Dla amatora, który zaczyna i chce się uczyć są dwa wybory:
Kastrat D5100 + AF-S DX 18-105mm
D90 + AF-S DX 18-105mm
Osobiście stawiam na ten drugi zestaw, zwłaszcza, że w FJ ma obecnie dobrą cenę (2888 )
Szukaj
Dla amatora, który zaczyna i chce się uczyć są dwa wybory:
Kastrat D5100 + AF-S DX 18-105mm
D90 + AF-S DX 18-105mm
Osobiście stawiam na ten drugi zestaw, zwłaszcza, że w FJ ma obecnie dobrą cenę (2888 )
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
bo cena za wysoka, jak kupujesz aparat masz 2 drogi pstrykasz nim tysiące kadrów bo eksperymentujesz w różnych tematach i:
1 stwierdzasz ,że jednak cię to nie kręci i pozostajesz przy marnym kicie który nie wykorzystuje właściwości matrycy
2 wciąga i kupujesz o poziom wyżej![]()
"cena za wysoka" ?
przecież nikon D3200 jest w podobnej cenie co D5100, czy lekko droższy D90.
Chyba, że był to czysty sarkazm, to wybacz
Dodam 5 groszy od siebie:
Jeżeli potrzebujesz poręczny nie za duży aparat do przysłowiowego pstrykania fotek, a znudził Ci się już stary, wysłużony kompakt to polecam D5100 dla potrzeb początkującego fotoamatora w zupełności wystarczy, posiada dobrą matrycę i wiele intuicyjnych funkcji, owszem również te cechy posiada niewiele droższy D90. 90'stka jeżeli porównując go z 5100'tką ma 12Mpx matrycę, zamiast 16Mpx, choć D90 plusuje lepszą ergonomią (jest większy, cięższy, a co za tym idzie lepiej się go trzyma), posiada w "pełni-wymiarowy" grip co jeszcze bardziej wzmacnia jego atuty w dziedzinie ergonomii, posiada również górny wyświetlacz oraz szybki dostęp do zmiany parametrów z poziomu body np. iso. D90 ma również wbudowany w korpus silnik autofocusa, czego nie zobaczymy w modelu D5100, ani w D3200. Najlepiej pójść do sklepu i pomacać oba body, nie patrzeć na to co mówią inni, a jedynie się lekko sugerować, pójść pomacać, zobaczyć jak się trzyma i wybrać to co dla siebie uważa się za najodpowiedniejsze.
Na forum znajdziesz kilka tematów poświęconym wojnom D90 vs. D5100. Jedni mówią, że D90 jest tysiąc razy lepszy niż D5100, a inni będą Cię przekonywać że 16Mpx matryca (taka jak w D7000) bije na kolana tą z D90, choć szczerze powiedziawszy to byłby już kolejny temat do dyskusji, ale szkoda na takie bzdety czasu.
D90 vs. D5100 - http://www.youtube.com/watch?v=rEuc3...ture=autoshare
D90 vs. D5100 cd. - http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Nikon_D90
etc....
Powodzenia z wyborem!
Życzę wielu udanych kadrów i dobrego światła!
"Fotografowanie - podobnie, jak stosowanie wszelkich innych środków wyrazów - nie jest wymyślaniem, lecz odkrywaniem. Fotografia, to możliwość krzyku, wyzwolenia, a nie próba udowodnienia własnej oryginalności. To sposób życia." - Henri Cartier-Bresson
Tak d90 jest najtańszy....... i to znacznie sporo , spytasz jak ????? juz tłumacze jak zaczynasz przygode z lustrzanka dzięki d90 możesz użyć tanich szkieł AF nie koniecznie musząc kupować drogie AF-s i spróbować się w różnych dziedzinach jeśli nam ogniskowa spasuje i światło możemy juz AF-S kupic albo i nie a bawiąc się tak z AF-S duzo tracisz na odsprzedaży jak i na zakupie samego szkła , nie wiem czy mnie do końca rozumiesz o co mi chodzi![]()
Sam dziękuje losowi ,że były tanie AF dzięki temu dużo zaoszczędziłem aż sam doszedłem jakie szkła mi potrzebne![]()
a dużo szkieł przeszło mi przez ręcęi zminimalizowałem straty na odsprzedażach
piszesz tu o MPX a co Ci z nich ???? +15 pkt dla lansu ???? , drukujesz plakaty ????? no po co spokojnie z 8 mpix osiągniesz b dobrej jakości odbitke A4 a większych amator raczej nie robi a 12 to masz zapas ,że ho ho , nie wspomniałeś co ważne i należy autorowi uświadomić ,że aby wykorzystać taką matrycę potrzebujemy odpowiedniej szklarni która pokaże pazur takiej matrycy i ją obsłuży, o ergonomii i innych nie wspominam każdy musi sam zadecydowac
![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
matryca matrycą - sam się zastanawiałem nad tym 3200 ale gdzieś dogrzebałem w necie, że ten 3200 okrutnie szumi jak na taką super matrycę. Zostałem więc szczęśliwy z d90 (wzdychając cichutko ku d7000)
Ale obiema rękami przychylam się do odpowiedzi/sugestii mOSADA o d5100 i 18-105
.
fotografuję portrety, sport, teatr tańca i jeszcze kilka innych obszarów - w tym w szczególności reportaże wszelakiepiotr.jaruga_at_gmail.com
Widziałeś tą różnicę na zdjęciach (nie próbkach z netu, ale zdjęciach formatu np A4)?Bo wychodząc z Twojego założenia, to moje D50 i D200 właściwie nie powinny robić zdjęć... a robią i to chyba dobrze, skoro są publikowane
![]()
Interesuje mnie kupno aparatu, który nadawałby sie do robienia sesji dziecięcych w pomieszczeniach (dom klienta) i w plenerze(wesela mnie nie interesują). Mój budżet to $5000 i w gre wchodza d600 albo d800 plus szkla. Posiadam juz 85 1.8G i 70-300, oba nikkory. Co według was jest lepsza opcja?
A) d800+24-70+50 1.4
B)d600+24-70+50 1.4+85 1.4(i sprzedaż 85 1.8G)
C)inna opcja, jaka?
Skontaktuj się z nami