Szukaj
Stare zdjęcia zostawiłem w starym procesie i starym katalogu. Wszystko co nowe otrzymało nowy proces i nowy katalog różnica w prędkości pomiędzy 3.6 a 4 jest pomijalna. Irytują natomiast "rozjeżdżające się presety ze starego procesu".
C5DII
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Nowy proces, jeśli się go poprosi, to przeliczy (przepraszam za konieczne uproszczenie) stare 'pozycje suwaków' na nowe. Ale nie to legło u jego podstaw. Podstawowym powodem stworzenia nowego procesu jest lepsze wywoływanie RAWów plus coś, co inżynierstwo Adobe uważa za uproszczenie obsługi (dla mnie dyskusyjne, ale...).
I teraz - testem nie jest porównanie przeliczenia starego na nowe i zobaczenie jak mało, czy jak dużo się różni. Jeśli ideałem by było, żeby się w ogóle nie różnił, po co w takim razie robić nowy proces? Żeby nie różnił się od starego?
Proces jest nowy, więc porównanie zdjęć wywołanych starym i nowym musi się różnić. Całe szczęście wszystkie stare zdjęcia można spokojnie wczytać do nowej wersji, i dokąd się ich nei spróbuje na nowo wywołać, zostają idealnei* nie ruszone, tak jak w starej wersji. I po kłopocie!
------------------
* oczywiście należy mieć na uwadze ten bug z krzywymi.
A co konkretnie Ci się rozjeżdża? Krzywe? Split toning, calibration? Czy to co w Basic (WB, Tone, Presence)?
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 13-03-2012 o 15:42
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
tutaj: http://feedback.photoshop.com/photos...ve_adjustments
ludziki pisza o jakims skrypcie, ktory dostali od Adobe, ktory podobno ma naprawiac te krzywe,
jednak costam tez pisali ze ten skrypt dodaje dodatkowe punkty na krzywej...
Z tego co wyczytalem na forum Adobe - szybkosc pracy w LR4 poprawia utworzenie nowego katalogu dla LR4,
zamiast importowania "starego" katalogu z LR3.
wykasowałem wszystkie wgrane presetyzrobi sie nowe
![]()
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
Zgodzę się. Podobno w nowym jest lepsza - podobnie jak było przy poprzednim procesie. Najpierw wszyscy mówili, że ten nowy to po co i na co, że stary był dobry, a potem i tak wszyscy przesiedli się na nowy i nawet wszystkie swoje starocie przerabiali.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
trzeba będzie demko do końca marca wytestować![]()
I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
www.photolink.pl : Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
E tam, demo... Cóż po demie, jak już widać, że wersja finalna będzie się różnić - miejmy nadzieję krzywymi, a może i czymś jeszcze. Trzeba poczekać spokojnie na poprawkę i wtedy ściągnąć. Te wersje produkcyjne można testować przez miesiąc chyba, więc będzie się można bez ekscytacji i newów przyjrzeć w szczegółach.
pozdrawiam bombelkowo
Skontaktuj się z nami