Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72
    wojteh
    Gość

Domyślnie

tak dokładnie - ja używam ultrafin lq

Domyślnie

0,55 to jest dla normalnego kontrastu, do wołania pod powiększalnikiem z głowicą kondensatorową
    0,70 to jest dla podwyższonego kontrastu, do wołania pod powiększalnikiem z głowica dyfuzyjną.

Jak pomyliłem nazwy głowic to wybaczcie.
    3 sek / 1 min oznacza rytm obracania: co trzy sekundy - chyba w praktyce oznacza mieszanie ciągłe lub co minutę

Liczby w tabelce poniżej to czas moczenia w wywoływaczu dla temperatury 20 st. C.

http://www.tetenal.com/index_c.htm?A...000200000&L=UK
    Trzeba nadusić to "i" w okręgu to w popupie wyskoczy manual do chemii Tetenala.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Zdyboo wyjaśnił na 100 procent

Domyślnie

Nooo, pierwsze filmy wiszą na haku Wygląda na to, że się wszystko, lub prawie wszystko udało Dziękuję wszystkim, którzy mi doradzali w tym wątku
    Niestety film 120 nie ma exifów , a często widzę jak ludzie podają dane ekspozycji dla prezentowanego zdjęcia. Zapisujecie to w kajeciku? To trochę uciążliwe, ale oczywiście, wykonalne To trzeba by później opisać również już zarchiwizowane zdjęcia w koszulkach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    Nooo, pierwsze filmy wiszą na haku Wygląda na to, że się wszystko, lub prawie wszystko udało Dziękuję wszystkim, którzy mi doradzali w tym wątku
    Niestety film 120 nie ma exifów , a często widzę jak ludzie podają dane ekspozycji dla prezentowanego zdjęcia. Zapisujecie to w kajeciku? To trochę uciążliwe, ale oczywiście, wykonalne To trzeba by później opisać również już zarchiwizowane zdjęcia w koszulkach...
    Co do exifów - można zapisywać na kartce, ale niektóre aparaty naświetlają taki exif pomiędzy klatkami lub przy krawędzi filmu. Jeśli chodzi o Nikona, to F5 ze ścianką MF-28 i F6 taki numer potrafią zrobić. W średnim formacie - Contax 645.
    Pozdrawiam,
    Marcin

wojteh
    Gość

Domyślnie

a w małym np Contax G2 z odpowiednia tylna ścianka ...

Domyślnie

no trochę jeszcze jest tych aparatów,ale przeważnie podajemy tu dane ,jaki film ,jak wołany, czym świetlony-tego raczej trudno nie zapamiętać

Domyślnie

To jeszcze o Tetenalu - wywołałem 5 filmów w stężeniu 1+10, czy ten roztwór jeszcze się nadaje do dalszego wołania, jak długo można go przechowywać... Nie żebym był jakoś specjalnie oszczędny, ale jeśli można go nadal używać, to po co wylewać

I o ramce. Spójrzcie tutaj: http://www.flickr.com/photos/timlaytonsr/6443035949
    Przypuszczam, ze to ramka wygenerowana cyfrowo, bo chyba nie malowana w ciemni
    Jak się dorwać do takich ramek? Może zna ktoś ścieżkę dostępu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    To jeszcze o Tetenalu - wywołałem 5 filmów w stężeniu 1+10, czy ten roztwór jeszcze się nadaje do dalszego wołania, jak długo można go przechowywać... Nie żebym był jakoś specjalnie oszczędny, ale jeśli można go nadal używać, to po co wylewać

I o ramce. Spójrzcie tutaj: http://www.flickr.com/photos/timlaytonsr/6443035949
    Przypuszczam, ze to ramka wygenerowana cyfrowo, bo chyba nie malowana w ciemni
    Jak się dorwać do takich ramek? Może zna ktoś ścieżkę dostępu
    zadne cyfrowo. rozpilowujesz ramke w powiekszalniku tak aby bylo wiecej niz caly kadr i jedziesz.

pzdr.
    A

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów