Close

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 109

Wątek: Nikon D5100 -

Domyślnie

Wilde22, mam nadzieję, że się nie obrazisz, ale nie chcę zakładać kolejnego wątku.
    Od czasu do czasu lubię sobie popstrykać D5100 i coś mnie trafia, bo za każdym razem zepsuje ze 3 super fotki prawą dłonią, która przestawia punkt AF na skrajnie prawy.

Pytanko

Czy jest opcja (gdzie?) w menu, żeby zablokować wszystkie punkty AF oprócz centralnego; jeśli ma to znaczenie to w trybach AUTO i M. O GO się nie martwię bo wprawę mam a przeważnie i tak jest podpięty 18-105VR. Z góry dzięki za rozwiązanie JEDYNEJ wady tego wspaniałego aparatu.
    NYCH - Americana

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Wilde22, mam nadzieję, że się nie obrazisz, ale nie chcę zakładać kolejnego wątku.
    Od czasu do czasu lubię sobie popstrykać D5100 i coś mnie trafia, bo za każdym razem zepsuje ze 3 super fotki prawą dłonią, która przestawia punkt AF na skrajnie prawy.

Pytanko

Czy jest opcja (gdzie?) w menu, żeby zablokować wszystkie punkty AF oprócz centralnego; jeśli ma to znaczenie to w trybach AUTO i M. O GO się nie martwię bo wprawę mam a przeważnie i tak jest podpięty 18-105VR. Z góry dzięki za rozwiązanie JEDYNEJ wady tego wspaniałego aparatu.
    W D5100 nie ma opcji blokowania punktów AF.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Też mam ten problem i póki co, nie ma na niego innej rady poza kontrolą aktywnego punktu AF w wizjerze.
    pozdrawiam, Wojtek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Nie obrażam się, po to ten wątek zakładałam, sama z chęcią się dowiem jak jakie problemy rozwiązywać

Nie wiem czy nie poprzestawiałam sobie ustawień i teraz zdjęcia bez lampy wychodzą mi w domu poruszone :/ Nie wiem też jak dobrać teraz ponownie ustawienia. Nie chcę robić na trybie Sport bo brzydkie kolory wychodzą.
    I kolejne pytanie - jak w trybie L/V zobaczyć światłomierz tzn. nie wiem czy to tak się nazywa ale patrząc przez wizjer widzę wskaźnik który przechyla się bardziej na plus bądź bardziej na minus i do tego sobie dopasowuje czas by było na zerze. Jak w trybie live view to zobaczyć?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikar39 Zobacz posta
    Lepiej ustawić na tryb A będzie koleżanka ustawiała wartości przysłony od małego GO do większego,a czas dobiera się automatyczne myślę że jest to bardziej wygodne nisz tryb S,ustawić jeszcze iso na auto wartość max 3200 i czas minimalny np 1/80,a ekspozycję dobierać ręcznie w zależności od warunków
    Warto tez podpiac iso pod jeden z przyciskow na obudowie - wtedy w trybie A mozemy sobie kontrolowac przyslone, a przez ISO i korekte ekspozycji kontrolowac czas i szumy.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Ja od razu co zrobiłem to pod Fn wrzuciłem ISO, akurat w tym aparacie korzystać z wysokich ISO można bez większych obaw i przydaje się ten Fn bardzo.

A mam pytanie z innej beczki: jak wygląda sprawa battery gripów w D5100? wyszły już jakieś inne, ciekawsze rozwiązania czy tylko ten od Meike jest warty uwagi? ostatnio widziałem, że na allegro można go dostać już poniżej 120zł Czy wystarczy jak na razie do takiego gripa włożę tylko mój oryginalny EN-EL14 czy muszę od razu dokupić jakiś zamiennik? czy ten Meike będzie współpracował z dwoma oryginalnymi aku czy tylko oryginał+zamiennik? i w ogóle czy ktoś na co dzień korzysta z tego gripa Meike wraz z D5100 i mógłby napisać coś o swoich spostrzeżeniach?
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

Witam,

jest to mój pierwszy post tutaj i dlatego przejdę do rzeczy. Mam standardowy dylemat w wyborze aparatu między modelem D7000 i D5100. Technicznie zasięgnąłem już informacji w sieci i wiem czym różnią się dane modele, a moje pytanie sprowadza się właściwie do sprawy czy opłaca się płacić dwa razy więcej (d7000 - 4000 zł, d5100 - 2000zł) za dodatkowe funkcje w wyższym modelu. Jestem raczej początkującym, średnio zaawansowanym fotografującym, interesuje mnie głównie fotografia uliczna i praca w domowym studio z modelką, a także fotografia związana z podróżami. Wiem, że 5100 nie ma silnika AF i przez to będę zmuszony do płacenia za obiektywy nieco drożej jeśli nie chcę pracować na manualu cały czas, więc pewnie za jakiś czas różnica się zwróci, a dodatkowe ficzery w stylu podwójnego slotu na karty czy zabezpieczenia przed wodą mogą się przydać. Jednak nigy nie pracowałem w trudnych warunkach a może na moje potrzeby, te dodatki nie są warte tych pieniędzy i może lepiej zainwestować w obiektywy. Za 2000 zł chyba już można kupić coś konkretnego. Nie posiadam w tej chwili, żadnego systemu więc równie dobrze mogę rozejrzeć się za inną marką, nie mam uprzedzeń.

Moje drugie pytanie to: w jakie podstawowe obiektywy zaopatrzyć się na początku. Do tej pory pstrykałem bezlusterkowcem e-pl2 z obiektywem kitowym 14-42 mm i 45mm/1.8, jednak nie zadowala mnie performance tego sprzętu w gorszych warunkach oświetleniowych i dlatego decyduję się na lustrzankę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Ja mam z kolei pytanie dotyczące użytkowania samego sprzętu. Byłam dziś na plaży popróbować różnych ustawień. Używałam trybu A. Po zrobieniu zdjęcia zaglądałam w histogram i przeważnie wykres był porozjeżdżany na boki, próbowałam inne iso - wykres podobnie, próbowałam ekspozycje na minus - wykres tak samo na boki, ekspozycja na plus również to samo. Co zrobić by wycelować, aby wykres miał być prawidłowo na środku?
    Zaraz wkleję zdjęcia z różnymi ustawieniami byście mogli mi powiedzieć co robię nie tak.

Domyślnie

Trzeba zdjęcia robić o odpowiedniej porze dnia (rano lub wieczorem) W południe zawsze będziesz miała w kadrze dużo ciemnych (prawie czarnych cieni) i dużo jasnego - wypalonego nieba. Samo południe to najlepsza pora do pojedynków rewolwerowców, a nie czas na robienie zdjęć.

Domyślnie

Co do gripa, to działa też z jednym oryginalnym akumulatorem. Testowałem wszystkie kombinacje z oryginalnym i zamiennikiem i wystarczy do dobrego gniazda wsadzić oryginał przed podłączeniem. Po włączeniu aparatu można wyciągnąć oryginał w dołożyć drugi zamiennik. Przy każdym uruchomieniu musimy mieć jednak oryginał.

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów