Close

Strona 113 z 127 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 121 do 1 130 z 1268

Domyślnie

Czyli wyszło to, co już dawno było wiadomo - nowy Marek d...y nie urywa.
    Fajny test.
    D800/Sigma 50mm 1,4 / Nikkor 35 1,8 /Tokina 11-16 2,8 / Tami 90 2,8/ Ciamciang 8mm / Sb900/ Tamron 24-70

Domyślnie

W komentarzach pod testem na optyczne kilka razy powtarza się zdanie w stylu : "uwielbiam Canona za kolory jakie oddaje na zdjęciach". Parę razy spotkałem się już z tego typu opiniami. O co w tym chodzi ? O zdjęcia w jpgach ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qba87 Zobacz posta
    W komentarzach pod testem na optyczne kilka razy powtarza się zdanie w stylu : "uwielbiam Canona za kolory jakie oddaje na zdjęciach". Parę razy spotkałem się już z tego typu opiniami. O co w tym chodzi ? O zdjęcia w jpgach ???
    Nie o jpg.
    Pewnie wywołam tu zaraz burzę i zaprzeczenia, ale chodzi głównie o to, że kiedy otworzysz naświetlone w tych samych warunkach pliki z np. D700 i 5DII, to zanim dojdziesz do tych samych kolorów na NEF z D700 w np. LR, to RAW z 5DII jest już dawno wyretuszowany, wysłany do druku i zapomniany.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirekkania Zobacz posta
    Nie o jpg.
    Pewnie wywołam tu zaraz burzę i zaprzeczenia, ale chodzi głównie o to, że kiedy otworzysz naświetlone w tych samych warunkach pliki z np. D700 i 5DII, to zanim dojdziesz do tych samych kolorów na NEF z D700 w np. LR, to RAW z 5DII jest już dawno wyretuszowany, wysłany do druku i zapomniany.

Sony A900 ma lepsze kolory niż wszystko co wymieniłeś (out of the box)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Sony A900 ma lepsze kolory niż wszystko co wymieniłeś (out of the box)
    Oczywiście Samo zrobi retusz, samo usunie niepotrzebne elementy, etc. etc.

Domyślnie

Nie o jpg.
    Stare dzieje, mam D700 3 lata i nie mam z tym problemu, choć bardzo się tego obawiałem przy zakupie
    A tak naprawde to zależy od wiedzy i umiejętności przy obróbce raw, nikonowskie programy robią to bardzo dobrze
    Zresztą i tak zmieniasz na takie jakie TY lubisz, czyż nie?
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmk_t Zobacz posta
    Zresztą i tak zmieniasz na takie jakie TY lubisz, czyż nie?
    Tak. Nie traktujcie tego co napisałem jako negatywa względem Nikona. Po prostu, porównałem ilośc pracy potrzebną do uzyskania podobnie wyglądających zdjęć z tych dwóch aparatów. Sprowadzenie zdjęc z Canona, do kolorystyki Nikonowskiej jest łatwiejsze. Ale to wcale nie znaczy, że zdjęcia z Nikona musza wyglądac tak samo jak z Canona.
    Zwłaszcza, że i tak oba systemy do pięt nie dorastają Sony.

Domyślnie

Zwłaszcza, że i tak oba systemy do pięt nie dorastają Sony.
    zwłaszcza do A900

Domyślnie

Po prostu, porównałem ilośc pracy potrzebną do uzyskania podobnie wyglądających zdjęć z tych dwóch aparatów. Sprowadzenie zdjęc z Canona, do kolorystyki Nikonowskiej jest łatwiejsze.
    Ja się z tym zgadzam w stu procentach !. Bardzo trudno uzyskać neutralną kolorystykę z aparatów Nikona. Jest tak : albo ładna biel albo poprawny kolor skóry, obu tych rzeczy nie potrafiłem uzyskać (nie mówię tu o podwójnym wywoływaniu, składaniu obrazu itp.). W zasadzie powinien w tej kwestii zabrać głos Adam Trzcionka .
    Mówiąc w dużym skrócie : "plącze się" w plikach Nikona magenta i już. A przy okazji, kultowość starego 5d I polega dla mnie na tym, że ten fotoaparat daje najlepszy kolor czerwony jaki znam z cyfrówek (poza olympusem E-1 i E-10).

Podziwiam Adama Trzcionkę za zdjęcia jakie tworzy, ale w nie mniejszym stopniu za to, że daje radę z AF-em starych piątek. Miałem poprzednio 40D i jakość AF-a była lepsza niż w 5DII. AF z 5DII to kpina w żywe oczy, żenada po prostu, jedynie środkowy punkt jest OK, ale i tak jest problematyczny przy niższym kontraście.

Albo inaczej : Adam ma D3 i ja to rozumiem. Nurtuje mnie pytanie : czemu zwyczajnie nie pozbył się 5D i 5DII i nie pozostał w systemie nikona ? I nie chcę słyszeć, że canon ma lepsze stałki .

Zrobiłem 5DIII dosłownie 3 zdjęcia : dwa na iso 12800, jedno na 1250. Na 12800 jest zadziwiająco dobrze, ale obraz na 1250 nie zawiera wcale tak wielkiej ilości szczegółów jakby można było sie spodziewać po matrycy. Moim zdaniem, relatywnie, 5D na niskiej czułości dawał oszałamiającą ilość szczegółów jak na swoją matrycę ; śmiem twierdzić (wiem, po trzech zdjęciach zrobionych - to śmieszne), że na niskim ISO w 5DIII dzieje się coś dziwnego...
    Pozdrawiam serdecznie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-05-2012 o 01:34

Domyślnie

Bo starsze aparaty miały mniej "cieknące" kanały (czyli lepsze filtry składowych). Wtedy nie było wyścigu high iso gazyliard.

Strona 113 z 127 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów