Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 72

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    To jeszcze o Tetenalu - wywołałem 5 filmów w stężeniu 1+10, czy ten roztwór jeszcze się nadaje do dalszego wołania, jak długo można go przechowywać... Nie żebym był jakoś specjalnie oszczędny, ale jeśli można go nadal używać, to po co wylewać
    Aby zachować powtarzalność ,ja wylewam lub wołam zaraz następną partie uwzględniając współczynnik przedłużenia czasu podany przez prod.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    zadne cyfrowo. rozpilowujesz ramke w powiekszalniku tak aby bylo wiecej niz caly kadr i jedziesz.

pzdr.
    A
    W portfolio ten gość ma więcej zdjęć w podobnych, ale różniących się od siebie ramkach. Ale się musiał chłop napiłować...
    Poza tym nawet jak już bym zamierzał wziąć się za piłowanie, to nie da rady, bo nie robię papierów i nie mam do tego sprzętu (czyli m.in. ramek do rozpiłowania)

Domyślnie

Na podstawie wielogodzinnej lektury oraz porad Kolegów z forum urodziły się moje pierwsze w życiu zdjęcia Mamiyą
    Pierwszy raz w życiu wywoływałem osobiście filmy średnioformatowe i dzisiaj, pierwszy raz w życiu skanowałem te negatywy. Jestem nad wyraz szczęśliwy i zafascynowany! Cyfra jest szybsza, ale nie umywa się do tych, nawet nienajlepszych, kadrów o formacie 6x7

Wstawię tutaj, bo tematyka różna i trzeba by skakać po forum... Tylko na początek, żebyście napisali co sądzicie o moich wypocinach

1. Ilford delta 100

2. Ilford delta 100

3. Ilford HP5 400

4. Ilford HP5 400

Wywołane w Tetenalu Ultrafin Lq - według przepisu, na tyle dokładnie, na ile mnie stać
    Acha, skanowane na epsonie v600... w trybie profi

Domyślnie

Jestem nad wyraz szczęśliwy i zafascynowany!
    Przestrzel sobie w takim wypadku rolkę slajdu

Wywołane w Tetenalu Ultrafin Lq - według przepisu, na tyle dokładnie, na ile mnie stać
    Acha, skanowane na epsonie v600... w trybie profi
    Zdjęcia wyglądają dobrze. Wywoływanie BW nie wymaga aptekarskiej precyzji, negatywy srebrowe sporo wybaczają, ale wiadomo - dokładność im nie zaszkodzi Co do skanowania na v600, pilnuj, żeby negatyw był płasko rozłożony, bo ramka w tym modelu sprzyja powstawaniu pierścieni Newtona (w porównaniu z tą z v500). Na razie widzę, że nie masz z tym problemu, ale na wszelki wypadek - wspominam.
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sorevell Zobacz posta
    Zdjęcia wyglądają dobrze. Wywoływanie BW nie wymaga aptekarskiej precyzji, negatywy srebrowe sporo wybaczają, ale wiadomo - dokładność im nie zaszkodzi Co do skanowania na v600, pilnuj, żeby negatyw był płasko rozłożony, bo ramka w tym modelu sprzyja powstawaniu pierścieni Newtona (w porównaniu z tą z v500). Na razie widzę, że nie masz z tym problemu, ale na wszelki wypadek - wspominam.
    Ja nie wiem czy pierścienie Newtona w przypadku Epsą to czasem nie wina samego skanera niż akurat ramki.
    Kolega, który mi sprzedawał V300 mówił, że znacznie trudniej uzyskać na nim pierścienie Newtona niż na V500, którego kupił do filmów 120. Teraz Ty piszesz, że V600 jest jeszcze bardziej czułe na to zjawisko. Może wraz ze wzrostem D, wzrasta też precyzja skanowania.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Ja nie wiem czy pierścienie Newtona w przypadku Epsą to czasem nie wina samego skanera niż akurat ramki.
    Kolega, który mi sprzedawał V300 mówił, że znacznie trudniej uzyskać na nim pierścienie Newtona niż na V500, którego kupił do filmów 120. Teraz Ty piszesz, że V600 jest jeszcze bardziej czułe na to zjawisko. Może wraz ze wzrostem D, wzrasta też precyzja skanowania.
    Nie, nie. Mnie chodziło tylko i wyłącznie o to, że konstrukcja ramki do średniego z v600 jest bardziej wiotka od tej z v500 i trudniej jest utrzymać płasko film 120.

edyta:
    Ramki z v600 wyglądają tak:

W holderze z v500 otwór na film 120 jest o 1/3 krótszy, przez co film jest lepiej trzymany. Wada ramki z v500 jest taka, że skanujesz 2 klatki 6x6 i musisz przekładać film.
    Ostatnio edytowane przez sorevell ; 01-03-2012 o 10:00
    Pozdrawiam,
    Marcin

wojteh
    Gość

Domyślnie

no ma dziurę na 4 klatki a v500 na 2 klatki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    no ma dziurę na 4 klatki a v500 na 2 klatki
    Zależy jakie klatki :P
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Ta, mi w v500 wchodzi jedna 6x7... szlag mnie z tym trafia.

wojteh
    Gość

Domyślnie

wiesz ale masz celebracje nad każdą klateczką ...

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów