Close

Strona 21 z 30 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 298

Wątek: Before - After

Domyślnie

robiąc OT
    Seeth - nie masz tam na "warsztacie" jakiegoś kolejnego digarta ?
    bo ostatnio (dawno temu) chyba był "las"
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    robiąc OT
    Seeth - nie masz tam na "warsztacie" jakiegoś kolejnego digarta ?
    bo ostatnio (dawno temu) chyba był "las"
    Dawno nie robiłem nic nowego, czasu nie miałem tyle.
    No ostatnio był mroczny las z wilkami w tle

Domyślnie

no to czekam, aż będziesz miał czas i wenę

Domyślnie

A jakieś przypadły do gustu? Jak będzie czas to na pewno nowe będą

Domyślnie

w stronę słońca najbardziej lubię
    potem sunset, las i po nim latający dom

night mi nie podeszło

Domyślnie

Ciesze się że kilka się podoba night to ogólnie ciężkostrawne jest, bardziej zrobiłem to na potrzeby tego wątku. Mam też kilka nowych pomysłów ale nie mam kiedy się za nie zabrać a trzeba zacząć od zdjęcia bazowego którego nie mam jeszcze zrobionego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeth Zobacz posta
    Dzięki Które warstwy są zbędne?
    Warstwa z kolorem w trybie mieszania "jaśniej" - nie widzę zmian.
    A barwa/nasycenie daje baaaardzo sutelny efekt. Być może alurat zależy od kolorystyki zdjęcia ale na tych co próbowałem tak wygląda.

Domyślnie

Ostatnia warstwa to w zależności od jasności zdjęcia, u mnie było widać minimalną różnice w cieniach. Oczywiście te same ustawienia na rożnych zdjęciach będą wyglądały trochę inaczej.

Domyślnie

Obróbka zdjęcia wrzuconego przez użytkownika msoctal, w wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=202867. Lekko zmodyfikowana w stosunku do mojej pierwszej wersji tam pokazanej.

Wersja przed i po:

Kolejne kroki (począwszy od oryginału)

1. PO LEWEJ: Kadrowanie plus ekspozycja. 2. PO PRAWEJ: Retusz, czyli "leczącym kółeczkiem" usuwamy pieprzyki, skazy, opuszczamy grzywkę, by całkiem przykryła oko.

3. PO LEWEJ: Dodana winieta. 4. PO PRAWEJ: Pędzelki korekcyjne opisane poniżej - wersja ostateczna.

Główne problemy to korekta odcienia dłoni oraz zadbanie o poprawną ekspozycję - taką, która akurat mnie przypadła do gustu. Lekko uwydatniającą biust oraz kierującą wzrok na wisiorek, a jednocześnie rezygnacja z twarzy wyskakującej ze zdjęcia. Pomysłem było wyróżnienie litery "N" i pokazanie jej (wraz z miłymi dla oka przyległościami), jako głównego motywu. Pytanie - jak tego dokonać. Zmiana koloru wydała się dość prostą i jednocześnie skuteczną chyba metodą. Pędzelek z kolorkiem żółtym i pomalowanie naszyjnika potrwało chwilkę. Nie dorzucałem już sztucznych odblasków - LR jest słaby w tej dziedzinie. Trochę uwagi należało poświęcić okolicom pod oczami. Przy zmianie jasności (kontrastu) dekoltu, modyfikacji uległ charakter łańcuszka - ze srebra zmienił się w delikatniejszy metal - zostawiłem już tak, choć można było przywrócić wygląd pierwowzoru. Lekko rozmyłem tło, zmniejszając jego klarowność oraz ostrość. Wraz z winietą wzmocniło to nastrój i skupienie na pierwszym planie. Podniosłem kontrast i klarowność włosów. Także skorygowałem delikatnie odcień ust. Wzmocniłem charakterystyczny pieprzyk.
    W celu regulacji koloru dłoni, naniosłem na nie warstwę, której nadałem lekko żółtawy odcień. Dodatkowo lekko zdjąłem nasycenie i ją rozjaśniłem. To pozwoliło usunąć magentowo/czerwonkawy zafarb.

Wersja 4 powstała z 3 tylko za pomocą pędzli korekcyjnych. Zmiana ekspozycji, to wyłącznie ich zasługa. Chciałem pokierować światłem tak, by uzyskać trochę bardziej glamourowe, równe światło z mocniejszym niż na oryginale wypełnieniem. Aby pozostawić portretowy charakter zdjęcia, wystarczy zmniejszyć lub w ogóle zrezygnować z dodatkowego doświetlania (i spłaszczania) modelki. Zapewne obie obróbki znajdą swoich zwolenników. W stosunku do wersji w wątku obróbkowym, zrezygnowałem z mocnego wygładzania, zwiększyłem wyostrzanie po zmniejszeniu oraz trochę przywróciłem naturalny, lekko różowawy kolor skóry.

To tylko podstawy obróbki, ale za to tyczą się większości portretów. Warto pamiętać o tym, że w LR czy PS, łatwo skorygować odcień skóry tam, gdzie światło inaczej zaświeci, albo coś nam nie odpowiada. Tu wyjątkowo ten sam motyw - malowanie pędzlem o innej barwie - przydał się do wyróżnienia "nikonowskiego" wisiorka.

PS. Oczywiście w LR kolejność zmian oraz korekty do nich wprowadzane można wykonywać w dowolnej kolejności. Tak też było w tym przypadku - powyższa kolejność i opis nie mają charakteru chronologicznego, ale jedynie porządkowy.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 02-03-2012 o 23:49

Domyślnie

Wszystko piękni ale zdjęcia u wielu wygasły i tym samym temat staje się bezużyteczny.

Oo!! Już wszystko działa to chyba u mnie tkwił problem
    Ostatnio edytowane przez adrian8308 ; 12-03-2012 o 11:45
    NIKON 3100--------AF-S NIKKOR 18-105

Strona 21 z 30 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów