Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Jest jeszcze Nikkor MF 105/2,8 .Nówka do kupienia za ok 1,5 tyś.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazzi Zobacz posta
    Jest jeszcze Nikkor MF 105/2,8 .Nówka do kupienia za ok 1,5 tyś.
    Za tyle, to ja kupiłem AF.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Co uważacie o obiektywie NIKKOR 85mm AF-S 3.5-4 ? Do makrofotografii..

Domyślnie

Dobra optyka, bez większych wad, natomiast jest to szkło pod DX. Musisz się zastanowić, czy nie będziesz chcial przejść w niedalekiej przyszłości na pełną klatę.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EveryOther Zobacz posta
    Co uważacie o obiektywie NIKKOR 85mm AF-S 3.5-4 ? Do makrofotografii..
    Miałem, używałem i szczerze polecam. O ile nie planujesz przejść na matryce pełnoklatkową.

Do tej pory używałem:

Nikkor 60mm Micro f/2.8 AF-D
    Nikkor 60mm Micro f/2.8 AF-S
    Nikkor 85mm Micro f/3.5 AF-S
    Tamron 90mm Macro f/2.8

I moim skromnym zdaniem do zastosowań typu: owady (nie ekstremalne zbliżenia ale fotografia motyli, ważek, pająków itp.), okazjonalny portret, był to mój najlepszy obiektyw.

Zalety:
    - odległość robocza od obiektu (największa spośród wymienionych obiektywów) i to jest bardzo ważna cecha
    - najmniejsze aberracje
    - całkiem sprawny AF, minimalnie (pomijalnie) szybszy był może jedynie w 60mm Micro AF-S
    - bardzo poręczna, przemyślana konstrukcja, obiektyw nie zmienia rozmiarów. Razem z D90 pracowało się nim bardzo przyjemnie i wygodnie
    - bardzo dobra praca pierścienia manualnego ostrzenia (oczywiście bez potrzeby przełączania trybu, to z kolei przewaga nad Tamronem)
    - bardzo dobra ostrość od f/3.5 a do f/14 a nawet f/16 - co moim zdaniem jest istotniejsze niż np. dostępność przysłony f/2.8
    - stabilizacja optyczna VR
    - nie zauważyłem też problemów z blikami
    - nic nie stoi na przeszkodzie by wykonać nim dobry portret. Z pewnością większym ograniczeniem może być wyobraźnia fotografa niż fakt, że światło zaczyna się od f/3.5

Wady:
    - obecnie wysoka cena ale kilka tygodni temu widziałem dwa egzemplarze na Allegro, które sprzedały się za 1200 i 1300 zł. Oba były jeszcze na gwarancji
    - winietowanie na f/3.5, powyżej tej przysłony przestaje przeszkadzać
    - zniekształcenie największe (choć nadal bardzo małe i łatwe do skorygowania) spośród wymienionych obiektywów, zupełnie nie mające znaczenia, jeśli nie fotografuje się idealnie prostych linii.

Moim zdaniem najbardziej niedoceniony obiektyw Nikona. Do amatorskich zastosowań skrojony na miarę.
    Ostatnio edytowane przez Ggrzesiek ; 23-03-2012 o 14:22

Domyślnie

I chyba pozostanie "niedoceniany" bo do 60tek cięzko się przyczepić a wyżej jest 105/2.8 VR, gdzie uzywkę na gwarancji czasem poniżej 2 tys można wyłapać, w stosunku do 85/3.5 ma kilka zalet które sprawiają że warto rozważać dopłatę. Nie o to więc chodzi że 85tka jest zła, raczej o to że wciska się tam gdzie za bardzo miejsca brak.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek Zobacz posta
    - obecnie wysoka cena ale kilka tygodni temu widziałem dwa egzemplarze na Allegro, które sprzedały się za 1200 i 1300 zł. Oba były jeszcze na gwarancji
    pewnie widziałeś mój ... właśnie za 1300 sprzedałem jakieś miesiąc temu z gwarancją do końca maja.
    Obiektyw ok, sprzedałem go właśnie z powodu przesiadki na pełną klatkę.

EveryOther - jak coś to trochę fotek z tego obiektywu jest na mojej www
    __________________________________________________ _________________
    D4s ¦ D800 ¦ N50/1.8 ¦ N105/2.8 ¦ N14-24/2.8 ¦ N24-70/2.8 ¦ N70-200/2.8 ¦ SB900
    akbiphotos.pl

Domyślnie

Akbi,
    bardzo możliwe, że Twój egzemplarz. Nie było ich ostatnio zbyt wiele.

Krzysiozboj;
    Nikkor 105 VR, na gwarancji i w cenie poniżej 2000 zł to moim zdaniem wyjątkowo optymistyczna prognoza. Nawet kupując go za 2000 zł, nadal możemy zaoszczędzić kilkaset złotych decydując się na Nikkora 85mm Micro.

Do 60 tek trudno się przyczepić, tyle, że na foto łowy wśród owadów, raczej się nie nadają. Po prostu odległość robocza jest mało komfortowa i nawet jeśli "zwierz" nie ucieka to swoją postacią możemy skutecznie zasłaniać sobie światło.

Wiadomo 105mm to profesjonalna konstrukcja. Lepsze jest wrogiem dobrego. Ale kupując obiektyw do matrycy DX, byłoby to moim zdaniem trochę na wyrost. Używałem tego obiektywu (choć krótko) i jak dla mnie (z korpusem D90) do okazjonalnego portretu ogniskowa nieco za długa, a w fotografii owadów znaczącej przewagi nad 85 Micro nie zauważyłem. Do tego trzeba się liczyć z ciężarem i gabarytami tego jakby nie było solidnego szkła.
    Mając do wyboru Nikkora 105 Micro VR za 2000 zł lub Nikkora 85 Micro VR za 1300 zł. Wolałbym tego drugiego, a zaoszczędzone 700 zł przeznaczyłbym np. na rower, którym mogę dojechać na łąkę, do lasu, gdzie będę wypatrywał stworzeń godnych sfotografowania.

To oczywiście tylko moja subiektywna, bardzo subiektywna opinia.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek Zobacz posta
    Akbi,
    bardzo możliwe, że Twój egzemplarz. Nie było ich ostatnio zbyt wiele.

Krzysiozboj;
    Nikkor 105 VR, na gwarancji i w cenie poniżej 2000 zł to moim zdaniem wyjątkowo optymistyczna prognoza. Nawet kupując go za 2000 zł, nadal możemy zaoszczędzić kilkaset złotych decydując się na Nikkora 85mm Micro.

Do 60 tek trudno się przyczepić, tyle, że na foto łowy wśród owadów, raczej się nie nadają. Po prostu odległość robocza jest mało komfortowa i nawet jeśli "zwierz" nie ucieka to swoją postacią możemy skutecznie zasłaniać sobie światło.

Wiadomo 105mm to profesjonalna konstrukcja. Lepsze jest wrogiem dobrego. Ale kupując obiektyw do matrycy DX, byłoby to moim zdaniem trochę na wyrost. Używałem tego obiektywu (choć krótko) i jak dla mnie (z korpusem D90) do okazjonalnego portretu ogniskowa nieco za długa, a w fotografii owadów znaczącej przewagi nad 85 Micro nie zauważyłem. Do tego trzeba się liczyć z ciężarem i gabarytami tego jakby nie było solidnego szkła.
    Mając do wyboru Nikkora 105 Micro VR za 2000 zł lub Nikkora 85 Micro VR za 1300 zł. Wolałbym tego drugiego, a zaoszczędzone 700 zł przeznaczyłbym np. na rower, którym mogę dojechać na łąkę, do lasu, gdzie będę wypatrywał stworzeń godnych sfotografowania.

To oczywiście tylko moja subiektywna, bardzo subiektywna opinia.

Pozdrawiam
    Ja swój kupiłem (tuż przed powodziami i podwyżkami) za 2100 z fakturą vat, miał coś ponad pół roku i gwarancję. Bez faktury w idealnym stanie widywałem poniżej 2tys zł. Więc jest to cena realna, nawet na forumowej giełdzie chyba wisiał taki pon 2k zł.

85tki nie miałem, gabaryty i waga 105tki przy D90 jest już zauważalna (tu chwalą tamrona90 za małą wagę i gabaryty), ciasny portret wychodzi na tym fajnie, myślę że da zauważalnie lepszą separację tła niż 85tka (coś tam ogniskowa zrobi a resztę lepsze światło dołoży). FX to raczej zaleta, w niczym nie przeszkadza a ... może kiedyś być potrzebne. Za 1200-1300 85/3.5 może bym się zastanawiał, nowego za cholerę bym nie kupował w cenie ok 2 tys (podobnie jak i za 105VR ponad 3k zł bym nie dał).

Ze szkłami macro jest taki "problem" że wszystkie z podawanych tutaj to bardzo dobre szkła i jest kłopot z nadmiarem
    przy wyborze, cenowo tak to wygląda że ciężko coś skreślić jako niewarte ceny.

ps
    a chyba nie było tu jeszcze wspominane o 105/2.8D, ponoć genialne optycznie (widywałem opinie że lepsze niż 105VR), gabarytowo mniejsze niż nowsze VR i widywałem to za ok 1500 zł.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

NAJLEPSZYM będzie AF Micro Zoom Nikkor 70-180/4,5-5,6D, ale cena zabija Trzeba na niego szykować około 1000 euro. Pół roku temu był na Allegro z Inrerfoto.
    Bardzo dobry jest Micro-Nikkor 200/4IF, ale to manual. Optyka rewelacyjna, ale manual... Wersja AF ma ten atut, że ogniskuje do 1:1 ale cena zaporowa
    Jeśli żaden z powyższych, to najtaniej będzie sięgnąć po pierwszę wersję (52mm / śrubokręt) Micro-Nikkora 105/2,8.
    Długi makroobiektyw warto kupić solidny, by bez stresu powiesić na nim lampę pierścieniową.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów