Close

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 146

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    (...)
    Jeżeli zaś chodzi o test, to ja ciągle sie czepiam tego samego - braku rzetelności. Jestem upierdliwy i irytujący, ale nie lubię jak się wciska komuś bzdury ładnie opakowane i jeszcze twierdzi się, że to jest super . Napisałeś, że ludzie z optycznych napisali swoje odczucia co do D80. Problem w tym że oni nie powinni tego robić, bo albo to jest obiektywny, rzetelny test, albo subiektywna opinia. Jeśli jednak jest to opinia to powinny się tam znaleźć określenia w stylu "moim zdaniem", "uważam, że...", "nie pasuje mi to, że..." itp.
    (...)
    Erie ja na prawdę nie wiem czy Ty jesteś takim idealistą czy tak mało jeszcze znasz życie. Nie ma czegoś takiego jak obiektywne testy nie przefiltrowane przez oczucia tych co jez zrobili. To po prostu niemożliwe. Każdy test jest subiektywny i to już na etapie przyjętych założeń. Jestem niemal pewien, że można przeprowadzić serię testów w których w zależności od przyjętych kryteriów wyniki bedą sie różnić dramatycznie. A jak do tego dołożymy jeszcze indywidualne sympatie i preferencje testujących to mamy to co mamy. Ja akurat odbieram ten test jako dość obiektywny.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Crisder,

Mała rada od marudy krytykanta. Zrób zdjęcie przy oświetleniu żarowym w Nefie i uruchom Capture NX (trial do pobrania ze strony Nikona). Następnie ustaw sobie w tym programie WB na światło żarowe i dopasuj tak, aby było prawidłowo według tego co obserwujesz na ekranie (zakładam że masz poprawnie skalibrowany monitor). Porób tak zdjęcia dla różnych żarówek w domu i zobaczysz, że praktycznie każda ma odrobinę inną temperaturę barwową (nawet z tej samej serii żarówki używane przez różny czas mają lekko inną barwę światła, choć różnice nie są zbyt duże). Faktycznie dowiedzie Ci ten eksperyment to co już zauważyłeś, że WB w D80 dla naszych kochanych żarówek powinien być ustawiony na ok. 2600K zamiast na 2900K i że tak powinieneś sobie ustawiać WB. Masz bowiem taką możliwość w swoim aparacie.

Drugą (nie wiem czy lepszą, ale dużo szybszą) metodą jest poiar WB zwany PRE. Umieszczasz w fotografowanej scenie szarą kartę (lub używasz specjalnego półtransparentnego dekielka, co było dla mnie w pewnym momencie nowością) i robisz pomiar tak jak jest to opisane na stronie 60 instrukcji do D80 (polskiej). Nie będę się rozpisywał bo tam jest to dokładnie i pewnie bardziej zrozumiale niż gdybym ja to tworzył teraz napisane.

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Erie ja na prawdę nie wiem czy Ty jesteś takim idealistą czy tak mało jeszcze znasz życie. Nie ma czegoś takiego jak obiektywne testy nie przefiltrowane przez oczucia tych co jez zrobili. To po prostu niemożliwe. Każdy test jest subiektywny i to już na etapie przyjętych założeń. Jestem niemal pewien, że można przeprowadzić serię testów w których w zależności od przyjętych kryteriów wyniki bedą sie różnić dramatycznie. A jak do tego dołożymy jeszcze indywidualne sympatie i preferencje testujących to mamy to co mamy. Ja akurat odbieram ten test jako dość obiektywny.
    Kolekcjonerze, jestem idealistą

Wiem, że nie ma obiektywnych testów, baa nie ma nawet czegoś takiego jak prawdziwy obiektywizm. Można jednak dążyć do tego, starać się. I w takim kontekście pochwalę (ZNÓW) test D80. Optyczne.pl wykonało ten test zdecydowanie lepiej niż test D50tki, czyli postarali się być bardziej obiektywni. Niestety ten fragment (szumy, wyostrzanie), którym zajmuję się na codzień został wciąż bardzo zniekształcony i to mi osobiście w testach optycznych.pl przeszkadza.

A teraz pora na to by maruda dał Wam już święty spokój i polazł chrapać w łóżeczku
    Pozdrawiam
    Erie

Domyślnie

kolega zabral pierwszy raz glos w tym temacie (zreszta ja tez ) i odrazu madrze prawi. Zgadzam sie z Toba calkowicie!
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daryll Zobacz posta
    2 skoryguję
    3 zapamiętam stopień korekcji - na zawsze
    Powodzenia.

Domyślnie

ERIE, mam pytanie dotyczące tego dekielka półtransparentnego. Gdzie to można kupić?
    Grzegorz
    NX11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Plessis Zobacz posta
    ERIE, mam pytanie dotyczące tego dekielka półtransparentnego. Gdzie to można kupić?
    Grzegorz
    http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=6589620 - choćby tutaj (to nie jest reklama tylko jeden z pierwszych wyników wyszukiwania z google'a)

Domyślnie

Zbyszku, chyba to jednak obsesja...
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

A nie miales Erie czegos takiego raczej na mysli: ExpoDisc?
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

Marusek, ja nie siedze na kasie, ani jej nie drukuję, więc nie bardzo expodiska miałem na myśli. Jednak gdybyś miał za dużo kasy i chciał mi to sprezentować to się nie obrażę .

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów