Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: dotacja unijna

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Na Twoim miejscu zainteresował bym się działaniem "Tworzenie i rozwój przedsiębiorstw" prowadzonym przez ARiMR. Dofinansowanie - 50% od kwoty netto. Bez zatrudniania dodatkowej osoby możesz wziąć do 100 000 zł dotacji, czyli możesz zrobić zakupy za 246 000 . A ile chcesz to Twoja sprawa. Liczenie na darmoszkę z POKL w Twojej sytuacji jest dosyć karkołomne i ma małe szanse powodzenia.
    Czy dotacja z ARiMR przysługuje tylko działalności na terenach wiejskich? Czytałem na jednej stronie doradczej PROW, iż "Zameldowanie musi być na obszarze wiejskim do 5000 mieszkańców lub do 20 000 ale tylko w przypadku działalności związanej z usługami dla rolnictwa.",
    oraz kolejny punkt:
    "Działalność musi być prowadzona na obszarach wiejskich, jeśli siedzibę masz w mieście rozwiązaniem jest otwarcie oddziału swojej firmy w miejscowości do 5000 mieszkańców."

Jak to się ma do rzeczywistości? Moja mieścina ma 30tyś mieszkańców, teoretycznie mogę więc założyć działalność w mieście bo fotografia nic do rolnictwa nie ma, ale moja działalność ma dotyczyć terenów wiejskich? No pewnie zdarzą się wesela wiejskie, ale żeby trzeba było aż oddział otwierać w małej miejscowości? Czy ja tu coś źle rozumiem? Może jest na Forum ktoś bardziej obeznany?

Tu link:
    http://www.doradcaprow.pl/prow/Nabor...orstw-312,552/

Punkty 1 i 2.
    FF + szkła

Domyślnie

OK, rozumiem

No, spodziewam się, że raczej do interesu nie dokładają

Domyślnie

Liczę sie z tymi szkoleniami. Skoro chce coś dostać to oczywiste jest, ze muszę poświęcić temu swój czas, wiec takie szkolenia to dla mnie żaden problem.

Domyślnie

Tylko za to, że pomysł dotyczy fotografii, jest spora szansa na duży minus. W niektórych rejonach kraju duża część wniosków była składana właśnie na fotografię - krążyło gdzieś w sieci zestawienie procentowe ile dokładnie tego było.
    5D, 28 1.8, 17-35 2.8-4, 50 1.4, 85 1.8

Domyślnie

dostałam odpowiedź na maila od roefs i niestety będzie ciężko mi otrzymać dofinansowanie i wcale nie z powodu zatrudnienia, ale tego, że pochodzę z dużego miasta (tzn. Poznań) a teraz są projekty tylko dla małych miasteczek i wsi-no to poległam. Dodali też, że w IV kwartale tego roku pojawią się nowe projekty, ale one też będą skierowane do mniejszych miejscowości.
    Macie jakiś inny pomysł na zdobycie kasy na start w działalność? Jakieś inne instytucje, projekty?

Domyślnie

Zamelduj się u babci/cioci/znajomego na wsi...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Zamelduj się u babci/cioci/znajomego na wsi...
    Trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej. Jeśli wyczają, że jesteś "spadochroniarzem", to Ci dadzą popalić na rozmowach. Miałem tak z moją znajomą. Startowała do dwóch projektów jednocześnie (można, dopóki się umowy o szkolenie nie podpisze).
    W pierwszym projekcie pomysł na biznes został oceniony na 100 %. Dostała też sporo punktów z testu na przedsiębiorczość. Rozmowy były miłe, konkretne, ludzie kompetentni.
    W międzyczasie (nie znając wyników z pierwszego) złożyła materiały w innym mieście, w tym samym województwie. Ulepszony pomysł na biznes został oceniony na 70 % punktów, dobrze było tylko na teście z przedsiębiorczości, gdzie ocena jest obiektywna. Na rozmowach została dosyć nieładnie i napastliwie potraktowana przez prowadzących (szkoda, że nie nagrywała tego). Oczywiście dostała mało punktów i nie weszła do projektu. Bo została uznana właśnie za "spadochroniarza", bo przemeldowała się niedawno. Nie ze względu na projekt. Po prostu zmieniła miejsce zamieszkania. Odwołania nie pisała bo w międzyczasie wyszło, że dostała się w pierwszym, ale chętnie bym jej takie napisał. Dla sportu. Bo uzasadnienie było na poziomie szkoły podstawowej. Ale nie chciała. Będę więc jej pisał biznesplan. A szkoda, bo w tym drugim projekcie jestem autorem najlepszego biznesplanu w historii całego projektu

Domyślnie

Bywa i tak, rzeczywiście dowód wydany tydzień przed złożeniem papierów może być 'podejrzany'...

A najlepszy biznesplan to ja napisałem!
    Od razy w pierwszym okresie (18 miesięcy) milionek zysku netto
    (dwa dni szukałem przecinka przesuniętego o jeden rząd wielkości ;P)

Domyślnie

Złożyć wniosek możesz zawsze, po prostu w części oceny związanej z profilem działalności dostaniesz mniej punktów, co niestety przy aktualnej konkurencji prawie na pewno oznacza wynik negatywny...

Jeśli chodzi o możliwości, to jako firma jednoosobowa oddziału raczej nie otworzysz, ze świadczeniem usług dla rolnictwa też łatwo nie będzie, zawsze możesz próbować w biznespalnie uwzględnić "tworzenie na zlecenie jakiejś dokumentacji plonów czy tam hodowli do celów jakichśtam" ale czy to przejdzie ciężko stwierdzić, jeśli nie będzie oceniał znajomy - raczej nie...

Podsumowując, aktualnie konkurencja w walce o środki z Unii jest na tyle duża, że bez kompletu punktów w części formalnej (a to jest cześć formalna) raczej ciężko walczyć o coś więcej...

Mimo wszystko, powodzenia...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów