Szukaj
Takie zdjęcia można zrobić i niemal prosto z aparatu, jednak będzie to jedno na tysiące, gdyż trzeba by trafić na właściwe warunki, właściwą parę, porę itd. A oczekiwania klientów są jednak inne i chcą mieć jak najlepszą pamiątkę. Dlatego to nie chodzi o to, że fotografia kłamie i się nie da. Tylko o to, że ciężko umówić wszystkie sesje na jedną godzinę, jednego dnia w roku, kiedy wypatrzymy idealne warunki do zrobienia zdjęć.
Fotografia kłamie.
Zaakceptujcie to. Im prędzej tym lepiej.
A co do kupna lepszego aparatu, patelni, myszki, samochodu. Nie uczyni to z nas lepszych fotografów, kucharzy, graczy, rajdowców. Powinno to już być oczywiste, jednak wciąż komuś należy o tym przypominać.
Wątek nie służy raczej do zgłaszania pretensji do tego, że zdjęcia da się obrabiać na komputerze. Wręcz przeciwnie. Do pokazania, co można uzyskać i ewentualnie jakimi środkami. Nikt nie zmusza do ich wykorzystywania. Ja bym prosił o niekomentowanie wklejanych obróbek. Robi się śmietnik tylko i dodatkowa robota dla moderatora.
mOSAd: nie zoruzmiełeś mojego postu.
Ja nie mam do nikogo pretensji tylko ten atek daje własnie otrzeźwienie dla tych co uważają, że jak kupią sprzet za xxxxx PLN to bedą mieli super zdjęcia z palcem w du...
Z drugiej strony daje nadzieje tym którym własnie wychodzi taki "potworek" jak before, że da się z tego zrobić dobre zdjęcie jak after
Wątek jest genialny bo poza pokazaniem co można uzyskać opisuje również jak do tego dojść. Zawsze mi czegoś takiego brakowało i jestem jak najbardziej za takimi przykładami![]()
Nikon
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Doskonale rozumiem sens wypowiedzi. Tylko ja takich samych naczytałem się już w kilku tasiemcowych wątkach przynajmniej i niekoniecznie mam na to ochotę po raz kolejny w wątku tego się nie tyczącym. Filozofowanie proponuję prowadzić w odpowiednich działach.
PS. Dokładnie jak Stig - tu oryginał jest bardzo dobry i wcale nie trzeba aż tak bardzo iść z obróbką. Ale można jak ktoś lubi, czemu nie?
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Jak dla mnie zbyt bije po oczach ta wersja co powyżej ale ciekaw jestem wersji mistrzów.
Skontaktuj się z nami