Close

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 109

Wątek: Nikon D5100 -

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Dzięki.
    Dziś pójdę pocykać fotki jak nie będzie padał deszcz, to powiem czy coś kolory mi się polepszyły po ustawieniu na "żywe"

Domyślnie

Inna bajka, ze mialas kiepskie swiatlo. Duze rozproszenie nie poprawia kontrastu. Do widoczkow warto dolozyc polar na obiektyw. Ale to juz sa niuanse.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilde22 Zobacz posta
    Dzięki.
    Dziś pójdę pocykać fotki jak nie będzie padał deszcz, to powiem czy coś kolory mi się polepszyły po ustawieniu na "żywe"
    Właśnie po deszczu takie zdjęcia były by najładniejsze i najostrzejsze
    Nikon

Domyślnie

Wygląda trochę, że zdjęcie jest lekko prześwietlone. Korekta o 1/2EV w dół poprawiłaby nasycenie.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Zapomniałam o tym, że się tu rejestrowałam A mam kolejne pytanie, jak ustawić przysłonę by zeszła poniżej 5?
    W trybie M nie chce mi zejść poniżej 5, czasem załapie 4,5 ale rzadko.
    Nie wiem też czemu, na aparacie mam piękną kolorystykę i cieszę się na spacerze, po przyjściu i przełożeniu fotek mam mdłe kolory. Wczoraj było pochmurno ale ciepło i bezwietrznie, zdjęć porobiłam a kolory takie se.

Domyślnie

Widocznie masz słaby monitor skoro w aparacie jesteś zadowolona ze zdjęć a na komputerze już nie. Może spróbuj podłączyć aparat pod telewizor i wtedy ocenisz jakość zdjęć, lub idź do kogoś i u niego porównaj zdjęcia na komputerze lub telewizorze. Kiedyś miałem ten sam problem, zdjęcia wychodziły mi ciemne i blade, po zmianie monitora jak ręką odjął

A co do przysłony to jeśli obiektyw ma oznaczenia 3.5-5.5 to mniej jak 3.5 w nim nie zrobisz, też zależy to od ogniskowej jaką ustawisz np. na 18mm będziesz miała największy otwór przysłony, a na 55 samoistnie się przymknie...
    http://www.fotografuj.pl/Article/Prz...rzyslony/id/78

Polecam zainwestować w jakąś książkę i poczytać o podstawach to będzie ci się przyjemniej robiło zdjęcia
    Nikon

Domyślnie

Tak, jak napisał kolega wyżej, jak chcesz zejść poniżej f:5 czy f:4.5 to musisz zmniejszyć ogniskową w obiektywie. Najmniejszą przysłonę będziesz miała na ogniskowej 18mm - f:3,5 Jak chcesz niżej, to musisz kupić nowy obiektyw - jaśniejszy od tego, który masz.

Domyślnie

jak używasz przeglądarki Windowsto jakość zdjęć jest na żenującym poziomie,zainstaluj sobie inną przeglądarkę,choć by darmową Nero photo snap a zobaczysz różnicę
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Monitora to ja raczej zmienić nie mogę, bo mam lapka : p
    Fakt, w aparacie jak patrzę to myślę sobie, ale kurcze ładna kolorystyka i ujęcie, przekładam na kompa i tu:

Przykład fotek robionych gdy zaszło słońce (oczywiście nie patrzcie tu na wykadrowanie

Do przeglądania zdjęć używam: Microsoft Office Picture Manager

Domyślnie

Witam!

Ja zapytam jakie kolory chcesz mieć na tych zdjęciach psa i piasku? Piasek lekko żółty, może szary, pies brązowy...
    I to jeszcze w cieniu chmur, ja jednak jestem zdania że do uwydatnienia kolorów, kontrastu jest jednak potrzebne światło, to jest mój ulubiony kompan w postaci słońca które staram się mieć zawsze za plecami.

Próbowałem z programem Żywe IV i szybko go odpuściłem gdyż kolory świeciły....jak już chcesz poprawić kolory to tylko suwakiem na + w programie SD

Tu masz przykład z D5100, program Standard, AWB (auto balans b.), prosto z matrycy wyostrzone delikatnie maską w PS.

Ostatnio edytowane przez woit ; 28-04-2012 o 09:24
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów