Close

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 118

Domyślnie

Kilka lat temu. Chociaż właściwie każdy, kto ma styczność z normalnym Ubuntu może powiedzieć to samo. To jest normalne Ubuntu, ale wypakowane multimediami. Bardziej dźwięk i wideo niż grafika. Wg mnie nie ma wartości dodanej dla fotografa.

Domyślnie Phatch – master of … batch processing ;)

Phatch – master of … batch processing

Domyślnie

Koledzy. Zainstalowałem sobie Entangle i po pierwszej sesji muszę powiedzieć, że jest dużo lepszy niż oryginalny nikonowski program. Z dwusetą jest lepszy nawet od Lightrooma, bo ten nie potrafi dwusety nawet rozpoznać Naprawdę polecam programik, bo praca z modelką, kiedy ta od razu może oglądać wyniki na ekranie jest nieporównywalnie bardziej komfortowa.

Jeden minus, którego nie potrafię obejść. Narzędzie bardzo słabo radzi sobie z podglądem RAWów. Wygląda to jak kaszaniasta miniaturka po rozciągnięciu. Pomaga strzelanie w RAW+JPG, ale wtedy program sczytuje najpierw jpg'a, a potem rawa, wyświetlając tego ostatniego. Wtedy trzeba ręcznie wrócić do poprzedniego zdjęcia.

Ma ktoś może pomysł na obejście tego mankamentu?

P.S. Z S5 jeszcze nie próbowałem.

Domyślnie

sprawdziłem, faktycznie, wygląda na to, że narazie Entangle nie wspiera obsługi raw (nef) - zgłoszę do dewelopera, może popracują nad tym

Domyślnie

Zastanawiałem się czy po raz pierwszy w życiu nie zrobić tego samego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Structorr Zobacz posta
    Entangle kiedyś próbowałem i nie działało (u mnie) ale najnowsze Darktable też ma funkcję tethering (u mnie na D300 i D700 działa)
    sprawdziłem, w darktable nie ma podglądu "life view"

Domyślnie

Trochę niebezpiecznie, ale tethered shooting oferuje też Picasa

http://scribblesandsnaps.wordpress.c...-with-digikam/

Ma ktoś jakiś pomysł, żeby zmusić darktable do działania z Fufu?

Domyślnie

o digikam pisałem akurat wczoraj na linux4photo.net
    a co darktable nie chce robić z fufu ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chaos Zobacz posta
    sprawdziłem, w darktable nie ma podglądu "life view"
    Mi by nawet do głowy nie przyszło, że może być Jakoś z czasów D80 zostało mi przekonanie, że zostawianie matrycy włączonej na dłużej niż 2 min nie jest zdrowe (dla matrycy). Po 2-godzinnej sesji zaczęłaby się topić chyba. Profilaktycznie wolę ustawić kadr przez wizjer, zrobić fotkę, zobaczyć co poprawić, zrobić następną itd.

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów