Close

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 146

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    czornyj...to ze sigma oddaje "beznadziejnie" kolory to dosyc odosobniona opinia - nie wiem ile uzywales ja po 2 dniach z SD14 jestem zdania ze to jedna z lepszych puszek jezeli chodzi o kolorystyke fotek.Zakres tonalny Sigmy i S3(bo ten dane mi bylo testowac) powoduje duzo lepsze oddawanie przejsc tonalnych a co za tym idzie lepsza kolorystyke - tak jak obraz 16 bitowy jest WYRAZNIE lepiej oddajacym kolorystyke od 8 bitowego.

Matryce Canona i Nikona maja bardzo zblizona wartosc przetwarzania - w praktyce daje to identyczne efekty.
    Opinię tą potwierdza choćby ostatni test na fotopolis

Nie wiem jakie może być przełożenie "lepszego oddawania przejść tonalnych" na "lepszą kolorystykę" i co wogóle masz na myśli używając pojęcia "lepsza kolorystyka"

Szalenie jestem ciekaw na jakim urządzeniu zaobserwowałeś przewagę kolorystyki obrazu 16-to bitowego nad 8-o bitowym i skąd takowy wytrzasnąłeś. Z tego co słyszałem, nawet cyfrowe ścianki Phase One próbkują kolor z rozdzielczością 14-tu bitów (choć producent twierdzi, że 16-tu)

Niezależnie od tego co na ten temat uważasz, gamuty Nikona i Canona mocno się różnią, co w praktyce musi dać (i daje) odmienne efekty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertR Zobacz posta
    Byle turysta emeryt z "zachodu" nosi w Krakowie D200 albo 5D.
    To z jakichs lepszych rejonow zachodu. Z tego co obserwuje w szkole, w przedszkolu, na imprezach, na komuniach prym wioda D70, D80, 350D, 20D, D5D.

Cytat Zamieszczone przez RobertR Zobacz posta
    byle małolat w Niemczech czy we Francji może go kupić
    i uczyć się na nim albo focić dla zabawy.
    A hitem obecnie tutaj i tak sa 400D i D40.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Czornyj - w ustawieniach do renderu moge sobie ustalic 8,16,24 i 32 bity wiec z porownaniem nie ma problemu.
    Lepsza kolorystyka to taka ktora pozwala na w miare odpowiadajace rzeczywistosci oddanie dynamicznej kolorystycznie sceny(3 barwy skladowe i pochodne z duzym zroznicowaniem swiatla)

Paleta barw Nikona i Canona dziala w tym samym zakresie tonalnym - przy niewielkich odchylkach wynikajacych ze specyfikacji matryc,co da sie skorygowac narzucajac temperature barwy i jej natezenie.

Co do tych turystow to i tak nikt nie pobije fotografujacych wszystko japonczykow - choc ci jada glownie na wszystkomajacych kompaktach.
    Ostatnio edytowane przez DXT ; 17-04-2007 o 11:23
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

DXT, nie do końca masz rację z tą możliwością skorygowania niewielkich odchyłek wynikajacych ze specyfikacji matryc za pomocą temperatury/ natężenia. Jeżeli jeden z aparatów moze zarejestrować tony szmaragdowe, a drugi nie to choćbyś się narobił jak osioł to i tak szczegółów w tych tonach nie odzyskasz niestety, jesli ich tam nie będzie .
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Czornyj - w ustawieniach do renderu moge sobie ustalic 8,16,24 i 32 bity wiec z porownaniem nie ma problemu.
    Lepsza kolorystyka to taka ktora pozwala na w miare odpowiadajace rzeczywistosci oddanie dynamicznej kolorystycznie sceny(3 barwy skladowe i pochodne z duzym zroznicowaniem swiatla)

Paleta barw Nikona i Canona dziala w tym samym zakresie tonalnym - przy niewielkich odchylkach wynikajacych ze specyfikacji matryc,co da sie skorygowac narzucajac temperature barwy i jej natezenie.

Co do tych turystow to i tak nikt nie pobije fotografujacych wszystko japonczykow - choc ci jada glownie na wszystkomajacych kompaktach.
    No tak - dziad o chlebie, baba o niebie. My z Jackiem_Z o kolorystyce, a ty o tonalności. Ja mówię o 8-u i 16-tu bitach na kanał, a ty na paletę... Co z tego, że "zakres tonalny" Canona i Nikona są (dajmy na to) podobne, skoro "palety" są inne?

Domyślnie

I uwazasz ze nie da sie tego zmienic przy obrobce chocby jpeg'a?Nie ma co ciagnac jalowej dyskucji - z moich doswiadczen z paroma aparatami wynika ze kazdy efekt da sie osiagnac przy pomocy odpowiednika na danej polce cenowej w innym systemie(nawet rozpietosc tonalna da sie zwiekszyc bawiac sie w HDRy).Testy i tablice sobie - praktyka sobie - kazdy moze miec swoje zdanie.Ja tam fotek np Warnera nie rozrozniam ktore robil Canonem,ktore Nikonem a ktore Holga - styl ten sam niezaleznie od systemu.
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

DXT inaczej pogadasz jak będziesz robił zdjęcia produktów o kolorze na granicy gamutu i będziesz chciał miec tam detale. Wówczas te bagatelizowane przez Ciebie różnice nagle będą miały znaczenie. I tak wiem, że wówczas można skorzystać z super zaawansowanych profesjonalnych aparatów, ale nie zawsze (a szczególnie w Polsce) są one w zasięgu agencji foto/ reklamowej i muszą skorzystać z tego co mają albo mogą pożyczyć. I niech nie daj Boże trafi się upierdliwy klient który musi miec idealną zgodność kolorów z wzorcami Pantone to wówczas można się powiesić .

Domyślnie

I uwazasz ze nie da sie tego zmienic przy obrobce chocby jpeg'a?Nie ma co ciagnac jalowej dyskucji - z moich doswiadczen z paroma aparatami wynika ze kazdy efekt da sie osiagnac przy pomocy odpowiednika na danej polce cenowej w innym systemie(nawet rozpietosc tonalna da sie zwiekszyc bawiac sie w HDRy).Testy i tablice sobie - praktyka sobie - kazdy moze miec swoje zdanie.Ja tam fotek np Warnera nie rozrozniam ktore robil Canonem,ktore Nikonem a ktore Holga - styl ten sam niezaleznie od systemu.
    Ja nie uważam - ja wiem. Prosty przykład - poniższe zdjęcia zostały wywołane przy z tego samego NEF-a. Pierwsze zostało wywołane przy użyciu przestrzeni sRGB Ia (o cholernie wąskim gamucie). Drugie wywołałem w aRGB II. Poprawne barwy udało się uzyskać oczywiście w przypadku zdjęcia drugiego - butelki były wykonane z plastiku o wściekłych, neonowych barwach. Spróbuj doprowadzić pierwsze zdjęcie do stanu zaprezentowanego na zdjęciu drugim:

Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 17-04-2007 o 12:57

Domyślnie

Czornyj a Ty od razu z grubej rury, ale przykład mi się podoba (notabene ten klient jest z puli tych upierdliwych )

Domyślnie

Z tego co widze oba sa z tej samej puchy - niczego nie dowodza procz tego ze jeden sprzet(tutaj d2h) produkuje i takie i takie foty.

Efekt do zrobienia - troche zabawy - saturacja na warstwach i levels w zakresie kazdej barwy skladowej.
    Ostatnio edytowane przez DXT ; 17-04-2007 o 14:56
    www.marcinmichno.com

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów