Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Początek z RZ67

Dzisiaj odbieram Mamiyę RZ67. Można powiedzieć, że to mój pierwszy analog, bowiem smieny8M i feda 4 sprzed 30 lat nie liczę
    Mamiya ma kominek i zastanawiam się czy lepiej kupić mierzący pryzmat czy dobry światłomierz? Co sądzą użytkownicy? Ja bym w zasadzie wolał światłomierz, bo bardzo się zawsze "jarałem" na matówkę i to, jak fajnie obserwuje się na niej obraz
    Właściwie więc, odpowiedziałem sobie sam
    Czy polaris dual 5 zadowoli mnie dostatecznie? Chciałbym mieć możliwość pomiaru punktowego, wąskiego kąta...
    Może ktoś ma i chce się pozbyć takowego?

Może ktoś ma kasetę 120 w stanie excelent++ i mu przeszkadza w szafie? Jedną mam ale druga by się pewnie przydałą.

Może ktoś ma polską instrukcję, bo angielska jest w załączeniu, ale co własne narzecze, to własne.

Wszelkie dobre rady mile widziane - sam będę w tym wątku dopytywał, jeśli nie znajdę gdzie indziej.

Pozdrawiam Analogowców !!

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Nie wiem co chcesz najczęściej fotografować, ale weź pod uwagę fakt, że gdy będziesz musiał operować aparatem 'względnie wysoko', to fotografowanie z kominkiem może być kłopotliwe. Także chyba najlepiej jest mieć i komin i pryzmat. Zawsze można pomyśleć o pryzmacie bez pomiaru, choć nie wiem czy Mamiya takie ma.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    Mamiya ma kominek i zastanawiam się czy lepiej kupić mierzący pryzmat czy dobry światłomierz? Co sądzą użytkownicy?
    Mnie osobiscie męczyło chodzenie z dwoma sprzętami i mierzenie przed każdym zdjeciem swiatła. Oczywiscie zalazy jakie zdjecia sie robi, jak w tym samym miejscu - np. jakąś modeline na spokojnie lub krajobraz, to lepiej swiatłomierz, jeśli natomiast bardziej w ruchu i każde zdjecie w innych warunkach to ja wolę pryzmat. Oczywiscie to jeszcze zalezy czy aparat oferuje automatykę, bo bez niej to w sumie na jedno wychodzi i moze lepiej mieć swiatłomierz.

Ja po kilku miesiacach z P6 i Sekonikiem 408, kupując kolejny sredni za priorytet postawiłem sobie pomiar wbudowany najlepiej z automatyką przesłony.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Ja po kilku miesiacach z P6 i Sekonikiem 408, kupując kolejny sredni za priorytet postawiłem sobie pomiar wbudowany najlepiej z automatyką przesłony.
    Ja z cyfrą chodzę jako urządzeniem pomiarowym.
    Ostatnio chciałem sobie nobla nawet wręczyć - po którejś sesji z targaniem tego - za pomysł "ale przecież gripa to mogę odpiąć i zostawić w domu skoro tym foty nie będe robił".

Domyślnie

Właśnie muszę wybrać bo pieniądze prawie te same, a praca inna. Pewnie, że światłomierz spowolni pracę, ale między innymi kupiłem ERZETKĘ właśnie po to, żeby trochę spowolnić robienie zdjęć
    Myślę, że głównie posłuży do landszaftów i architektury oraz do portretów... raczej za piłkarzami biegać nie będę

Co do cyfry jako pomiaru - jak zobaczyłem Mamijkę to zwątpiłem - mały nie jestem, ale to przeszło moje najśmielsze oczekiwania - i podoba mi się ta cegła. Do tego jeszcze nosić D300????

Kupiłem na początek ilfordy cz-b HP5 i Delta 100 oraz diapozytyw velvia RVP100. Dobrze zrobiłem?

Domyślnie

Czy polaris dual 5 zadowoli mnie dostatecznie? Chciałbym mieć możliwość pomiaru punktowego, wąskiego kąta...
    Może ktoś ma i chce się pozbyć takowego?
    mam Polaris Dual 5 i jestem z niego bardzo zadowolony
    bardzo dużo go używałem i nigdy nie miałem żadnych zastrzeżeń
    ale jako, że teraz mam pomiar światła w haselku to ten polaris akurat leży w szafie
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartos Zobacz posta
    ..... to ten polaris akurat leży w szafie
    To znaczy, że go nie potrzebujesz?

RZ-ka w domu! Ta to ma lustro - teraz czuję, że robię zdjęcia

Czy do niej pasuje zwykły wężyk mechaniczny (spustowy), czy potrzeba jakiegoś cuda za 200 dolarów Już wiem, że jest taki z podnoszeniem lustra, ale czy zwykły spasuje? Nie mam żadnego więc nie mogę sprawdzić.
    Ostatnio edytowane przez jerezano ; 20-02-2012 o 23:07

Domyślnie

Ta to ma lustro - teraz czuję, że robię zdjęcia
    taaak, no to powiedz teraz ładnie papa dłuższym czasom z ręki hehe
    Völkchlor

Domyślnie

RZ ma lepiej wytłumione lustro od Nikona F100 - jeśli Twój egzemplarz "kopie" to znaczy, że coś jest z nim nie tak. Świst lustra jest niepowtarzalny, nie da się pomylić z innym aparatem, ale jeśli chodzi o kulturę pracy - jest rewelacyjna.

Wężyk pasuje standardowy (możesz też używać standardowego - podwójnego, do wstępnego podnoszenia lustra, lub elektronicznego).

Mamiyą pracuję zarówno z kominkiem, jak i pryzmatem z pomiarem. Pomiar jest niezwykle dokładny i nigdy mnie nie zawiódł, kominek za to jest sporo lżejszy, ale trzeba się nauczyć nim kadrować ze względu na odwrócony stronami obraz.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

To nie tak, że kopie - tu wszystko jest ok. Aparat jest właściwie nowy. Ale ten cały proces dźwiękowy..... mój d300 ze swoim lusterkiem to się w ogóle nie umywa... Wiesz - takie doznania całkiem dla mnie nowe

Ucieszyłeś mnie z tym wężykiem Dzięki.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów