Close

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 109

Wątek: Nikon D5100 -

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilde22 Zobacz posta
    Witam, od piątku jestem szczęśliwą posiadaczką nikona d5100.
    Lecz mam do was pytanko, czy da się jakoś kolorystykę poprawić? Kolory wydają mi się takie mdłe:
    Można jakoś to poprawić ustawieniami?
    Kolory wyszły chyba dość naturalnie, szara rzeczywistość Ustawienia menu nie załatwią wielu problemów. Sugeruję poczytanie o podstawach prawidłowej ekspozycji i zaprzyjaźnienie się, na podstawowym chociażby poziomie, z jednym z programów do obróbki zdjęć. Jeszcze jedna uwaga - kupiłaś aparat z bodaj najlepsza matrycą w formacie DX, jeśli tylko można, daj rozwinąć jej skrzydła i stosuj niskie ISO (czułość). Pozdrawiam.

Rozmowny Awatar kazziz
    Miasto
    na longboardzie pod Wawelem.

Domyślnie

Monitora to ja raczej zmienić nie mogę, bo mam lapka : p
    Do przeglądania zdjęć używam: Microsoft Office Picture Manager
    raz: nie oceniaj kolorów po laptopie. każdy producent, każda matryca - daje zupełnie inne kolory. Osobiście używam trzech różnych ekranów LCD - w pracy na stacjonarnym i dwóch laptopów. Stacjonarny i mój ASUS dają podobny kolor (co mnie mocno zaskoczyło jak porównałem) natomiast drugi laptop - HP z nowej serii bodaj dv6 - ma matrycę DRAMATYCZNIE SŁABĄ! (co prawda to budżetowy model, ale kompletnie nie nadaje się do oceniania, a co dopiero mówić o obróbce zdjęć).
    Zatem sprawdź swoje zdjęcia na jakimkolwiek innym monitorze, być może okaże się że to matryca w laptopie niedomaga
    Plus jeszcze jedno - sprawdź ustawienie jasności wyświetlacza w D5100 - tak naprawdę zero i minus jeden są najwierniejsze z moich obserwacji, acz mogę się mylić.

a dwa: zainstaluj programik IRFAN VIEW albo chociażby Picasę od Google - to pierwsze jest rewelacyjną przeglądarką zdjęć tylko przy instalacji kiedy pyta o "file associations" kliknij "IMAGES ONLY" natomiast w drugim podciągniesz sobie kontrast, nasycenie i wszystko inne co chcesz w bajecznie prosty sposób (chociaż pewnie zaraz mnie zjedzą że będzie się to wiązać z degradacją jakości obrazu, już to czuję!)
    Ostatnio edytowane przez kazziz ; 28-04-2012 o 16:02 Powód: zapomniałem o IRFAN
    Jak się skupisz na robieniu zdjęć, to z reguły nie będziesz mieć problemów.
    Jak się skupisz na szukaniu problemów, to nie będziesz mieć ładnych zdjęć.

Mój aparat nie ma problemów z AF, nie chlapie olejem i nie sypie kurzem na matrycę.
    A teraz jest do tego mały, lekki i ma fajne stałki. E-M10!

Domyślnie

Witam!

Pozwoliłem sobie powiedzmy obrobić, w sumie zrobić małą poprawkę, bo obrobić to za dużo powiedziane jedno z Twoich zdjęć oraz zajrzeć w exif.
    Po pierwsze prawdopodobnie miałaś ustawione kółko na MANUAL, proponuję Tobie A lub S, jedno steruje przysłoną drugie czasem, a reszta potrzebna do zrobienia zdjęcia idzie z automatu...po co ja to piszę, wszystko jest w instrukcji...osobiście fotografuję na A, Aperture priority czy jakoś...

A tu masz zdjątko które dostało auto-kontrast w PS, zaznaczam tylko auto-kontrast, zdjęcie było mocno niedoświetlone:
    efekt:

Nikon....No more ever

moje gnioty

Domyślnie

[QUOTE=woit;2801335]Witam!

Ja zapytam jakie kolory chcesz mieć na tych zdjęciach psa i piasku? Piasek lekko żółty, może szary, pies brązowy...
    I to jeszcze w cieniu chmur, ja jednak jestem zdania że do uwydatnienia kolorów, kontrastu jest jednak potrzebne światło, to jest mój ulubiony kompan w postaci słońca które staram się mieć zawsze za plecami.

Próbowałem z programem Żywe IV i szybko go odpuściłem gdyż kolory świeciły....jak już chcesz poprawić kolory to tylko suwakiem na + w programie SD

Tu masz przykład z D5100, program Standard, AWB (auto balans b.), prosto z matrycy wyostrzone delikatnie maską w PS.

[/QUOTE
    ja mam ustawiony na Żywe IV i jakoś kolory są ok,lekkie wyostrzenie reszta z puchy
    budynek się wali ale pstryknięte z sigmy 10-20
    Ostatnio edytowane przez ikar39 ; 28-04-2012 o 22:02
    Nikon

Domyślnie

[QUOTE=ikar39;2801826]
    Cytat Zamieszczone przez woit Zobacz posta
    Witam!

ja mam ustawiony na Żywe IV i jakoś kolory są ok,lekkie wyostrzenie reszta z puchy
    budynek się wali ale pstryknięte z sigmy 10-20
    No może masz rację, używałem ustawienia Żywe IV, ale zdjąłem go jak zobaczyłem jak wygląda kolor zielony, może reszta kolorów na tym ustawieniu jest oki?....

Nikon....No more ever

moje gnioty

Domyślnie

[QUOTE=woit;2802031]
    Cytat Zamieszczone przez ikar39 Zobacz posta

No może masz rację, używałem ustawienia Żywe IV, ale zdjąłem go jak zobaczyłem jak wygląda kolor zielony, może reszta kolorów na tym ustawieniu jest oki?....

Nasycenie możesz zmnieiszyc w ustawieniach
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Używałam trybu M.
    Problem z kolorami i nasyceniem kolorystyki rozwiązał się po części gdy zaczęłam cykać na trybie P.

Laptopa mam HP z dv7 i jestem zadowolona z jakości obrazu na stronach internetowych, różnych zamieszczanych tam zdjęciach itd. itp.

Co do programów do obróbki to oczywiście, że mam ich parę i nawet umiem się nimi obsługiwać, ale chciałam by mimo wszystko kolory "prosto z aparatu" były nieco lepsze, gdyż czasem gdy zrobię dużo fotek nie chce mi się obrabiać zanim wyślę je komuś pokazać. No ale jak już wspomniałam, tryb P nieco mi pomógł

Domyślnie

Używałam trybu M.
    Problem z kolorami i nasyceniem kolorystyki rozwiązał się po części gdy zaczęłam cykać na trybie P.

Laptopa mam HP z dv7 i jestem zadowolona z jakości obrazu na stronach internetowych, różnych zamieszczanych tam zdjęciach itd. itp.

Co do programów do obróbki to oczywiście, że mam ich parę i nawet umiem się nimi obsługiwać, ale chciałam by mimo wszystko kolory "prosto z aparatu" były nieco lepsze, gdyż czasem gdy zrobię dużo fotek nie chce mi się obrabiać zanim wyślę je komuś pokazać. No ale jak już wspomniałam, tryb P nieco mi pomógł
    To musiał być przypadek. Używanie trybu M czy P nie wpływa na ustawienia funkcji Picture Control (Neutral, Żywe itd).

Edit: ... chyba że tryb automatyczny (P) zdecydowanie lepiej radził sobie z ustawieniem prawidłowej ekspozycji niz Ty w trybie M
    Ostatnio edytowane przez Dune ; 29-04-2012 o 10:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dune Zobacz posta
    Edit: ... chyba że tryb automatyczny (P) zdecydowanie lepiej radził sobie z ustawieniem prawidłowej ekspozycji niz Ty w trybie M
    No zdecydowanie lepiej, koleżanka ustawiła, albo nawet nie ustawiła, po prostu sobie tak było: f:9 i t:1/1250 czyli ekspozycja jak na jakieś ostre światło, no i piesek się nie doświetlił....

Jestem za, na początku cykaj na P, to będzie dla Ciebie zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, a jak coś będzie prześwietlać to zdejmij korektą ekspozycji -+ na -0,3. Na koniec mam taką prośbę, mamy ładne światło za oknem, wiosna już kwitnie, idz i zrób jakiś krajobraz, i wrzuć nam na forum
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Domyślnie

Lepiej ustawić na tryb A będzie koleżanka ustawiała wartości przysłony od małego GO do większego,a czas dobiera się automatyczne myślę że jest to bardziej wygodne nisz tryb S,ustawić jeszcze iso na auto wartość max 3200 i czas minimalny np 1/80,a ekspozycję dobierać ręcznie w zależności od warunków
    Ostatnio edytowane przez ikar39 ; 29-04-2012 o 11:15
    Nikon

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów