Czy ktoś się orientuje, czym różni się Szajsung SSD 830 od PM830? Wiem, że pierwszy jest na rynek konsumencki, drugi do zastosowań pro i że różnice są głównie w sofcie, ale na czym one polegają?
Szukaj
Czy ktoś się orientuje, czym różni się Szajsung SSD 830 od PM830? Wiem, że pierwszy jest na rynek konsumencki, drugi do zastosowań pro i że różnice są głównie w sofcie, ale na czym one polegają?
Z tego co piszą, to PM ma zapodane aesowe kodowanie danych i tyle tego pro.
Dobrze, żeby śladem intelowskiej serii "E" miał chociaż kondensator zapobiegający skutkom gwałtownego odcięcia zasilania.
Medice, cura te ipsum.
A to gwałtowne odcięcie zasilania może zaszkodzić takiemu dyskowi?
Może i skutki bywają dość smutne.
Dlatego do zastosowań profesjonalnych SSD powinny być zabezpieczane w ten prosty sposób.
Można też stosować UPSy.![]()
Medice, cura te ipsum.
Dobrze wiedzieć... Zdecydowałem się na SSD do stacji roboczej (na razie do jednej) po długim wahaniu i jak widać całkiem słusznie... Jednak ciągle jeszcze nie wszystko złoto, co się świeci. Teoretycznie talerzowiec też może paść przy nagłym zaniku zasilania, ale w całej swojej kilkunastoletniej "karierze" nic takiego się nigdy nie stało. Generalnie, to absolutnie wszystkie dane trzymam na serwerze, który jest zabezpieczony na różne sposoby przed utratą danych (dlatego nie przykładam specjalnie wagi do UPSów przy stanowiskach). Ale zamysł miałem taki, żeby sobie pobierać na początku dnia projekt na lokalny dysk, na nim pracować i pod koniec dnia zwracać na serwer. Wtedy miałbym jakąkolwiek korzyść z tego SSD. Bo inaczej, to co z tego, że mi się system i program szybko uruchomi, skoro i tak wszystko bym ciągnął przez sieć (1GB, ale zawsze sieć). Chyba trzeba jednak będzie pomyśleć o jakimś UPSie przynajmniej do tego jednego komputera...
Drodzy forumowicze, niebawem stawiam Win7 HP 64 na Samsungu 830. W związku z tym, przebrnąłem przez cały wątek i co bardziej interesujące mnie posty (nurtujące, prowokujące pytania) postanowiłem zacytować prosząc o wyjaśnienia. Z góry dziękuję.
Masz na myśli wersję Lite, którą sobie stworzyłeś odpowiednim narzędziem? Widziałem kiedyś program, który odchudzał WinXP PRZED instalacją, co pozytywnie wpływało na rozmiar systemu na dysku. Za starych dobrych czasów instalowałem win 98 poprzez instalację niestandardową, odhaczając wszelkie niepotrzebne wodotryski, a jak to się ma do Win 7?
O co chodzi z tym ramdiskiem? Tylko nie piszcie mi, że skoro o to pytam, to lepiej żebym tego nie ruszał. Czy to utworzenie osobnej partycji na cache czy coś innego?
Wiem, że wypowiedź dotyczyła postawienia 2 systemów na 2 partycjach jednego SSD, ale czy przywołane narzędzie ma zastosowanie dla 1 systemu na SSD? Martwię się, czy tak jak Strus nie będę miał problemów z instalacją Win 7, tworzeniem partycji...
To jak to w końcu jest z tym pagefile- jedni piszą że przenoszą, inni zmniejszają, jeszcze inni wyłączają?
Masz nowart już doświadczenie w tej kwestii (od czasu napisania posta)- jak dziś odniesiesz się do przenoszenia katalogów dla zmniejszenia ilości zapisów? Warto obniżyć prędkość na rzecz oszczędności ssd?
niewielki plik wymiany to ile w Twoim/Waszym mniemaniu (uwzględniając rozmiar ssd 128 i ram?
Kolejne pytanie do posiadaczy Samsunga 830- producent sugeruje użyć zalecanego oprogramowania do zarządzania dyskiem- instalowaliście go zaraz po zainstalowaniu systemu? Czy ten soft wyłącza/ włącza wszelkie opcje, które normalnie powinienem wykonać wg poradników w necie (wchodząc do biosu/uefi)?
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Od prawie miesiąca mam kompa z Szajsungiem 830 256MB. Nie robiłem z systemem absolutnie nic, korzystam z dysku SSD jak z normalnego dysku. Nic się nie dzieje. Swap mam wyłączony i Win nic nie wrzeszczy. Komputer dotarł do mnie z preinstalowanym systemem na jednej partycji. Zmniejszyłem ten wolumin na tyle, na ile się dało używając zwykłęgo windowego managera. Z otrzymanego miejsca stworzyłem sobie kolejny wolumin korzystając z tego samego managera. Wszystko dziabie i hula. Ja nie wiem, czy te wszystkie tricki to nie są jakieś zabiegi voodoo działające na naszą psychę.![]()
strasznie maly ten dysk
od sierpnia mam SSD Intela w laptopie, ktorego uzywam do codziennej pracy. Crystal Disk Info pokazuje przemial 1,11TB i stan dysku 100%Jedyne co zrobilem, to przerzucilem cache firefoxa na dysk talerzowy - cala reszta lacznie w LR, jego baza i RAWami nad ktorymi obecnie pracuje spoczywa na SSD. Niedlugo czeka mnie reinstalacja systemu i chyba nawet ten cache firefoxa zostawie w spokoju, bo wkurza mnie dluzsza chwila zawachania przy jego odpalaniu...
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami