Close

Strona 19 z 338 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 3379

Domyślnie

Articool - jaki system? XP czy 7? No chyba ze OSX. Zadałem pytanie (na grupie dyskusyjnej .dtp) o minimalną wielkość dysku pod Win7 i dowiedziałem się, że z dyskiem poniżej 120MB nie mam co rozpoczynać zabawy. Co prawda dochodzi Indesign, Photoshop i Ilustrator.

Domyślnie

Witam. Podpowiedzcie proszę, czy warto do zestawu: Athlon X2 250 3MHz + Asus M4N78 + 2 pary dualowe Geil 512 mb PC2-5300 667MHz + 2 dyski WD Caviar (500GB+150GB) dokupić dysk SSD OCZ Vertex 60/80GB, aby przyspieszyć pracę na nefach (stawiając na nim Win+LR+jakiś soft)? Czy moje bebechy są zbyt stare na taką technologię? A może wystarczy dokupić Samsunga F3? Z góry dzięki za opinie.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

wszystko zalezy od tego czy masz kontroler SATA II na plycie. jak masz to warto taki dysk kupic.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wdhiz Zobacz posta
    Articool - jaki system? XP czy 7? No chyba ze OSX. Zadałem pytanie (na grupie dyskusyjnej .dtp) o minimalną wielkość dysku pod Win7 i dowiedziałem się, że z dyskiem poniżej 120MB nie mam co rozpoczynać zabawy. Co prawda dochodzi Indesign, Photoshop i Ilustrator.
    To niepotrzebna przesada i napuszona frazesologia, że tak powiem, bo na jeden system, nawet W7U, wystarczy dysk 60GB.

Oczywiście jeśli zamierzasz przerabiać wiele plików wsadowo, to wskazana wielkość może się okazać niewystarczająca, ale już dysk o dwukrotnie zwiększonej pojemności, czyli wspomniany przez Ciebie 120GB, powinien dać w zupełności radę.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    wszystko zalezy od tego czy masz kontroler SATA II na plycie. jak masz to warto taki dysk kupic.
    Czy to o to chodzi?
    "Chipset
    1 xUltraDMA 133/100/66/33
    5 xSATA 3 Gb/s ports
    NVIDIA® MediaShield™ RAID Support RAID 0,1,0+1,5,JBOD" źródło:http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=Rx8nzOLI1SS2gRrH

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Czy to o to chodzi?
    (...)
    5 xSATA 3 Gb/s ports
    O to.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Witam. Podpowiedzcie proszę, czy warto do zestawu: Athlon X2 250 3MHz + Asus M4N78 + 2 pary dualowe Geil 512 mb PC2-5300 667MHz + 2 dyski WD Caviar (500GB+150GB) dokupić dysk SSD OCZ Vertex 60/80GB, aby przyspieszyć pracę na nefach (stawiając na nim Win+LR+jakiś soft)? Czy moje bebechy są zbyt stare na taką technologię? A może wystarczy dokupić Samsunga F3? Z góry dzięki za opinie.
    No tak system, przeglądarka, word, inne aplikacje na pewno będą śmigały expresowo, ale jak zasoby LR-a pozostawisz na starej generacji dysku magnetycznym o wolnym transferze to jednak może to nie być to co oczekiwałeś. LR cały czas odwołuje się do bibliotek i własne te powinny leżeć na jakimś dzisiejszym szybkim dysku, a nie na dyskach sprzed 3-4 lat mozolnych jak się patrzy.
    Czyli trza by kupić SSD oraz szybki wielki HD np Samsung z najnowszej serii F4 lub chociaż F3.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 08-04-2011 o 11:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    To niepotrzebna przesada i napuszona frazesologia, że tak powiem, bo na jeden system, nawet W7U, wystarczy dysk 60GB.
    Akurat te 400-450 zł netto (czyli dysk 60GB) to max ile mam ochotę dać za taką zabawkę. 120GB to ok. 650 zł. Chociaż pojawiły się Kingstony 96GB w cenie +- 450 zł netto.

O tym, że 60 GB to za mało na WIN 7 + programy napisało mi niezależnie dwóch/trzech gości których szanuję za ich wiedzę i pomoc na grupie pl.comp.dtp.
    Zobaczę - na początek złożę komputer bez SSD, przyjrzę się objętościom systemu i softu i zdecyduję, czy chce mi się kupować SSD.
    IMO użytkowanie SSD powinno wyglądać tak, że oprócz systemu i softu powinno się na nim znaleźć około 10-15 GB miejsca na aktualne prace. Do tego, jak się dowiedziałem, SSD potrzebuje wolne 10-20% swojej przestrzeni dla "własnego zdrowia".
    Ostatnio edytowane przez wdhiz ; 08-04-2011 o 11:25 Powód: niedoprecyzowanie systemu operacyjnego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    A brak wibracji i brak generowanego hałasu? Nie wiem ... może jesteś użytkownikiem nie mającym większych wymagań co do generowanego hałasu przez PC, ale dla mnie jest ten parametr bardzo ważny.
    Musi być totalna cisza w domu, żebym usłyszał swojego kompa... a dyski, to już w ogóle głowę do obudowy prawie przyłożyć.

Seba - źle rozumujesz. SSD ma skończoną ilość cykli zapisu. Gdy owa się wyczerpie, komórki stają się read-only, żadne dane z dysku nie znikają.
    W przypadku RAID0 w razie awarii któregoś dysku macierz stawia się od nowa, bo odzyskanie czegokolwiek jest w zasadzie niemożliwe.

Użyszkodnicy Makówek mają w tym względzie komfort bo w razie padu w ciągu max godziny z TimeMachine odtwarza się wszystko ze stanu sprzed max godziny.
    Podobny efekt można też osiągnąć z pomocą NASa albo Windows Home Server (tak, jest coś takiego). Albo po prostu nie trzymać ważnych danych na RAID0.

Mma partycję 60GB na Win7 x64, wolne na niej 20GB jeszcze, a siedzi Office 2k10, PSE8, 2GB pagefile, wszystkie tempy...

IMO użytkowanie SSD powinno wyglądać tak, że oprócz systemu i softu powinno się na nim znaleźć około 10-15 GB miejsca na aktualne prace. Do tego, jak się dowiedziałem, SSD potrzebuje wolne 10-20% swojej przestrzeni dla "własnego zdrowia".
    SSD nie powinno się zapychać po brzegi, ale z drugiej strony, 20% to lekka przesada. 5-10% powinno starczyć, szczególnie, że każdy SSD ma trochę dodatkowej, niedostępnej pojemności na "potrzeby własne".
    Ostatnio edytowane przez costi ; 08-04-2011 o 11:18
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    No tak system. przeglądarka, word, inne aplikacje na pewno będą śmigały expresowo, ale jak zasoby LR-a pozostawisz na starej generacji dysku magnetycznym o wolnym transferze to jednak może to nie być to co oczekiwałeś. LR cały czas odwołuje się do bibliotek i własne te powinny leżeć na jakimś dzisiejszym szybkim dysku, a nie na dyskach sprzed 3-4 lat mozolnych jak się patrzy.
    Czyli trza by kupić SSD oraz szybki wielki HD np Samsung z najnowszej serii F4 lub chociaż F3.
    Może być tak jak piszesz robinie102, więc biorąc pod uwagę wypowiedź powyższą wdhiz (dot. rozmiaru dysku SDD) mogę wyjść na kupnie 60/80 jak Zabłocki na mydle. Zatem, trzeba najpierw kupić F3 (F4 boję się, że trudno będzie opanować 2TB), z czasem drugi taki sam, a dopiero potem, pewnego, słonecznego dnia SSD 120 i więcej GB.

Strona 19 z 338 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów