D7000 ma skuteczniejszy AF niż D5100. W D5100 jest taki sam układ jak w D90. Różnica jest na korzyść D7000.
Czy warto dopłacać 2000? To trudne pytanie, to zależy od potrzeb fotografującego. Różnice w ergonomii są olbrzymie. Dwa kółka sterujące, przydatne nie tylko w trybie M, w trybach PAS możesz pod drugim kółkiem mieć zmianę ISO. Bardzo wygodne rozwiązanie. D7000 ma pełne sterowanie CLS i lampami. D5100 jest okrojony o pewne funkcje.
Do D7000 możesz dokupić normalny grip, gripy do D5100 to są protezy. Przy fotografii studyjnej często robi się kadry pionowe i grip naprawdę się przydaje. Do tego D7000 to najkrótszy czas otwarcia migawki 1/8000 sekundy, czas synchronizacji z lampą błyskową 1/250s. D7000 biję na głowę w ergonomii D5100, jedyne co niższy model ma lepsze to obrotowy ekranik czasami przydatny. Większa liczba przycisków na korpusie ułatwia ustawienie aparatu nawet gdy trzymamy go przy oku, nie trzeba wchodzić do menu. Górny wyświetlacz też jest zaletą. Na kółku trybów nie ma niepotrzebnych programów tematycznych. Zaletą D7000 jest też szybszy tryb seryjny (6klatek, przy 4 w D5100), co przydaje się w reportażu. Wizjer też jest lepszy, w D5100 jest to układ luster, D7000 to tradycyjny pryzmat, który daje jaśniejszy obraz.
Teraz pytanie czy jesteś skłonny za to zapłacić więcej. Remis jest w przypadku matrycy i procesora takie same w obydwu modelach. D5100 ma uchylny ekranik i tryb HDR (dla mnie to jest zupełnie nieistotne). W każdym innym przypadku D7000 jest lepszy od D5100. Idź do sklepu i weź te dwa aparaty do ręki. Zobacz, jak który leży Ci w ręce. D7000 na początku może wydawać się trudniejszy w obsłudze, bo więcej funkcji i ustawień, ale można dostosować aparat do swoich potrzeb. Po nauczeniu się obsługi wszystko robi się szybciej i wygodniej. Grip też ma znaczenie, może przez to, że mam duże dłonie też patrzę na to inaczej, ale aparat bez gripa wydaje mi się jakiś ułomny.
Co do obiektywów ciężko powiedzieć, bo rozstrzał masz duży zainteresowań. Na początek powinien starczyć Ci kit 18-105 i 35/1.8G. Potem zorientujesz się czego Ci brakuje, czego potrzebujesz.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami