Szukaj
Chlopaki czy mozecie zostawic ten temat chociaz tutaj? Bo widze, ze na CB tez juz 5mln postow tylko o tym![]()
Stwierdzmy jedno - banding niby jest, ale zeby go uzyskac to trzeba miec talent albo sie mocno nudzic przy postprocessie. Koniec![]()
Niby tak. Ale się wtrące ze swoim groszem. Strasznie denerwujące jest czytanie o nowej puszce i o tym, że jest do bani. Bo taki odbiór mam po lekturze części postów. I dlatego w pełni rozumiem uwagi svena. Miałem przyjemność przez rok użytkować 5D Mark II i miałem ZERO problemów (z cieniami także).
Ale w sumie to proste. Niektórzy używają aparat do fotografowania, a inni do gadania w sieci.
Moze miales zepsuty aparat![]()
Amen.
Doloze tylko, ze najgorsze jest uogolnianie - to ze ktos robi +5ev i mu banding wyskakuje, to nie znaczy ze caly swiat tak robi (oczywiscie fajnie by bylo jakby nawet przy +10ev nie wyskakiwal ale kij, nie samym bandingiem czlowiek zyje). I do czego to doszlo, zebysmy 'bronili' (robie '' bo to moze za duze slowo) Canona na forum NikonaPuszka na papierze jest git, sample w rawach sa bardzo fajne juz z preprod puszki. Moze byc tylko lepiej... na szczescie wiekszosc glosow o 5dmkIII jest pozytywna i ludzie ciesza sie, ze w koncu Canon posluchal klientow...
zerknalem w galerie Kolegi od Bandingu i tym praca jest blizej do rysunku niz fotografii
aparat ma robic zdjecia i od niedawna filmy jeszcze, to troche tak jabys narzekal ze MKIII nie potrafi zrobic kawy
rozumiem ze jak robiles te kilka portretow ze strony to banding ci nie wyskoczyl
Road to Manila
wg mnie realny problem bandingu na takim poziomie, jest tak samo istotny jak bandingu od silnych świateł na wysokich iso w d3/d700. Przy specyficznych technikach/okolicznościach fotografowania on może przeszkadzać. Każdy powinien sam ocenić na ile ten fakt mu będzie doskwierał i wybrać sprzęt który go najbardziej zadowoli. Nie specjalnie jest podstawa żeby kogokolwiek krytykwować za to że może mu to przeszkadzać albo że to widzi.
Nie ma aparatów które sa najlesze we wszystkiem i trzeba sięz tym pogodzić. Ale warto mieć śwaidomość przed zakupową - swoich potrzeb i możliwości sprzętu który bierzemy pod uwagę.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Skontaktuj się z nami