Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Domyślnie

Poprzedzająca część to w zasadzie to samo tylko, że dla samego obiektywu, pierścienia nr 1 i pierścienia nr 2. Można je założyć razem i wtedy mamy pkt 4. (pierścienie i obiektyw) Jak to zrozumiem to i poprzedni a capite też

Pozostałą część instrukcji jakoś jarzę, ale tu jest natłok dziwnych, nieznanych mi pojęć, składni itd.

Co tu dywagować - jak ktoś chce pomóc, to pomoże. Po co się zastanawiać czy, czego i dlaczego nie rozumiem? Jak bym rozumiał, to bym nie zawracał głowy

Domyślnie

[del]
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

I jeszcze pytanko do RZ-owców:
    Przy robieniu planów normalnie oddalonych wystarcza odczyt światłomierza zewnętrznego? Czy trzeba coś korygować ze względu na miech?
    Doczytałem się, że dla bliskich celów ( w zasadzie makro) trzeba ekspozycję korygować przy pomocy bocznej skali. Czy ta skala jeszcze jest do czegoś przydatna? (poza ustalaniem odległości od obiektu)

Domyślnie

Przy tłumaczeniu pomogłoby mi gdybym znał ten aparat, tak to mogę bazować tylko na tym co znam ze znanych mi konstrukcji i zwykłej logiki.

Jeśli masz problem z samymi pojęciami ale kontekst rozumiesz to spróbuj www.ling.pl a mi oszczędź zbłaźnienia się
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

jerezano: pytałem dlatego, że miałem w planie pomóc, a zainteresowany byłem zakresem, miałem nadzieję, że może akapit jeden tylko i byłoby szybko.

Sorrki jeśli odebrałeś to jako zarzut w stylu 'jak można czegoś takiego nie zrozumieć' - nie o to chodziło ;>

Domyślnie

ok, ok. Wiesz jak to jest - człowiek chce coś nowego zrobić, a tu takie przeszkody (językowe) - to się trochę denerwuje
    Już sobie dałem radę, w innym narzeczu

Domyślnie

I kolejne pytanie -możecie mnie zabić (wirtualnie), ale nie rozumiem tabeli z opakowania Tetenalu:

Czas wywoływania: 20*c, min, Beta = 55 (?)

pod spodem jest tabelka z różnymi filmami (to rozumiem ) i obok 3 kolumny, 1+10, 1+20, 1+30 (to wiem - stopnie rozcieńczenia), a w każdej z kolumn literka A i B. Co oznaczają liczby w kolumnach pod tymi literkami?
    Na samym dole jest napisane rytm poruszania przez odwrócenie: A= 3s B=1 min. ???

W niedzielę się wezmę za pierwsze filmy, więc może mi to któryś z Życzliwych Kolegów wyjaśni?

Domyślnie

A cóż to za Tetenal?
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Tetenal Ultrafin Lq, ale to chyba nieistotne - chodzi mi o interpretacje tabelki (taka lub podobna jest pewnie na wszystkich tetenalach)

Domyślnie

Na moje oko sprawa wygląda tak (na podstawie tego):
    Beta 0,55 - wołanie na "normalny" kontrast;
    Beta 0,70 - wołanie na wysoki kontrast;
    1min i 3sec określają sposób agitacji - obstawiam, bo tego już pewien nie jestem, że 3sec oznacza wywoływanie rotacyjne.
    Pozdrawiam,
    Marcin

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów