duzo osob pisalo, ze potrafia byc wadliwe i trzeba je wysylac do kalibracji z body, a tego wolalbym uniknac.

Domyślnie

Zanim zdecydujesz w domu, ktore body kupic powinienes w sklepie obejrzec i pomacac, bo te rzeczy znacznie roznia sie wielkoscia jak i waga. Podpinajac tego Tamrona i 35mm do D90 i D5100 na zmiane zobaczysz roznice.

Zycze udanych zakupow
    NEX- 5R

Domyślnie

Co do obiektywów to masz trochę dziwny dylemat, bo chcesz wybierać pomiędzy dwoma różnymi typami obiektywów: stało/zmiennoogniskowy, które trochę ciężko porównywać.
    Nie lepiej byłoby zakupić D5100 lub D90 z jednym z kitowych obiektywów, np. 18-105VR? A za miesiąc czy dwa dokupić sobie taką stałkę 35mm 1.8..?
    NIKON D750+MB-D16, N50 1.8G, N85 1.8G, N16-35 VR, N24-120 VR, N70-200 VR, N105 2.8G micro, SB-700, Helios 44M, Jupiter 37A

Domyślnie

Dzis macalem obydwa aparaty i chyba wybiore D90, lepiej sie trzyma, wiec guzikow odrazu pod reka, ustawienia widoczne odrazu na gornym LCD i do mnie osobiscie nie przemawia ten obracany LCD. A raczej sposob jego obracania, duzo lepiej to jest zrobieno w sony, ale ja nie o tym.

Co do obiektywow to macie razje, tez stwierdzilem, ze kupie zmiennoogniskowy, ale czy ten Tamron nie bedzie lepszy od kitowego 105? Jest jasniejszy, a mysle, ze bede robic sporo zdjec w pomieszczeniu (niemowlak w domu), i nie wiem czy kit nie bedzie za ciemny, a flasha nie chcialbym uzywac.

Czy ten Tamron jest wart uwagi? Czy nie bedzie duzej roznicy miedzy nim a kitem 105?
    Pozdrawiam - koszykówką to moja pasja, to polecam to czym się zajmuję i gdzie na co dzień fotografuję piłki do koszykówki i produkty dla koszykarzy: http://sklepkoszykarski.pl | http://www.e-nba.pl

Domyślnie

...jeszcze dodam post, dzis przy okazji macania w sklepie D90 i D5100, patrzylem na obiektywy kity 18-105vr i 18-55vr.
    I teraz zastanawiam sie, czy miedzy Tamronem AF17-50mm F/2.8 i Nikkorem 18-105VR bedzie duza roznica w jakosci zdjec na korzysc Tamrona? Bo taki zoom z kitu 18-105 stwierdzilem, ze przyda mi sie na ogolne wypady typu, wyjazd na wakacje z rodzina, w gory itp. gdzie zazwyczaj bede cykac na zewnatrz, gdzie czasem moge potrzebowac malego zoomu na jakis budynek, stateczek w oddali itp. tzw. rodzinne pamietki.

a ten zoom z Tamrona to moze byc praktycznie zaden. No i wlasnie zastanawiam sie, czy w jakosci zobacze roznice? przy zalozeniu, ze zdjecia beda robione przy w miare dobrym swietle.

Poniewaz jako drugi obiektyw napewno bede kupowac Nikkor 35 1.8 i ten bede uzywac w pomieszczeniach.
    Doradzcie, ktory bedzie lepszy do ogolnych zastowsowan ze zmiennoogniskowych?
    Pozdrawiam - koszykówką to moja pasja, to polecam to czym się zajmuję i gdzie na co dzień fotografuję piłki do koszykówki i produkty dla koszykarzy: http://sklepkoszykarski.pl | http://www.e-nba.pl

Domyślnie

Spojrz na to tak: duze grono wlascicieli N18-105VR kupionego razem z body, kupuje za jakis czas cos staloswietlnego, np. Tamrona 17-50/2.8. Druga sprawa to N35/1.8G jest fajny, ale do pomieszaczen za waski.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Strona 39 z 57 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów