Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: dotacja unijna

Domyślnie dotacja unijna

Podejrzewam, że temat był już wałkowany tysiąc razy, ale podejrzewam, że nie w tej postaci.
    Z tego co się orientuję, to istnieją dwie opcji dofinansowań na rozpoczęcie działalności gospodarczej:
    -z PUP-u (ale trzeba być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna,
    -z dotacji unijnych (bodajże Kapitał Ludzki?).
    Chodziłoby mi o opcję drugą (lub ewentualnie alternatywną jeśli jakaś jest ). Jestem osobą zatrudnioną na umowę o pracę na czas nieokreślony i chciałabym się postarać o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Chodzi mi głownie o sprzęt o łącznej wartości ok. 35tys. 80% dofinansowania na aparat plus szkła, 20% na ewentualną "reklamę".
    Czy moje zatrudnienie nie jest przeciw wskazaniem do otrzymania dofinansowania? czy takie dofinansowania są tylko dla bezrobotnych?
    Ostatnie pytanie: gdzie w Poznaniu mogę zaczerpnąć takie informacje?

Domyślnie

Szukaj informacji w WUP Poznań
    konkretnie tu : http://www.efs.wup.poznan.pl/
    czy osoba zatrudniona moze starac sie o srodki z unii, to juz zalezy od projektu, do ktorego przystapisz. Niektore sa adresowane do bezrobotnych inne dla zatrudnionych, jeszcze inne dla kobiet etc.
    Jedno jest pewne, latwo o kase nie bedzie. Spoznilas sie jakies 3 lata
    pozdrawiam
    Marcin
    http://www.tycipienka.pl/

Domyślnie

no właśnie wiem, że teraz jest ciężko, ale zawsze warto spróbować
    niekoniecznie orientuje się w tych wszystkich projektach, dużo papierkowych zawiłości tam.
    Postaram się tam przejść

Domyślnie

Nawet nie musisz chodzic, gdzies na stronie WUP Poznan, powinna byc lista beneficjentow EFS, ktorzy organizuja projekty. Zwykle sa juz one na tyle opisane, ze mozna wywnioskowac, czy mozesz brac w nim udzial, czy tez nie. Jesli znajdziesz cos dla siebie, to wtedy wchodzisz sobie na strone lub pytasz po prostu konkretna firme organizujaca projekt.

Sprawdz to :
    http://www.efs.wup.poznan.pl/strony/1647.php
    Ostatnio edytowane przez nigel ; 26-03-2012 o 12:55
    pozdrawiam
    Marcin
    http://www.tycipienka.pl/

Domyślnie

z tego co widzę są to projekty dla osób bezrobotnych, nieaktywnych zawodowo lub ewentualnie z mniejszych powiatów.
    nie widzę tu nic dla osób zatrudnionych z Poznania, raczej mniejsze mieściny.. Chyba, że źle szukam?

Domyślnie

W samym założeniu priorytetu 6.2. Kapitał Ludzki nie jest wymagane, aby uczestnik był osobą niezatrudnioną. Ale w konkretnych projektach może być założenie, że tylko dla bezrobotnych, nieaktywnych zawodowo, kobiet, osób z miejscowości ponizej iluś-tam tysięcy itd... Wszystko zależy od organizatora projektu.

Warto tez wiedzieć, że nawet po przyznaniu dofinansowania i założeniu DG, nie musisz rezygnować z dotychczasowej pracy. To niestety nie dla wszystkich jest oczywiste

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hobbits Zobacz posta
    W samym założeniu priorytetu 6.2. Kapitał Ludzki nie jest wymagane, aby uczestnik był osobą niezatrudnioną. Ale w konkretnych projektach może być założenie, że tylko dla bezrobotnych, nieaktywnych zawodowo, kobiet, osób z miejscowości ponizej iluś-tam tysięcy itd... Wszystko zależy od organizatora projektu.

Warto tez wiedzieć, że nawet po przyznaniu dofinansowania i założeniu DG, nie musisz rezygnować z dotychczasowej pracy. To niestety nie dla wszystkich jest oczywiste
    to dosyć ciekawa informacja-dzięki! Mam tylko problem-nie do końca wiem pod jaki projekt "podczepić" działalność fotograficzną..

Domyślnie

Zwykle projekty nie narzucają treści działalności. Choć z założenia w priorytecie 6.2 jest wykluczona działalność na niektórych obszarach (np. rybołówstwo itp). Ale raczej o "fotografii" nic nie ma. Dlatego domyślnie możesz startować w każdym projekcie, którego wymagania spełniasz.

Domyślnie

Zapomnij o dotacjach jeżeli a) nie masz znajomości, b) nie masz zabezpieczenia finansowego aby pokryć kredyty.
    Moja prywatna strona: http://shox.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SHOX! Zobacz posta
    Zapomnij o dotacjach jeżeli a) nie masz znajomości, b) nie masz zabezpieczenia finansowego aby pokryć kredyty.

A skąd takie informacje?

Z tego co się*orientuję to żadne znajomości nie są potrzebne, chociaż faktycznie od ubiegłego roku już pewnie o 90% mniej kasy rozdają (czyli mniej ludzi dostaje dotację, jest dużo ciężej itp. ale jest to osiągalne).

Do punktu b) mogę napisać tyle że np w punkcie 6.2 ani złotówki z kieszeni się*nie wykłada, więc nie wiem na co niby kredyty by miały być.

Odnośnie samej fotografii to są szanse, na pewno lepiej patrzą na to niż na bardzo typowe zawody typu murarz, elektryk. Także jeśli w ogóle jest taki zamysł to startować jak najprędzej bo fundusze im się*już*kończą.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów